Rituali na suzrqvaneto tt

Ще правят сериал по „Зора“ на Октавия Бътлър

Трилогията „Ксеногенезис“ ще бъде адаптирана за малкия екран.

Най-накрая нещо, което и аз да съм чел и харесал! Романите „Зора“, „Ритуали на съзряването“ (и третият, Imago, който още не е преведен на български) на Октавия Бътлър (изд. „Колибри“) ще бъдат направени на сериал!

Великолепната и доста нестандартна научнофантастична трилогия „Ксеногенезис“ ще бъде показана на малък екран за първи път – досега нищо на Октавия Бътлър не е било филмирано, въпреки всички хвалби изписани по нейн адрес от публикуването на „Зора“ през 1987 г. до Изображение с име: zora_coverднес.

В „Зора“, който ще послужи за отправна точка на сериала, се разказва за афроамериканката Лилит, която се събужда 250 години след ядрена война, оставила Земята необитаема. Тя е възстановена от извънземна раса, наречена Оанкали. Те са по-висш и по-мъдър вид, размножават се в триполова система и са готови да ни помогнат да съживим планетата и продължим напред… макар и не точно в същия вид. Книгите повдигат изобилие от философски и социални въпроси по много интересен начин, но, както в чужбина, така и у нас, си остават само култов хит, трудно възприеман от масовата публика.

Засега сериалът не е поръчан от конкретна телевизия, а представлява проект на придобиващата популярност режисьорка Ава ДюВернай (предстоящия „Гънка във времето“), сценаристката Виктория Махоуни (писала за сериала на Нетфликс Gypsy и режисирала Power и Claws) и компанията Макро на Чарлс Д. Кинг (произвела спечелилия Оскар филм Fences). ДюВернай и Кинг ще бъдат изпълнителни продуценти, а сценариите ще се пишат от Махоуни. Ще им помага и Алън Бейн като продуцент, който се бори за филмиране още от 2015 г.

Прави впечатление, че чернокожи жени са водещи в този проект, което е напълно в духа на трилогията. В предишния сериал на ДюВернай, Queen Sugar, всички епизоди са режисирани само от дами – нещо изключително рядко в индустрията. Много е вероятно практиката й да продължи и тук. Но нека това да не ви кара да треперите от политкоректност, защото романите определено си струват и не натякват тези теми по отблъскващ начин.

Засега не е сигурно дали начинанието на този екип ще бъде реализирано, тъй като работата и търсенето на телевизия, която да излъчи сериите, тепърва започва. Аз лично се надявам на успех най-вече с идеята книгите да придобият повече популярност, за да видя и третата на български!

 

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата