3 коментара
extinct0

The Walking Dead – подновен, Extinct – спрян

„Живите мъртви“ ще продължи с нов главен сценарист, а „Изчезнали“ умира незабелязан.

Въпреки че рейтингите в осми сезон паднаха драстично, а редица фенове изразиха недоволството си от развитието му, AMC няма да се откаже от хитовия си сериал „Живите мъртви“. Напротив – подновява го за девети сезон. И това не е изненада, защото все още не се мисли за край, а дори и със спада, зрителският интерес е сред най-големите в телевизията. AMC не са луди да се откажат от емблематичната си продукция, а и в нея още има дълъг живот – дори Робърт Киркман продължава да пуска комикси.

Въпреки това, неприятните резултати все пак ще отнесат нечия глава – потърпевшият е текущият изпълнителен продуцент и главен сценарист Скот Гимпъл. Той не е уволнен, дори напротив, повишен е в нова позиция, която ще надзирава всички продукции по The Walking Dead – сериал, разклонение, комикси, игри и каквото още се появи. Но е спорно доколко наистина ще има възможност да оставя своя отпечатък върху тях от новата си работа.

Старата му позиция ще бъде заета от Анджела Канг – тя е писала за сериала още през 2011 година, а е станала изпълнителен продуцент през 2013. Остатъкът от осми сезон продължава да е на Гимпъл, а тя ще се захване за работа от девети нататък. Едва ли промяната ще се усети особено очевидно, все пак рокади е имало и преди, но сериалът винаги се е развивал бавно, постепенно и без сътресения. Любопитно е, че такъв отговорен пост рядко се дава на жени в Холивуд. Канг обаче се е доказала и е изкачила корпоративната стълбица постепенно и заслужено. Има вече 19 епизода зад гърба си (повечето в сътрудничество с друг сценарист), включително финала на четвърти сезон.

Осми сезон и войната срещу Ниган продължават на 26 февруари, като у нас епизодите се излъчват по Fox.

Изображение с име: the-walking-dead-season6

И докато в AMC се поздравяват и повишават, в BYUtv се тюхкат. Невзрачната кабеларка е правила само един сериал преди Extinct и той е бил приет добре. Въпреки че очевадно не са имали много пари за влагане в постапокалиптичната драма „Изчезнали“, от телевизията със сигурност са се надявали намесата на Орсън Скот Кард в проекта да го направи поне толкова успешен, колкото първия им опит (историческа драма на име Granite Falls). Уви, рейтингите са плачевни, а и отзивите за Extinct не са добри. Това е наложило спирането му.

Любопитно е, че телевизията работи предимно чрез спонсорства – тя получава пари от две църкви, чиито програми излъчва. Според изявлението на телевизията по случай спирането на „Изчезнали“, „за разлика от повечето канали, които подновяват или спират сериали единствено на базата на зрителската им аудитория и финансовия аспект на рейтингите, ние, като НПО имаме лукса да отчитаме по-широки и качествени фактори. Например, ние преценяваме съдържанието и посланието на сериала, възприемането му от феновете, уникалността му и, най-важното, способността му да изпълни стратегическите цели като програма, която да се свърже със семействата“. Иначе казано, възможно е продуцентите да не са доволни от това, че Орсън Скот Кард не слави Господ достатъчно в сценариите си и скандализира консервативната публика с масови гробове, вируси-убийци и агресивни злодеи, а не че никой не гледа сериала. Въпреки това от BYUtv „са горди“ от „смелия си експеримент“ и са благодарни на всички замесени в създаването му.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата