mechove vyv vremeto tt

Мечовете, които ще останат във времето

Готов е последният сборник от поредицата „Мечове“ – „Мечове във времето“. Изд. „Гаяна“.

Изображение с име: mechove vyv vremeto cВече можете да си закупите последния сборник от емблематичната поредица на Националния клуб за Фентъзи и Хорър – „Мечове във времето“. След първите четири антологии, петата завършва всичко по достоен начин. Както и досега, изданието е за ценители и не може да се намери по книжарниците – можете да си го купите от мен (пишете ми – peteratan@scifi.bg) или от някои от другите автори във фейсбук.

„Мечове във времето“ ще има и премиера, на която можете да дойдете, за да чуете повече за сборника и да се срещнете с повечето автори. Събитието ще се проведе в неделя, 23 април, от 19:00 в Книжен център „Славейков“ (на площад „Славейков“ №7). Там ще се продават и екземпляри от сборника, вероятно с отстъпка.

Ревю на сборника предстои да публикуваме, но дотогава ето думите от предговора на съставителя – Александър Драганов: „Като всяко хубаво нещо, поредицата „Мечове“ започна почти на шега, след като двамата с Бранимир Събев написахме независимо един от друг сходни като тематика разкази и решихме да поканим и други колеги, за да си ги издадем. После като съставител останах аз и успях да стигна до петия сборник от нашата колекция, „Мечове във Времето“. Той се очертава и да е последният в тази серия, по ред причини, най-важната от които обаче е, че винаги трябва да сложиш точка, докато на публиката все още й е интересно.

Затова пък ми се струва, че сме оставили най-хубавата селекция от разкази за десерт. Аз слагам край на историята за Тримата пазители с най-епичното приключение досега, адашът Лостов разказва изпълнена с обрати история, която ще ви припомни за творбите, накарали ви да се влюбите във фантастиката. Лейди Пол и Вотан в дует разгръщат една „Рапсодия на светлината и мрака“, вдъхновена от старите легенди, а Даниел Иванов се отчита с хумористично, но и динамично приключение. Делиян Маринов се гмурка в дълбокото с дръзка история, която поставя наболял въпрос в една несигурна реалност, а екшън, динамика и възможен поглед към нещо по-голямо виждаме от Димитър Запрянов. Димитър Цолов се отчита с разказ в стила „Меч и магия“, който гордо може да застане до произведенията на колоси като Робърт Хауърд и Фриц Лейбър, а Донко Найденов отново доказва, че е българският наследник на Х.Ф. Лъвкрафт. Мирослав Петров използва богатата, но и непозната митология на траките за вълнуващо фентъзи приключение, което е неоспоримо наше, а Петър Атанасов прави гигантски скок в развитието си като автор с една разказана леко, но в същото време грандиозна и паралелно с това много човешка фантастична история.

До известна степен не съм изненадан от това, че разказите се получиха толкова добре. Пътуванията във времето са благодатна тема и логичната кулминация в развитието на нашата поредица, след пътешествията по леда, в града, по морето и в космоса. Надявам се четенето на тази книга да ви достави толкова голямо удоволствие, колкото на мен съставянето й.“

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата