vila roza tt

Какво се крие във Вила Роза?

Българският психотрилър „Вила Роза“ излиза по кината на 20 декември.

Откога чакаме модерна българска фантастика или поне нещичко с фантастични елементи? Откога твърдим, че не е кой знае колко сложно или скъпо да се вземе едно мазе и да се използва като сетинг за нещо фантастично или свръхестествено? Е, разгеле, някой се е сетил да го направи (и то с цяла вила) и резултатът изглежда доста обещаващо, поне за нашите стандарти. Вижте трейлъра:

Бутон за зареждане на YouTube видео

Няма да се присъединяваме към хвалебствията на мнозинството, че екипът е сътворил нещо уникално, защото в световен мащаб то не е (или поне засега не изглежда такова – в САЩ на този тип филми им викат B-Movie и вече им е писнало от тях). В нашето кино обаче такъв опит досега не е правен, така че със сигурност ще е интересно да видим какво се е получило, както и да похвалим екипа, че най-накрая реализира такъв тип филм в България. А и качеството на трейлъра и плаката говорят добре за крайния продукт (отново, поне за нашите стандарти).

Изображение с име: вила_роза_постер_01За какво става дума? В ранната есен на 1985г. милицията се натъква на последствията от шокиращ и мистериозен инцидент, състоял се в изолирана планинска хижа в Стара планина. Васил и Надя са млада семейна двойка, която пристига на почивка във Вила Роза. Там ги посрещат хижаря Георги и неговата добра приятелка Дора. Присъствието на Васил отключва „ураган“ от необясними събития, които поставят пред изпитание здравият разум на всички. Всеки е изправен пред лицето на ужаса от собствените си страхове, а невидимата сила, която иска да ги контролира, дебне в тъмното и тихо почуква на входната врата към съзнанията им.

Макар и художествена измислица, във филма са вкарани елементи от предсказание на Ванга и интервюта с военен майор и жители на Еленския балкан и Странджа, уверени, че са срещали свръхестественото.

Сценарист е Борислав Захариев, а режисьор – Мартин Макариев. За главните роли са подбрани едни от най-популярните български актьори в момента (Калин Врачански, Елена Петрова, Пламен Манасиев, Лилия Инджова), като за цвят (и подсилване на маркетинговата кампания) е привлечен и американецът Дейвид Чокачи („Спасители на плажа“) като приятел на хижаря с тъмни намерения. Повече за филма можете да прочетете на сайта му – http://rosevillemovie.com/.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата