11 коментара
600 prankster image

Кои са създателите на Житните кръгове?

Хора, извънземни и дори митични създания си оспорват авторството на популярния феномен.

Изображение с име: Crop Circle Artists Aliens At Work
Творците на кръгове в процес на работа 🙂

Вече почти от половин век (а според някои, и повече), всяка година в периода между май и септември, полята на Обединеното Кралство се превръщат в платно за невидими творци. Те са дискретни, анонимни и работят нощем. Не търсят облаги и в замяна на труда си не получават нищо, освен адмирациите на стотици хиляди фенове по целия свят, а мотивите им са спорни. Това, което оставят след себе си, е един от най-известните съвременни феномени, а именно – така наречените житни кръгове. „Кръговете” са станали обект на различни спорове и страсти през годините, посвещават им се десетки документални и ню-ейдж книги и филми, освен това присъстват и в немалко художествени творби. Единственото, което се знае с абсолютна сигурност за тях, е, че са сложни, красиви и мистериозни.

Макар че наименованието „Житни кръгове” се е утвърдило за всички тези причудливи форми, голяма част изобщо не са кръгове. В полята са се появявали и много изображения на снежинки, сърца, чакри, пирамиди, „надписи” и тайнствени диаграми. Може би ако някой някога реши да събере всички снимки и да ги категоризира, това ще помогне за разрешаването на загадката, която рисунките в полето представляват – а именно – кой ги прави, по какъв начин, и с каква цел?

Един от относително разпространените мотиви, които могат да се открият, са така наречените глави на извънземни – много от почитателите на кръговете вярват, че това е своеобразен подпис, и именно пришълците са загадъчните автори. Носят се легенди за НЛО-та, видени над хълмовете на английската провинция, за аномалии и необикновено въздействие, което рисунките оказват върху всеки, дръзнал да се разходи из тях.

Изображение с име: CharlburyHiller
Едно от най-разпространените лица на извънземни се появява и в Житните кръгове - щеше да е изненада, ако лицето не отговаряше на разпространения стереотип...

Информация за съответните аномалии може да бъде открита лесно – от интернет, или в списания и книги, от всеки, който има желание да потърси. Според нея, класовете във формациите не са пречупени, а само огънати по странен начин; докладвани са кръгове, които се появяват в охранявани с камери ниви, като на записа не се вижда човешка активност. По някои от растенията са открити следи от карбон, почвата под тях съдържа магнетизирани частици, а радиацията е необичайно висока. Има и данни за техника, която отказва да работи в близост до странните рисунки. И дори това не е всичко – докладвани са какви ли не аномалии.

Изводът е, че житните кръгове са нещо много специално и създадено от неизвестни технологии, до каквито английските фермери едва ли имат достъп.

Здравият разум обаче не позволява да се пренебрегнат и доказателствата за противното. Всички упоменати източници – списания, книги, предавания и интернет – не дават никакви сериозни доказателства в подкрепа на твърденията за аномалии. Няма имена на свидетели и места (лаборатории, университети, дори болници – в случай че някой е бил облъчен, след дълга разходка в кръг), където въпросните аномалии са били изследвани. Не се цитират специалисти, които да защитят написаното, няма снимки или записи, които да изглеждат автентични. Аномалиите повече или по-малко трябва да се приемат на доверие. Свидетелите, докторите и учените уж са били сплашени или подкупени от мъже в черно… Снимките – унищожени, записите – заменени с очевидни фалшификати, за да се манипулира общественото мнение…

Дори и някои от измененията в почвата и радиационния фон да са факт, твърдението, че те са доказателство за автентичност на съответните пиктограми, означава, че би трябвало да бъдат отчетени във всички „истински” кръгове. Не би трябвало да е проблем да бъде засечена радиация, която е в пъти над нормалната, но въпреки това до днес дори професионалните специалисти по кръговете не могат да кажат със сигурност кои са истински (т.е. с нечовешки произход) и кои не. Освен това в нета могат да бъдат открити записи и снимки на туристи, от вътрешността на житни формации – очевидно специалната енергия на мястото не засяга телефоните и камерите им, нито пък малките самолети и мото-делта планери, които прелитат ежедневно отгоре.

Изображение с име: 1 1
Пиктограма с колибри от 2009 година, очевидно прилича на изображение от платото Наска - дали това не е доказателство, че авторите на кръговете са наследници на онези, създали фигурите в Перу?

Въпреки че скептиците (като мен) не са малко, за разлика от доказателствата за извънземна намеса, защитниците на теорията, че житните кръгове са творение на мистериозни сили, и днес са хиляди хора, които бранят със страст това, в което вярват. Сред тях е и Сара Майлс. Тя е автор на Предизвикателството на 2012 година – а именно – онзи или онези (но не повече от пет души), които изпълнят условията, посочени на нейния сайт www.cropcirclechallenge.co.uk , и пресъздадат известната формация, наречена Галактиката, ще получат сто хиляди лири. Изглежда, че шансът за това е много по-голям от този за печалба от лотарията, но остава по-малко от седмица до края на поставения срок, а досега никой не се е справил. Може би това е доказателство, че никой човек не може да се справи с пресъздаването на толкова красива и голяма пиктограма като посочената?

Изображение с име: milkhill-solarcrop
Галактиката (The Galaxy) може да донесе на хората, които успеят да я пресъздадат, сто хиляди лири!

В действителност условията, изброени в нейната публикация, съвсем не са лесни за понасяне. На първо място, разбира се, е публичността, а хората, които правят житни кръгове обичат да стоят в сянка. Това е най-малкият проблем – други условия са във вътрешността на кръга да няма следи от човешки крак, да няма пречупени стебла, геометричните фигури да са безупречни, репликата да повтаря точно по форма и размер оригинала, да бъде създаден на територията на Англия в предварително уговорено време, независимо от метеорологичните условия и, най-важното – да бъде завършен за шест часа. Изрично е посочено, че не е разрешено извънземни да помагат при изпълнението на задачата (!), в противен случай резултатите ще бъдат анулирани.

Досега никой не се е наел с изпълнението, въпреки че не липсва интерес. Макар че някои от условията бяха облекчени в последствие (вече е разрешено групата да е от 20 души, и да работят в продължение на девет часа), едва ли се появят достойни кандидати. След „провала” на творците на кръгове, защитниците на Извънземната теория ще имат поредното „доказателство”, а именно – дори срещу сто хиляди лири, група хора, въоръжени с дъски, въжета и чертежи, не биха могли да създадат сложен житен кръг за една нощ.

Е, и това не би било истинско доказателство, тъй като не е документирано във формацията от 2001 година да няма пречупени стебла или следи от стъпки в Галактиката. Освен това, дори ако приемем, че създателите на въпросния кръг са хора, не се знае колко точно са били те, или за колко време са свършили работата. А дори и да са извънземни, едва ли дори те биха могли да повторят абсолютно същите форма и размери. Предизвикателството на Сара Майлс и компания е добра идея, но не е изпипано и съобразено с реалността. Може би щеше да има силата на доказателство, ако бяха условията не бяха толкова тежки и отново не се бяха появили победители.

Изображение с име: 2 2
Житен кръг от август, 2012 година силно наподобява логото на известен английски нощен клуб - доказателство, че извънземните се интересуват от човешки забавления?

За разлика от Сара Майлс, Роб Ървинг и Джон Лъндберг застъпват противоположната теза – че всички кръгове са създадени от хора, като те имат малко по-достоверни доказателства. В полза на тяхната теза говорят Дъг Боуър и Дейв Чорли, които признават, че са създали първите житни кръгове през седемдесетте години на двайсети век. По собствените му думи, инициаторът е Дъг, който бил очарован от НЛО-тата и решил, че ще бъде интересно, ако направи фалшиви следи от летяща чиния в полето. Щом оригиналът е човешки, то е много вероятно и всички следващи кръгове да са просто развитие на същата идея.

За съвременните творци на кръгове, създаването им не е подигравка с „вярващите”, а почти мистично преживяване, което е техният начин да творят изкуство и да предадат послание на света. Подробни указания за това как се прави кръг, са описани на техния сайт www.circlemakers.org. Случайно или не, на заглавната страница на сайта е поставен чертеж на Галактиката – пиктограмата от предизвикателството на  Сара Майлс… Двамата творци на кръгове дори са автори на книга, в която обясняват целия процес на създаване, както и философията, която е заложена в рисунките. За съжаление, не е дадена информация за конкретни кръгове, създадени от хора (включително авторите на сайта), с изключение на тези, които са с рекламна цел, и са добре известни и легални. Затова пък са публикувани комплименти към някои съвременни кръгове (включително от този месец), което може би е намек, че авторите познават създателите им.

Изображение с име: CropCircle1
Независимо дали авторите са хора, извънземни или приказни създания, кръговете определено са много красиви.

Е, и за това, че хората-творци на кръгове са единствените, отговорни за рисунките в полята също няма категорични доказателства. Те не се подписват и в повечето случаи никога не биха признали за тайното си хоби. А и кой може да докаже, че извънземните не са видели първоначалния кръг на Дъг от космоса, не са помислили, че е опит за общуване и не са слезли, за да отговорят. Не е невъзможно, макар и да е малко вероятно, някои от кръговете (по-специално радиоактивните) да са дело на извънземни, мистериозни енергии, елфи или в каквото още вярват хората.

Истината е, че тази мистерия може да бъде разрешена, ако се отдели достатъчно внимание на феномена и усилията на учените и наблюдателите се насочат към процеса на създаване на пиктограмите, а не толкова към значението им. Не е все едно дали учените разчитат послание на скаут от друга планета/измерение, или на талантлив художник с познания по геометрия. Живеем във време, в което всеки човек – дори децата, може да снима клип или да направи снимки, в случай, че види нещо необичайно. Има го и Гугъл Ърт, а районите с най-голяма концентрация на житни кръгове са едни и същи всяка година, макар мистериозните рисунки да се появяват по целия свят. При по-внимателно наблюдение и по-голяма бдителност на хората от тези райони, загадката може да бъде не само разкрита, но и документирана.

Засега обаче житните кръгове си остават мистерия, разпалваща въображението и пленяваща умовете на вярващи и скептици. И докато си останат такава, те ще продължат да бъдат интересни и да вдъхновяват хората, интересуващи се от свръхестественото.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата