star-wars-force-awakens-jj-abrams-injury

Джей Джей Ейбрамс се връща в Star Wars

Един от най-успешните режисьори в последно време ще застане зад камерата на „Междузвездни войни: Епизод ІХ“. Премиерата се отлага за декември 2019.

Миналата седмица Лукасфилм събудиха притеснения у феновете след като се разделиха с Колин Тревъроу – режисьорът на девети епизод от сагата „Междузвездни войни“, който беше нает още през 2015 след успеха си с „Джурасик свят“. Това е на фона на смените и презаснеманията в Rogue One: A Star Wars Story миналата година, както и уволнението на Фил Лорд и Крис Милър от самостоятелния филм за Хан Соло, готвен за догодина. В случая с Тревъроу става дума за „творчески различия“. В повечето случаи такива задкулисни кадрови смени остават извън светлината на прожекторите, но натрупването им около Лукасфилм започна да натежава и да кара някои фенове да се питат дали Катлин Кенеди, президента на Lucasfilm, не се е взела твърде насериозно.

Веднага след това медиите спрегнаха Раян Джонсън за режисьор на деветата част – той свърши своята работа по Епизод VІІІ без особени проблеми с мениджмънта, което явно е рядкост. Вместо това Кенеди е намерила друго решение – да върне Джей Джей Ейбрамс. „Със „Силата се събужда“ Джей Джей ни достави всичко, за което можехме да се надяваме, и съм много развълнувана, че той се завръща, за да затвори трилогията“, казва тя в прессъобщението. Така Ейбрамс ще стане единственият режисьор, заснел повече от един филм във вселената, с изключение на Джордж Лукас. А на плещите му пада трудната задача да завърши историята на семейство Скайуокър.

Изображение с име: EP8-219393_R.JPG

С Джей Джей идва и Крис Терио, носител на Оскар (но и съучастник в „Батман срещу Супермен“), който ще пише сценария заедно с режисьора. Това означава, че Джак Торн, който се присъедини през август, за да помогне на Тревъроу, си заминава бързо-бързо. Ейбрамс е и част от екипа на сагата до момента – макар че не режисира, той е изпълнителен продуцент на „Последните джедаи“ и член на мозъчния тръст, с който Тревъроу е обсъждал идеите си. Следователно, той няма да започне от нулата, а има достатъчно добър поглед върху процеса, за да вземе най-доброто от постигнатото досега и да работи с него.

Заради рокадата се наложи и премиерата да закъснее. Лукасфилм се надяваше да успее за май 2019, но сега изглежда, че ще насрочи премиерата за по-традиционна декемврийска дата – 20 декември. При това, изглежда странно само филмът за Хан Соло (който още няма заглавие) да се пуска на 25 май 2018, вместо и той да се отложи за декември, но засега там няма промяна. Премиерата си остава и за Епизод VІІІ, който ще видим на 15 декември тази година.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата