lucy rrr 2

Забързването на „Люси 2“ било „фалшива новина“

Люк Бесон нахрани журналистите от инстаграма си и отрече да работи по продължение на Lucy.

Фалшивите новини са голям проблем на нашето време и, за съжаление, и ние се подведохме по такава – репортажа за продължението на „Люси“, за което Люк Бесон предполагаемо вече е написал сценария. Днес режисьорът е пуснал дълъг пост в инстаграма си, в който отрича написаното и се кара на журналистите за некадърната работа. Само дето проблемът в този конкретен случай май не са журналистите, а директорът на собствената компания на Бесон, EuropaCorp, който даде началото на новината със своето ясно изявление. Този въпрос обаче не се коментира в поста.

Изображение с име: luc-besson„Скъпи журналисти,

Вършите възхитителна, благородна и полезна работа. Разследвате, проверявате информацията, за да може истината, чиито говорители сте, да бъде чута. Каква чест е за вас да информирате, да предотвратявате, да напътствате, да разшифровате дори… Но това беше преди. Преди интернет и вашата неограничена и глупава надпревара. Няма значение дали информацията е вярна или грешна, щом сте първите, които казват нещо. По дяволите сметките, етиката или морала. Да вземем чуждоезична статия и да се задоволим с превода й, без перспектива, без грижа. Кога загубихте вяра? Кога се отказахте? Може да правим филми, които не ви харесват, но прилагаме, често с години, нашата любов и вяра в тях. Моля ви, опитайте се да си възвърнете достойнството, благородството, куража. Нуждаете се от толкова много в тези трудни времена. Уважавайте се.

За информация: не, не работя по „Люси 2“. Нито вчера, нито утре. Но тази фалшива новина обиколи света, благодарение на вас… Ще ми кажете: „Това не е толкова сериозно“. И сте прави, вярно е… но е фалшиво и тази дума не бива да е част от речника ви, защото ако не ви вярваме, тогава как да запазим демокрацията? Нашата свобода зависи от вашия интегритет.“

Разбира се, в конкретния случай въобще не са виновни журналистите – те са отразили изказването на директора на компанията на Бесон, EuropaCorp, и са го разпространили. В кино индустрията журналистите няма как да знаят кога и как нещо се прави, освен ако продуцентите сами не ги поканят. Дали и директорът е отнесъл подобни укори от Бесон не се разкрива, но той не се споменава в поста, нито пък как биха могли развлекателните медии да знаят по какви проекти работи режисьорът точно в момента.

Така или иначе, ако сте били фенове на Lucy и сте се зарадвали на новината за продължението, ще трябва да ви оставим разочаровани. Не е изключено някога да се появи такова, но явно със сигурност няма да е скоро.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата