firefly

Firefly продължава като поредица романи

Готви се трилогия от книги, която да запълни времето между сериала и филма.

Изображение с име: fireflyИмало едно време един сериал на име „Файърфлай“. Телевизията, която направила първия му сезон, си позволила грубата грешка да не го поднови за втори. С това си съсипала репутацията за десетилетия напред и от страх да не се повтори дъждът от праведен гняв, поръчвала втори сезони на какви ли не висящи на косъм продукции. Но както и да е, създателят на Firefly Джос Уидън намерил начин да завърши историята – събрал пари за филм, Serenity, с който дал на феновете адекватно сбогуване.

Въпреки сравнително щастливия край на историята, екипът, работил по „Файърфлай“, постоянно получава запитвания дали няма шанс за още серии. Актьорите обаче отдавна са поели по други пътища, Уидън е зает с бляскава Холивудска кариера зад кадър и вероятността за продължение на Firefly в стария му вид клони към нула.

Това обаче не означава, че историята няма да продължи под друга форма. Американското издателство Titan Books е купило правата от 20th Century Fox (и е взело благословията на Уидън, който ще надзирава инициативата им) и подготвя поредица от книги, с които да съживи „кафявите палта“. Според прессъобщението вече усилено се работи по първите три книги, като всяка ще се фокусира върху различен персонаж:

  • Big Damn Hero от Нанси Холдър ще разкаже как капитан Малкълм Рейнолдс е отвлечен от огорчени от живота ветерани от войната.
  • The Magnificent Nine от Джеймс Лавгроув ще акцентира на Джейн, който ще получи зов за помощ от бившата му жена, Темперанс Макклауд.
  • Generations на Тим Лебън пък ще се разказва от гледната точка на Ривър Там и откриването на легендарните кораби от Арката, които са пренесли хората от Земята във Вселената.

Като се има предвид как започна и свърши филмът, събитията от тези книги вероятно ще се развиват между края на сериала и началото на Serenity. Сюжетите официално ще се смятат за част от канона, а при успех на трите книги ще има още много.

Ако сте фенове на сериала и обичате да четете, новината сигурно ще ви зарадва. Стискаме палци да се намери издател от България, който да инвестира в превода на книгите у нас. От друга страна, продължаването на историята в такава форма категорично отрязва шансовете за нови филми или епизоди – най-много да доведе до римейк, ако случайно се превърне в бестселър.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата