2 коментара
Avatar-1940

Аватари 2, 3 и 4 ще се снимат накуп

Сигорни Уивър пусна новината, че ще има цели 3 продължения на „Аватар“ в свое интервю.

Изображение с име: Avatar-Teaser-Poster151Феновете на „Аватар“ вече са спокойни, че продължения ще има – намеренията на Камерън са известни отдавна. Лошото е друго – че докато дойдат, ще мине още много време. Наскоро великият режисьор обяви, че вече се концентрира само върху „Аватар“ и спира да прави други филми. Това обаче не значи, че обявената премиера на „Аватар 2“ за Коледа 2014 г. ще бъде спазена, тъй като по него има още много да се работи.

Възможността продължението да се забави още повече става по-голяма и с новото интервю на Сигорни Уивър. Въпреки че нейната героиня умря още в първия филм, тя ще се появи отново в продълженията. Актрисата наскоро е споделила, че Камерън ще снима 3 Avatar филма наведнъж. Планирането, програмното осигуряване, писането на сценариите и всички останали подготвителни дейности, които са необходими за един такъв огромен проект, означават, чеще мине доста време преди да се стигне до снимки, а това ще отложи и премиерата на втората част.

Заснемането на трите филма наведнъж има смисъл. Първо, така всичко излиза много по-евтино – декорите се сглобяват и разглобяват само веднъж, на екипа се заплаща накуп. Второ, по-удобно е и за актьорите с по-натоварен график – вместо 3 пъти да договарят графиците си, трябва да си освободят само един по-дълъг период от време. Резултатът е по-добър и за феновете, защото филмите излизат с по-малко забавяне между тях, а стилът и визиите остават едни и същи (за разлика например от „Заразно зло“ – там всеки филм има различни декори и визия именно защото не се снимат един след друг. Това дава разнообразие но и леко накъсва общото впечатление и прави по-трудно възприемането на филмите като едно цяло). По същия начин бяха заснети и трите части на „Властелина на пръстените“ от Питър Джаксън – ход, който му донесе много успех.

Е, планът на Камерън има и своите недостатъци. На много хора три проджължения на „Аватар“ им звучат множко. Да, първият е най-успешният финансово за всички времена и да, има голям интерес към евентуално продължение, но цели 3? Основната заслуга за успеха на „Аватар“ бяха новаторските му специални ефекти и зашеметяващите визии. В сюжетно отношение обаче не беше нещо кой знае какво. Дали Камерън има какво да направи, за да мотивира зрителите да гледат и трите продължения?

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата