john-hurt

Почина Джон Хърт

Британската звезда от редица култови филми вече не е сред живите.

Сър Джон Хърт, обичаният британски актьор, е починал този петък в Лондон на 77-годишна възраст от рак на панкреаса. Кончината на международната звезда натъжи света за пореден път.

Хърт е роден през 1940 година в Честърфилд в семейство на строго религиозни родители (баща му е бил важна клечка в местната църква). Като малък не са му позволявали да ходи в киното срещу дома му, нито да играе с кварталните деца (родителите му са ги смятали за твърде обикновени). Изпратен е в църковно училище, където директорът го малтретира. Въпреки трудното детство и желанието на родителите му да го превърнат в учител по изобразително изкуство, Хърт иска да стане актьор. На 19 години се записва в училище по актьорско майсторство и, за да се издържа докато учи, убеждава приятелите си да позират голи и продава портретите им.

Започва с малки роли в киното и телевизията на 22-годишна възраст, но истински известен става през 1975 година, когато играе скандалния Куентин Крисп в „Гол социален служител“. През 70-те се осъществява и първия му принос към фантастиката – той играе Кейн, от чийто корем за първи път изскача Пришълеца в едноименния филм от 1979 г. По-късно играе в „1984“, поредицата „Хари Потър“, „В за вендета“, „Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп“, а в телевизията през последните години помогна с гласа на дракона в „Мерлин“ и с военния доктор в „Доктор кой“. За много от ролите си той е получавал награди и признания, а титлата „сър“ получава през 2015 година.

Почивай в мир, Джон Хърт!

Бутон за зареждане на YouTube видео

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата