sveta na diska

Светът на диска става сериал!

Творбите на Тери Пратчет ще бъдат адаптирани в сериал с работно заглавие The Watch.

Разгеле! След години празни надежди от феновете, но и след като Sky One доказаха с трите си филма (минисериала в две серии), че не е невъзможно да се направи добра тв-адаптация на Тери Пратчет, най-накрая ще видим пълноценен сериал по култовата фентъзи поредица „Истории от Света на диска“.

Е, пълноценен може и да е силно казано, защото става дума за само шест епизода – поне толкова се предвиждат за първи сезон. Бройката обаче е сравнително нормална за британските продукции, като тук специално основният продуцент ще е BBC, но ще има международно участие (вероятно ще е ко-продукция с телевизия в САЩ и/или Канада). Сценарист ще бъде Саймън Алън, който вече е познат с работата си по „Мускетарите“. Надеждата на BBC е сериалът да се приеме добре и да има още много сезони.

Изображение с име: pratch913
Светът на Диска е носен от четири слона, стъпили върху гигантската костенурка А`Туин, която се рее из космоса.

Работното заглавие е „Стражата“, което би трябвало да изясни за феновете на книгите кои ще са главните герои и кои от творбите вероятно ще бъдат адаптирани. Стражите са любими образи за много от читателите, като изпъкват командир Ваймс, върколачката Ангуа, отгледаният от джуджета Керът и… Нобс, чиято раса е плод на спекулации. От второстепенните персонажи пък най-колоритният е Лорд Ветинари, управникът на Анкх-Морпорк. Рано е да се мисли за кастинг, но, ако извадим късмет, може да извикат отново Чарлс Данс за ролята – преди да се превъплъти в Лорд Тивин от „Игра на тронове“, той игра именно Ветинари, и то доста успешно.

Нека не забравяме, че скоро ще видим и „Добри поличби“ – минисериала по книгата, написана от Тери Пратчет и Нийл Геймън.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата