6 коментара
eureka title4

Дойде началото на края за „Еврика“

Последният сезон на хитовия сериал отново променя правилата на играта и изненадва приятно. Спойлери за първи епизод и насоки за сюжета на следващите.

Изображение с име: Eureka
Да продължиш е човешко…

По Syfy започнаха да въртят последните епизоди на „Еврика“. Тази година ще видим 14-те серии, които ще завършат историите на любимите ни учени в секретното градче. Мнозина бяха изненадани и разочаровани от решението на телевизията да спре сериала въпреки високия рейтинг, а епизодът, с който започна пети сезон, само може да затвърди мнението на феновете. Недейте да четете по-нататък, ако още не сте гледали епизода, защото, дори да не сте фенове на сериала, заслужава си да видите сами причините за следващите хвалби по адрес на сериала.

Още миналия сезон сценаристите на „Еврика“ доказаха, че са майстори на промяната. Главните герои се озоваха в паралелна вселена, където връзките им и ролите им в мини-обществото на градчето бяха различни. Новата реалност внесе неочаквана свежест и сякаш даде ново начало на историята. Героите трябваше да се справят с промяната, като същевременно ги засипваха и познатите едноепизодови проблеми. Така „Еврика“ едновременно запази същината си и внесе определено положително разнообразие в развитието си.

Тази година историята се повтаря – след неочаквания финал в края на миналия сезон, в който Астреус изчезна яко дим, веднага получихме отговор какво се случва с екипажа му. Алисън, Зейн, Грейс, Фарго и Холи се озовават обратно в Еврика, 4 години и 2 месеца след изчезването им. Нещата, разбира се, далеч не са същите. Децата на Алисън са пораснали, Картър и Джо са заедно, а Анди… далеч не е симпатичният андроид, за какъвто го мислехме! Но след като нашите герои се справят с тоталитаризма на роботите, разбираме, че новата реалност всъщност не е истинска.

Началото на сезона е брилянтно! „Еврика“ отново се освежава и внася напрежение. Сценарият и начинът, по който ни се поднася историята, стават все по-умни и изпипани в детайли. Също като във великобританския колега „Доктор кой“ се оставят следи и подсказки за големите обрати предварително, като за това допринася и брилянтната актьорска игра.

Изображение с име: Eureka - Season 5
Ако с любовта между Джак и Алисън е свършено, то тя може поне да намери утеха в порасналата си дъщеричка Джена

Разкритието, че Картър и Джо са заедно, не целеше да шокира изведнъж, напротив, сцената с тяхната целувка дойде толкова очаквано и естествено, че не би трябвало някой се е усъмнил в реалистичността й. Наистина, шерифът и бившата му заместничка са отдавнашни приятели и това развитие на отношенията им, и то предвид всичко, което заедно са преживели дотук, въобще не е изненадващо. Голямо евала на сценаристите, че поднесоха всичко реалистично и внимателно, вместо да се изкушат да шокират зрителя изведнъж. Направиха момента максимално естествен и логичен.

По същия начин се развиха нещата и с разкритието, че новата реалност всъщност е продукт на фантазиите на екипажа. За нещо такова се подсказа още по време на припадъка на Зейн. Как точно е изградена тази матрица, в която попаднаха героите, и как точно великите умове на Еврика работят за Бевърли и престъпната й клика, не е ясно, но отново всичко изглежда напълно логично и реалистично. Ако новата реалност е изградена от самите герои, то това обяснява любовния обрат и от друг ъгъл. Макар Картър, Джо, Алисън и Зейн да са приятели, напълно естествено е Зейн и Алисън да се чувстват несигурни във връзките си и да изпитват ревност от страна на другите двама. Зейн може да е по-умен и обикновено да играе ключова роля в предотвратяването на бедствията, но винаги Картър държи ситуацията под контрол – той е лидерът, той рискува най-често живота си и той обира овациите накрая. Алисън може да знае, че Картър се е борил за нея години наред, но не може да не забелязва близостта, която винаги е имал с Джо, и да не храни някакви дори и подсъзнателни съмнения и ревност. Какво по-подходящо място за страховете и на двамата да се сбъднат, от измислената от самите тях реалност?

Изображение с име: Eureka - Season 5
Най-запомнящите се злодеи са тези, които се проявяват неочаквано…

Но стига сме приказвали за любов и човешки драми, въпреки че те са една от най-големите сили на Eureka. Друга приятна изненада този епизод беше Анди, който заедно с копията си и машините на практика е окупирал града. Идеята за управлението на роботите и потискането на човешката свобода не е нова, но определено идва като свежа промяна за „Еврика“. Нашите герои трябва да върнат Еврика на хората, но машините наоколо няма да ги улеснят. Кейвън Смит се справя отлично в ролята на злодей. Обикновените дружелюбни жестове на Анди, с които сме свикнали, придобиват съвсем нов отенък в контекста на този епизод. Жалко единствено, че с тоталитаризма на роботите се свърши толкова бързо. Хич нямаше да възразя да гледам как всички се стряскат и крият от зловещите андроиди през целия сезон. Решението на такъв съществен проблем, трупан с години, само за един-два дни ми се стори малко пришпорено. Но да се надяваме, че ще остави място за други интересни обрати през сезона.

Личи си и защо Syfy изтъкнаха цената на епизодите като аргумент да спрат сериала въпреки отличния рейтинг. Колин Фъргюсън казва, че за този епизод похарчените пари са надвишили бюджета с един милион долара. Това си личи – всички компютърни ефекти са на много високо ниво, а и хич не са малко. Спомнете си първите сезони на „Еврика“, спомнете си дори неестествената анимация в „Посетителите“ и сравнете нивото. Сериалът на Syfy отново вдигна рязко собствената си летва дори и в този аспект. Следващите епизоди могат и да понижат малко качеството си (или поне количеството ефекти) в резултат на това разхищение, но за тази серия си струваше!

Е, споменахме, че разбираме финансовата причина на Syfy. Въпреки това, след този епизод, решението да се спре сериалът изглежда направо престъпно. Силно се надявам „Еврика“ да намери начин да продължи, въпреки че декорите вече са разглобени. Колин Фъргюсън казва в интервю, че това може да стане с евентуален бъдещ филм, в който „екипът от Еврика е изпратен да реши проблем в Чикаго. Или не, по-добре на Бахамите. Но с нашия късмет сигурно ще е Бейкърсфийлд или Стоктън„. Джеймс Палия пък споделя, че има идея за сериал-разклонение, като на тази идея е навита и Syfy, но трябва да мине известно време.

Изображение с име: Eureka - Season 5
Джо Мортън също се справи блестящо с ролята си на Хенри. Сценаристите умело ни подведоха в началото, че загубата на Грейс е поболяла механика дотолкова, че да изгуби разсъдъка си, но ето, че умът му все още е остър като бръснач. Грейс пък продължава да допълва отлично историята като неговата половинка.

Колкото до този сезон, чийто край ще видим през лятото, завършек определено ще има. TV Guide задава на Фъргюсън въпроса доколко историята намира достоен финал в края на сезона. Той отговаря: „Сцената със смъртта ми е просто великолепна! Шегувам се! Всъщност, няма много финална атмосфера. Не е много хубаво, ако краят се претовари. Не е нещо малко, не е просто обикновен ден на работа, ами се случват големи неща и се завършват големи сюжетни арки. Но това не става в условия на катаклизъм или ситуация, в която чакаме края на света. Оставиха го и малко отворено, за да може да се направи разклонение или филм.“

Колкото до остатъка от сезона, изглежда, че мрачният тон на първия епизод ще се запази и през следващите два, когато историята му ще се доразвие. В останалите серии от сезона ще се завърне по-веселият тон, с който се отличава сериала. Сред любимите предстоящи епизоди на Фъргюсън са петият, Jack of All Trades, в който героите ще си разменят телата, и деветият, Smarter Carter, където шерифът става по-умен. Ще има интересни гостуващи актьори, а ще се завърнат и познати лица като Джеймс Калис (д-р Тревър Грант), Мат Фрюър (Тагарт) и Уолас Шон (Уорън Хю).

Тази година си заминава един от най-добрите и най-интелигентните научно фантастични сериали на времето ни. Eureka не започна като нещо кой знае колко специално, но се разви, натрупа опит, непрекъснато се обновяваше и с това постоянно увеличаваше рейтингите си и любовта на своите фенове. Оцеля след стачката на сценаристите през 2007-2008, оцеля и постоянното накъсване на епизодите, на което го подложи Syfy, но нищо не продължава вечно. Нека все пак сме благодарни за емоциите от петте сезона, както и за това, че ще имаме нормален завършек.

Изображение с име: Eureka - Season 5

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата