4 коментара
Property of BBC

Доктора излиза в почивка

Подробности, предистория с превод и трейлър за епизода от 4 Юни, подплатени с изказвания на Стивън Мофат, Алекс Кингстън и Франсис Барбър за шокиращите разкрития, които ни очакват.

Изображение с име: Matt Smith, Karen Gillan
Сънят на екипажа от миналия сезон, в който Ейми беше бременна, се оказа пророчески.

Тази събота BBC ще излъчи последния епизод на „Доктор кой“ от първата половина на новия сезон. В епизода ще станем свидетели на много драматични събития, много въпроси ще намерят своите отговори, но и много ще бъдат зададени, за да ни държат в напрежение цяло лято. След утрешния епизод феновете ще развиват своите сложни теории (обикновено толкова далечни от тези на Мофат) чак до 3-ти Септември, когато ще започне излъчването и на втората половина от шести сезон.

Същите тези фенове едва ли намират чакането на епизода „Добър човек отива на война“ за много лесно, какво ли остава за септемврийското продължение. Все пак, BBC улеснява задачата с уебизод-предистория на съботното изкушение:

http://www.youtube.com/watch?v=FqX05H0hW_s

В краткото клипче виждаме синия дебелак, от когото Ривър закупи Манипулатор на Времевия Вихър в края на пети сезон. И тук той е търговец на всякакви редки и незаконни стоки, макар да не става съвсем ясно какво точно продава, нито на кого. Ето превод на монолога му: „Господа! Добри новини! Агентите ми се сдобиха с охранителния софтуер, който поискахте – най-новата му версия. Извадих го от мозъка на Джадуунски войник. Когато казвам „извадих“, имам предвид, че беше по-лесно да се извади целия мозък. И за да съм честен, не мисля, че ще му липсва. А! Малкият проблем със заплащането. Чудесно. О, обожавам осъзнатите пари, как само джвракат! Ще го намерите във фронталния лоб. Ще ви е лесно, няма много за претърсване. Но всичко това, за да затворите едно дете?! О, знам какво планирате, знам за всичко на това място. Дори чух слуховете за това, чие дете ще вземете – луди ли сте?! Знаете ли историите за Доктора? Нещата, които този човек е свършил? Господ да ни е на помощ, ако го разгневите!“

Изображение с име: Alex KingstonКато споменахме Ривър, тя се завръща отново. Актрисата е била редовно хвалена в родната си Великобритания за ролята си на силна жена, прехвърлила 40 години. „Отначало мислех, че децата няма да приемат Ривър Сонг, че тя ще е твърде стара за техните възгледи и не й подхожда на годините да мачка извънземни и да флиртува с по-младия на вид Доктор“, признава тя. „Но се оказа, че и децата я приеха, че са важни героинята и историята, а не годините“. В следващия епизод идва моментът, в който най-накрая се разбира коя е тя наистина. Имаше много теории по въпроса – дали не е дъщерята на Ейми, дали не е по друг начин свързана с Доктора, освен по очевидната причина, че са имали любов в бъдещето? Кой е добрият човек, когото тя е убила, за да прекарва дните си в затвора? В този епизод ли ще стане? Мат Смит сподели в интервю преди началото на сезона, че едва ли неговият Доктор ще върти любов с Ривър, но дали е прав? Е, тази събота е много вероятно да получим отговор на всички тези въпроси.

Изображение с име: Arthur Darvill
Рори ще се изправи срещу Киберхората (Сайбърмените) тази събота

Но е много вероятно и да не получим. Артур Дарвил и Карън Гилън поотделно споменаха пред медиите, че сезонът е пълен с обрати и клифхенгъри. Стивън Мофат споделя пред Radio Times, че през неговото властване над сериала зрителите ще станат свидетели на много повече отворени краища. „Единственото, което липсваше на „Доктор кой“ в новите серии бяха старите клифхенгъри. Те бяха ключова част от старите серии, а и винаги окуражават публиката да се завръща. Затова връщаме отворените краища като похват с пълна сила“, обяснява Мофат. Главният сценарист казва още, че сериалът наистина е станал по-заплетен, в сравнение с ерата на Ръсел Т. Дейвис, който обяви, че напуска жанра, но това не е лошо. „Да, не можеш да го гледаш, докато гладиш или пишеш в Туитър“, признава мозъкът зад последните два сезона. „Трябва да седнеш и да се концентрираш върху историята, а това е нещо, което децата с удоволствие правят.“ На въпрос дали наистина няма да видим Далеци тази година, Мофат отговаря, че е било време да им се даде почивка. „Те са най-известният противник на Доктора и следователно най-честият. Но тъй като Доктора трябва винаги да побеждава, то излиза, че Далеците са най-побеждаваният враг във Вселената“. Последната история с Далеците като главни герои беше в епизод 5.03 „Победата на Далеците“, мощно оплют от фенове и критици като низ от провали, не само заради наивната си до абсурдност история, но и заради решението Далеците да се боядисат в цветовете на дъгата.

Изображение с име: Frances Barber
Франсис Барбър играе похитителката на Ейми, Мадам Ковариан. Актрисата има над 113 заглавия в кариерата си, започнала преди 32 години.

Последният пример за клифхенгър е с епизода от миналата седмица, когато Доктора и Рори установиха, че Ейми е отвлечена и пред раждане, а досега са пътували с нейна двойничка. Истинската Ейми пък е затворена от неизвестна похитителка с неизвестни цели на неизвестно място. Интересно е, че това разкритие стана с помощта на Тишината. Ако не бяха страховитите чудовища от началото на сезона, Ейми нямаше да каже на Доктора, че е бременна, което нямаше да го накара да се усъмни в нея и да я разкрие като двойничка. Това означава, че Тишината също имат някакъв интерес в цялата история, но едва ли темата ще бъде разисквана в следващия епизод.

Похитителката на Ейми е изиграна от великобританската актриса Франсис Барбър. Тя разкрива пред Total TV Guide, че ще играе Мадам Ковариан в съботния епизод. „Досега тя се появяваше в някои епизоди за момент, но никой не знаеше коя е и на кого точно говори“, обяснява Барбър на читателите. „Ковариан е свързана с бременността на Ейми още отпреди тя да се случи и има известна причина да иска това бебе“, обяснява актрисата. На своя страна има група войници и костюм, който я кара да прилича на доминатрица от 40-те години. „Но не в сексуален смисъл“, успокоява тя, „Все пак Doctor Who е семейна драма“.

Последното, с което можем да ви зарадваме преди дългото лято е трейлър на епизода, който ще завърши първата половина от шести сезон само след ден.

http://www.youtube.com/watch?v=QkglHdGaics&NR=1

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата