4 коментара
Oscars-new-logo-and-statue-620x359

Оскари и малинки

Кои фантастики бяха уважени с номинации за Оскар и кои бяха обидени с номинации за Златна малинка.

Януари е месец, през който куцо и сакато прави класации, номинации и награди за каквото си поиска от миналата година. И ние няма да останем по-назад, но преди да разкрием нашата класация на филмите от миналата година, нека погледнем какво правят на Запад.

Започваме с най-престижните филмови награди – Оскарите.

Най-големият победител е „Формата на водата“. Извратената любовна история беше удостоена с номинации за най-добър филм, най-добра главна женска роля, най-добри поддържащи мъжка и женска роля, най-добър режисьор, най-добър оригинален сценарий, най-добра кинематография, най-добър монтаж, най-добро озвучаване, най-добър звуков монтаж, най-добър дизайн на продукцията, най-добър саундтрак и най-добри костюми. Явно филмът мноооого се е харесал на критиците и затова е номиниран почти навсякъде.

В категорията за анимационни филми „Тайната на Коко“ има номинация за най-добра пълнометражна анимация и най-добра оригинална песен.

В категорията за най-добри визуални ефекти номинациите са само за фантастики – „Блейд Рънър 2049“, „Пазители на галактиката vol. 2″, Конг: Островът на черепа“, „Войната за планетата на маймуните“ и „Междузвездни войни: Последните джедаи“. Последните имат номинация и за най-добър саундтрак. „Блейд Рънър 2049“ пък беше зарадван още с номинация за най-добра кинематография, най-добро озвучаване, най-добър звуков монтаж, най-добър дизайн на продукцията

Голямата новина е номинацията на „Логан“ за най-добър адаптиран сценарий (сценарий за филм по чужд франчайз). За първи път в историята на Холивуд комиксов филм за супергерои се нарежда в списъка за престижните статуетки. Още по-значим е успехът на сценаристите Скот Франк, Джеймс Манголд и Майкъл Грийн поради факта, че „Жената чудо“, която беше гласена за един от фаворитите, е пропусната. Е, шансовете за победа в категорията са минимални, но все пак номинацията е стъпка напред за целия жанр.

Стискаме палци на жанровите предложения да печелят статуетки на 4 март, когато ще ги раздават!

Изображение с име: 2018-Razzies-Awards-Nominations

Но не им стискаме палци да печелят Златни малинки, защото и там има номинирани фантастики. Знаете, че тези „награди“ са по-скоро отрицателни. Обикновено са на място, но тази година не изобилстват от подходящи предложения.

Водещите тук са „Мумията“ и „Трансформърс ХVІІ: Последният рицар“. Те са номинирани за най-лош филм, най-лоша главна мъжка роля (съответно Том Круз и Марк Уолбърг), най-лоша мъжка поддържаща роля (Ръсел Кроу, Джош Духамел и Антъни Хопкинс (!) ), най-лоша женска поддържаща роля (София Бутела и Лора Хадок), най-лош римейк/кражба/продължение, най-лош режисьор и най-лош сценарий. Трансформърите имат номинация и за най-лоша екранна комбинация, обявена като „която и да е комбинация от двама човека, два робота или две експлозии“.

Джони Деп явно не е любимец на номиниращите, защото заради него „Карибски пирати: Отмъщението на Салазар“ има номинация за най-лош актьор и най-лоша екранна комбинация (Джони Деп и неговата изтъркана игра като пияница).

Изненада е включването на „Майка!“ в списъка. Дженифър Лорънс е номинирана за най-лоша главна женска роля, Дарън Аронофски – за най-лош режисьор, а Хавиер Бардем има двойна номинация за най-лоша поддържаща мъжка роля – и за „Майка!“ и за „Карибски пирати“.

Номинация за най-лоша женска роля има и Ема Уотсън за по-незабелязано миналия „Кръгът“.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата