Обзор на първите 15 минути от Ghost in the Shell

Какво да очакваме от „Дух в броня“ със Скарлет Йохансон?

Филмът Ghost in the Shell, който излиза в края на месеца, е един от по-интересните проекти за тази година. Базиран върху манга и аниме (които аз не съм чел и гледал, но имат своите върли фенове), „Дух в броня“ ще разкаже историята на киборгинята Майор, която се бори срещу престъпността. Първите 15 минути от филма бяха показани на журналистите, дошли за медийната прожекция на „Красавицата и Звяра“ и тук ще ви разкажа накратко за тях – ревю на целия филм очаквайте малко преди премиерата му (а това за „Красавицата и Звяра“ четете тук).

В откъса, показан на прожекцията, виждаме създаването на Скарлет Йохансон (модерна и красива версия на началната заставка на анимето), нейното пробуждане и една от мисиите й. По всичко личи, че Майор е изкуствено създадена и е първа по рода си. Нейната създателка й внушава фалшиви човешки спомени и я готви за велики дела, но един от инвеститорите настоява изобретателката да не се задълбава върху изследователската страна на експеримента, а направо да изпраща продукта на полезни за обществото мисии. И продуктът-киборг определено е полезен, както си личи в екшън сцената по-късно. Кадри от тази сцена има в изобилие във всички трейлъри, а и тя май не е прекалено важна за сюжета, по-скоро служи за експозиция, така че няма да задълбаваме.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Изображение с име: ghostinshellposter_0Визуално, филмът е много впечатляващ, макар и естетиката да предизвиква противоречиви чувства. Сградите са опасани от холограмни реклами, има много бляскави и красиви светлини, но самите сгради… да кажем, че не са минали през европейска програма за саниране. В откъса нямаше кадри от битката във водата пред разпадащата се панелка (такъв момент има в трейлъра), но пък има по-дълъг поглед върху града отвисоко. Явно е, че в тази вселена човечеството е прогресирало в много аспекти, но и много е занемарило.

Действието се развива в бъдещето, когато роботите и кибернетичните импланти са неразривна част от модерната цивилизация. Това дава възможност за страхотен екшън и смели урбанистични визии. Роботите са странни, красиви и изискани, но пък и много зловещи. Човешкото, както го разбираме днес, лека-полека отстъпва на заден план. На базата на откъса не мога да кажа доколко ще бъдат повдигнати теми за размисъл върху това потенциално бъдеще, но то определено изглежда интересно и със сигурност е супер детайлно. Гарантирам, че филмът ще бъде култов хит, дори и да не пожъне финансов успех.

В откъса видяхме малко повече и от Бату (Пилу Асбек), който изглежда ще играе важна поддържаща роля що се отнася до Майор. Не го видяхме много в трейлърите досега, защото те се концентрираха върху Скарлет Йохансон, но май няма да е пренебрежим персонаж, допълващ обстановката. Не мога да кажа същото за който и да е друг.

Продължавам да не знам нищо за анимето и причината феновете му да са разочаровани от някои решения за филмовата адаптация, но вярвам, че всеки би спечелил ако подходи към „Дух в броня“ без предразсъдъци. Не се чувствам тотално зарибен от показаните 15 минути, но очаквам Ghost in the Shell да е от по-интересните и хубави филми за годината. Дано очакванията ми да се потвърдят на 31 март, когато излиза по кината.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата