4 коментара
V

Без повече "Посетители" и "Необикновени семейства"

ABC приема поражението и спира „V“ и „Необикновено семейство“ след неизпипаните им сценарии и измъчените рейтинги през тази година.

Изображение с име: Morena BaccarinОколо два месеца след излъчването на последния епизод ABC обяви, че няма да поръча трети сезон за гласения за хит „Посетителите“. Сериалът започна с феноменален рейтинг през 2009 година, но броят зрители бързо оредя, а критиците се разочароваха все повече и повече. Телевизията инвестира много в римейка на едноименния сериал от 80-те, но след това тя и сценаристите взеха куп грешни решения, които малко по малко убиха „V“. Част от безбройните грешки са анализирани в обстойното ни ревю – но дори то не стигна да покрие всичко.

Спирането на „V“ моментално му определя първото място в новата ни класация – „5 от най-големите провали на научната фантастика“.

Отказването на телевизията от сериала явно не е било очаквано от съвсем всички. По средата на втори сезон изглеждаше, сякаш косъмът, на който „Посетителите“ висеше, щеше да се окаже достатъчно дебел, за да се поднови. Елизабет Мичъл, която изпълняваше главната роля, тръбеше, че е фенка на сериала си не като актриса в него, а като почитателка на жанра, и настояваше, че „V“ има добри шансове за подновяване. Същото очакваше и Скот Уолф, актьорът зад репортера Чад Декър. Оптимистично беше настроена и Морена Бакарин, въплътила се в Ана, извънземната манипулаторка, която, честно казано, изнесе първи сезон на гърба си. Скот Розенбаум, изпълнителният продуцент също имаше голяма вяра в сериала си, както и в собствените си способности, защото дори планираше втори сезон. „Краят на втори сезон се получи възможно най-близо до това, което исках“ казва той. „Скоростта на развитието в трети сезон ще бъде точно като в последния епизод. Всички ще натиснат газ до дупка и ще доставят тонове вълнуващи моменти. Ерика ще открие, че синът й е бил убит и това, което ще направи, ще бъде уникално за гледане. Смъртта на другите двама герои също вдига залозите. “ Розенбаум също твърди, че телевизията е искала от него да забави историята през втори сезон, от което той се е почувствал неудобно, но в крайна сметка неговият писателски стил е най-ярко изразен в последния епизод.

Изображение с име: No Ordinary FamilyГорчивината от пропиления потенциал на сериала ще остане доста дълго, тегнеща над всякакви бъдещи планове за сериали с извънземни по която и да е телевизия. Спирането му, заедно със „Старгейт: Вселена“ и „Каприка“ оставя феновете на тази част от жанра в САЩ без почти нищо за гледане. Сега надеждите са концентрирани върху „Падащи небеса“ на Стивън Спилбърг, който започва през юни и вече изглежда доста обещаващо.

Друг спрян сериал е „Необикновено семейство“. Семейните драми и комбинацията им с неочаквано придобити суперсили не трогнаха зрителите на ABC, което доведе до трагичен рейтинг за експеримента им. Сериалът е спрян след само един сезон.

„Посетителите“ и „Необикновено семейство“ обаче не са единствените спрени сериали, нито може да се каже, че телевизията има предразсъдъци към научната фантастика. ABC се е освободила от цял куп разочарования като „Братя и сестри“, „Детройт 1-8-7“, „По-добре с теб“, „Off The Map“ и „Mr Sunshine“. Тепърва ще се мисли какво да заеме местата им, но засега най-вероятен за реализиране изглежда римейкът на „Ангелите на Чарли“.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата