johncarter

Джон Картър на Марс

Филмът е адаптация на книгата „Принцеса от Марс“, излязла през 1912 година.

Изображение с име: john-carter-concept-art-disneyВетеранът от американската гражданска война Джон Картър бива пренесен по мистериозен начин на Марс (или Барзум, както го наричат местните). Планетата е населявана от близо четириметрови зелени диваци. Преди години Барзум е бил като Земята, но с течение на времето океаните са се изпарили, атмосферата се е изтънила и планетата е станала негостоприемно място, раздирано от войни за оцеляване. Те ставали все по-жестоки и постепенно превърнали местното население в диваци. Картър е пленник на тези същества, но успява да избяга и среща Дежа Торис – Принцеса на Хелий, която се нуждае от спасител. Тук Картър отново ще намери своята човечност и ще разбере, че бъдещето на един разрушен свят лежи в ръцете му.

Филмът ще направи премиерата си на 9 Март 2012.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Книгата, по която е базиран филмът, е „Принцеса на Марс“. Авторът е Едгар Бъроуз, който е по-известен с творбите си, свързани с Тарзан. Проектът от доста време се опитва да види бял свят, но Дисни и Пиксар го правят реалност. Това ще е вторият игрален филм на Пиксар и първият такъв от жанра фантастика (другият игрален филм на компанията ще е криминална драма). На режисьорското място е Андрю Стантън, чието предишно създание Уол-и от едноименния филм се класира на второ място в класацията ни „5 от най-симпатичните роботи във фантастиката“. Режисьорът твърдо стои зад идеята, че филмът трябва да е игрален и споделя следното:

Има толкова много същества и герои, половината от които ще са анимирани, независимо дали го искате или не. Но всичко ще изглежда реално. Цялото нещо ще е много, много истинско. Не се опитвах да подражавам на когото и да е. Опитах се да направя нещо собствено. Опитах се да направя исторически верен марсиански филм, но ще ви оставя сами да си разшифровате какво означава това.

Изображение с име: HELIUMairshipDUSTFRONT1b_R_720

Първоначално името на филма е било „Джон Картър от Марс“, но Марс частта отпада. Стантън коментира така това решение:

Истината е, че се опитвам да направя филм, на който всички от целевата възрастова група ще отидат. Не се опитвам да направя филм само за хора, които харесват фантастика и фентъзи. Не искам да обидя никого, но те са по-малка група, а аз искам колкото се може повече хора да го гледат. Опитвам се да направя този филм за героите и връзките. Не исках хората да си изградят грешно първо впечатление за филма само заради заглавието му…

 

Това не е първият опит за екранизация на книгата. През 2009 излиза нискобюджетният филм „Принцеса на Марс“. Там Картър е снайперист, ранен в Афганистан. При експеримент на военните с телепортираща технология попогрешка се озовава на Барзум (създателите се гордеят с гениалното баналното си хрумване, като изтъкват близоста на сюжета с „Аватар“). Филмът не постига никакъв успех и може да се похвали единствено със забележителната си оценка 3/10. „Джон Картър“ ще се придържа към историята от книгата много повече от „Принцеса на Марс“, като надеждата е феновете на оригиналната история да останат доволни.

Изображение с име: john carter2

В ролята на Джон Картър ще видим Тейлър Кич („Wolverine“), а в тази на Дежа Торис – Лин Кoлинс (отново „Wolverine“). В актьорския състав изпъкват още имената на Марк Стронг, Уилям Дефо, Браян Кранстън и др.

Засега изглежда, че от Дисни и Пиксар са се постарали и ако филмът постигне успех, то още от приглюченията на Джон Картър могат да излязат на голям екран. Поредицата Барзум на Едгар Бъроуз съдържа общо 11 заглавия. От тях първите три книги („Принцеса от Марс“, „Боговете на Марс“ и „Военноначалникът на Марс“) образуват така наречената оригинална трилогия, в която главните герои са същите като тези от „Принцеса на Марс“, а историята е разказана в първо лице от Джон Картър.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата