„Пришълецът: Завет“ отива към провал

Твърде малко хора се довериха на Ридли Скот този път.

Alien: Covenant беше очакван от мнозина с нетърпение, но в последствие повечето хора останаха разочаровани от него, най-вече от фокуса му върху Дейвид (Майкъл Фасбендър) и начина, по който се отнася с титулярното извънземно чудовище. Това разочарование много бързо се пренесе и върху приходите от кината.

Филмът се представя много слабо в САЩ, където за 8 дни е направил само малко над 50 милиона долара. По-слабата премиера миналата седмица не е фатална, но този петък „Пришълецът: Завет“ понесе нов удар – 80% спад в зрителите спрямо миналия. Ако тенденцията се запази и през уикенда, това ще е един от 10-те най-големи отлива на публика между първи и втори уикенд в историята на киното (за сравнение, „Батман срещу Супермен“ дори не е в топ 100). Миналия петък филмът събра над 15 милиона на родна почва, но за този приходите се оценяват на около 3 милиона. Цифрите не са окончателни, тъй като и уикендът още не е приключил, но определено не са добри.

Анализаторите го отдават както на силната конкуренция („Карибски пирати: Отмъщението на Салазар“ се очаква да вземе 275 милиона само от първия уикенд) така и на неподходящия маркетинг (филмът беше много повече продължение на „Прометей“, отколкото нов „Пришълец“, въпреки че рекламната кампания създаде други очаквания). Спадът при „Прометей“ между първия и втория петък е бил 73%, а между първия и втория уикенд – 59%.

Ридли Скот недвусмислено заяви, че мисли да направи още поне два филма от поредицата, но тези резултати вероятно ще му озаптят мераците. Едва ли Fox ще се откаже напълно от поредица, която досега е произвеждала практически сигурни хитове, но със сигурност в бъдеще ще стегнат кесията. В момента не е ясно дали „Пришълецът: Завет“ изобщо ще си избие бюджета. В него са инвестирани 97 милиона долара, а до момента от кината по света са събрани 136 милиона. Правилото гласи, че за да се покрият разходите, приходите трябва да са два пъти колкото бюджета (тъй като той не включва отчисленията за кината или маркетинга).

Което всъщност е жалко, защото филмът не е толкова лош, стига да отидете с правилните очаквания.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
3 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петър Жеков

Добре…значи ще си припомня „Прометей“ и след това ще гледам „Завет“ с идеята, че е някакво негово продължение. Е, дано така ми хареса 🙂

lokster

Лично за мен, основната грешка на Alien: Covenant беше като на Прометей – рекламната кампания създаде грешни очаквания. А накрая излезе все едно е преработен сценарии на Прометей.
Втората грешка – произхода на ксеноморфите, пък беше толкова „измислен“ и банален („полудял“ андроид, прави генетични експерименти), че си казваш WTF??
Просто… ако правят още филми от поредицата, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се отърват от Ридли Скот… както се случи с Джордж Лукас 🙂

Марто

Този епизод е пълен провал! Не бих гледал филм от тази поредица от същият сценарист/и и режисьор! Не го препоръчвам и на останалите фенове на научната фантастика! Съвременните филми и сериали от вълнуващо приключение и/или страховит екшън се прехвърлиха на философски дрънканици, търсене на себе си и много други излишни и скучни фантазии на застаряващите и вече здраво ояли се на пари американски арт среди направили не един или два хита в сферата на научната фантастика и екшън адвендчър жанровете! Ако някой друг се наеме с реализацията на вселената на Хищника и/или Пришълеца ще се върна към тази поредица до тогава ще бойкотирам всеки опит да ме откажат от любимият ми жанр кино с подобни неадекватни продължения на иначе много обичана от мен лично поредица! Аз лично очаквах много повече не само от сценария и актьорите но и от специалните ефекти и от намеците по сайтовете за фенове за произхода на инженерите и т.н. Пример за недоглеждане: Да не говорим и че кораба от предишният филм беше кораб тип Стар Трек или Междузвездни войни докато сегашният е като тунингована версия на станция МИР с двигател! Ако се заяде човек ще намери и други неадекватни неща в реализацията на конкретният епизод от поредицата!