xx

Женски хорър в ХХ

Трейлър за антологичния филм „ХХ“.

Холивудската гилдия от години тръби за проблем с еманципацията в киното, и по-специално за режисьорските места. Традиционно, във високопрофилните продукции те се заемат от мъже, а това не изглежда много редно в ХХІ век. Същото важи и за хоръра. Дали на жените режисурата по-малко се удава, или бизнесът е така устроен, че не дава шанс на дамите да покажат способностите си – не е ясно, но определено се забелязват все повече опити на нежния пол да се бори с тенденцията.

Следващият подобен е филмът „ХХ“ – антология с четири истории, режисирани от четири жени. Филмът не е високопрофилен (няма да има широко разпространение по кината), а режисьорките не са известни (едната дори е дебютантка), но все пак изглежда интересен и сякаш има потенциал да внесе лек полъх свежест в жанра поради различната гледна точка. Вижте за какво става дума в трейлъра:

Бутон за зареждане на YouTube видео

Премиерата на филма в САЩ е на 17 февруари, така че търсете го в края на месеца. Изглежда като подходящ избор за някой фестивал на независимото кино у нас, но не можем да разчитаме, че ще го видим по официален начин.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата