fringe-fox

"Експериментът" спечели награда за най-диво заглавие

На 7 април се проведоха годишните награди на BuzzFocus. Тридесет и два сериала, но само един победител

Изображение с име: Fringe-Season31Тридесет и два сериала, но само един победител. Пътят беше дълъг и труден, но Fringe стана победител в първия конкурс на BuzzFocus.com – ТВ Пролетна Лудост (TV Spring Madness).

Експериментът“ започва състезанието, изправяйки се срещу „Посетителите„, и битката далеч не става равностойна. Fringe печели този кръг със 70 на сто от гласовете. По-нататък сериалът среща „Синовете на анархията“. Този път е по-близо до конкурента, но отново надделява, макар и само с 53% от гласовете. В трети кръг Fringe се изправя отново срещу противник от нашия жанр – „Свръхестествено„, и отново побеждава на косъм – с 54 на сто от гласовете. От там нататък „Експериментът“ набира сериозна сила и печели четвърти кръг срещу „Съвременно Семейство“ (Modern Family) със 72% от гласовете. Притеснени от противника си във финалния кръг „Декстър“, а и вече разпалени от новината за подновяването с четвърти сезон, феновете се сплотяват в масови кампании за гласуване. Организацията прави финала скучен, защото „Експериментът“ води от самото начало, а в крайна сметка „Декстър“ заработва едва 12% от гласовете.

Поздравления заслужават феновете на Fringe, които проведоха успешни кампании в Туитър, за да се уверят, че сериалът на Fox ще излезе на върха! Въпросът е, могат ли да повтарят успеха през следващата година? Ще има ли този резултат влияние върху решенията на Fox, когато дойде време да се мисли за пети сезон?

Организирането на феновете в масови гласувания не е нещо ново, но винаги е интересно да се следи и участва. Последната масова и дългогодишна анкета, в която достоен дял имаха и българските гласоподаватели (всъщност в тяхна чест беше сложен и банер в подкрепа на българските медици в Либия), беше на сайта http://richlabonte.net/tvvote/ между 2001 и 2008 година. Огромна част от финалния топ 20 на сайта заеха жанрови класики като Файърфлай (№1), Зина: Принцесата войн (№2), Бойна звезда Галактика (2004) (№5), Бъфи: Убийцата на вампири (№6), Фарскейп (№7), Джерико (№8), Ейнджъл (№9), Досиетата Х (№11), Вавилон 5 (№13), Старгейт СГ-1 (№14), Доктор Кой (№16), Розуел (№18), Лекс (№20). Между 20-то и 40-то място пък завършват още 10 научно-фантастични сериала. Резултатите недвусмислено показват превъзходството на жанра – ако не като брой фенове (за тях по-ясно говорят рейтингите), то поне като всеотдайност към любимите им произведения. Изглежда класациите обичат жанра, както и жанрът обича класациите – ние ще продължим да се прикрепяме към тази максима с нашите собствени класации, които ще излизат всяка събота оттук нататък. Първите две вече са факт – 5 сериала, спрени без време и 5 култови сериала от 90-те години.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата