2 коментара
marsianci-ili-zemlqni

Марсианци или Земляни: 5 ужасяващи насекоми (Част 3)

Продължаваме да се изумяваме на съществата от нашата собствена планета. Дали наистина дори и насекомите са продукти на чиста земна еволюция?

Лично на мен, любимите ми войнствено настроени извънземни са тези, които приличат на насекоми. Това е защото насекомите са отвратителни и наистина плашещи, а ако можеха да добиват големи размери, щяха да са безжалостни машини за убиване и ние нямаше да имаме шанса да си развиваме цивилизацийки на една планета с тях. Попринцип, всичките имат гнусен вид, но, за да допълним колекцията от почти извънземни водни животни и бозайници, подбрахме 5 от тях, които са направо странни. И особено гнусни. Честно, това сигурно е най-гнусната статия, на която списанието ни е свободно. Не се препоръчва четене по-рано от 1 час след хранене.

 

Изображение с име: Robber Fly
Асилидата е изкусен и доста грозен похитител

5. Асилида / Муха-крадец

Асилидата има яки крака, осеяни с бодли, гъста четина на лицето и общо 5 очи – 2 големи и 3 малки между тях. Краката служат, за да улавят плячката, а четината – да предпазва лицето от жертви, решени да се борят докрай. Имат къс и силен хобот, който може да прониква в жертвите и да ги инжектира със слюнка, съдържаща невротоксични и протеолитични ензими, които парализират плячката и смилат вътрешностите й. Също като при паяците, след приключване на процеса, мухата изсмуква втечненото месо с хобота си. Мухата-крадец обикновено не напада хора, но спокойно може да се справи с насекомо, по-голямо от нея като бръмбар, пеперуда, молец, пчела, скакалец и някои видове паяци. Асилидата тихо и търпеливо дебне плячката си и изчаква най-подходящия момент да я отнесе с краката си. Обикновено убождането и инжектирането на ензимите с хобота става още по време на полет. Подвидове са разпространени из цялото земно кълбо, освен на Антарктида.

Със същото устройство на тялото е и роботчето бръмбар-бомба, с което Тодин всява хаос в столицата на Лигата на 20-те хиляди планети от „Лекс“.

 

Изображение с име: Dynastor napoleon
Определено не бих държал това чудовище в ръката си

4. Бръмбар Херкулес

Бръмбарът Херкулес е най-едрият подвид на бръмбара-носорог. Способен е да носи товари, надвишаващи теглото му до 850 пъти. Любопитен е и фактът, че този вид е полово диморфичен – тялото на женската Херкулеска е по-голямо, но тя няма рог, докато мъжкият е по-дребен, но огромният му рог компенсира. Тази машина за убиване има и друга интересна особеност – според влажността може да променя оцветяването си между черно и зелено. Причината е, че светлината взаимодейства по интересен начин с обвивката му. Когато тя абсорбира вода, светлината се пречупва така, че бръмбарът изглежда черен. Ако насекомото дълго време е било на сухо, то цветът му е зелен. Учените не са сигурни каква е еволюционната функция на тази промяна, но при всички положения размерът и устройството на този насекомов танк вероятно му носят доста голямо самочувствие при срещите с други насекоми. Разпространено е в Централна и Южна Америка.

Бръмбарът е послужил на фантастиката още през много далечната 1919 година за филма „Бръмбарът“, в който душата на египетска принцеса се вселява в бръмбар и започва да отмъщава на членовете на Великобританския Парламент.

 

Изображение с име: Orchid Mantis
Какво по-красиво място да се помолиш на Бог от цветовете на орхидеята?

3. Богомолка-орхидея

Името на богомолките идва от начина, по който държат предните си крака – сякаш се молят. Те обаче далеч не въплъщават религиозни идеали в себе си и са сред най-кръвожадните хищници. Окраската им позволява да се сливат с растителността, където изключително търпеливо и концентрирано причакват жертвите си. Главата й може да се върти почти на 360 градуса, като така може да види наближаваща опасност, или друго апетитно изкушение зад нея. Друга защитна тактика е разперването на крилата при наближаване на по-голям хищник. Те имат големи цветни точки, които приличат на очи и отказват врага от саморазправа с богомолката.

Размножаването също е доста грубо – мъжкият търпеливо ухажва и дебне момента да изнасили любимата си. За наказание, бива изяден след оплождането (а всъщност, за да може протеинът му да обогати яйцата). Възможно е да успее да избяга преди този злощастен край, но е възможно и женската да му схруска главата още по време на акта. Тогава самата копулация не спира, защото тя се командва от нервен възел в тялото на мъжкия, а не от главата му.

Един от най-красивите видове богомолки са тези, които приличат на цветя. Тази, конкретно, имитира орхидеи и обича да превръща цветята с нейната окраска в свои ловни полета.

Богомолката е най-силната единица от магическия портал в играта „Heroes 4“. За съжаление, няма да я има в отново отложената „Heroes 6“. Богомолка изкарва ангелите и на Мълдър от „Досиетата Х“ още в детството му, което го кара да намрази насекомите за цял живот.

 

Изображение с име: Water Bug
Гигантският воден бръмбар носи яйцата върху гърба си

2. Гигантски воден бръмбар

Гигантският воден бръмбар е характерен за Северна и Южна Америка и някои части на Азия. Обитава езера и реки и се привлича от електрическата светлина. Понякога се забелязва под улични лампи, откъдето идва и другото му име – “electric light bug.” Интересното при него е, че женската снася яцата си на гърба на мъжкия, който после ги разнася със себе си до излюпването им. През периода, в който пази малките върху себе си, мъжкият не може да се размножава. Този палавник не се свени да напада и хора – цапуркането в неговите води може да бъде наказано с болезнено ухапване по пръстите на краката. Неприятна за нас и други едри бозайници тактика е и да се правят на мъртви, след което неочаквано да нападат. Азиатците обаче добре му отмъщават, превръщайки го в популярен деликатес от кухнята си. Храни се с други насекоми, дребни рибки и земноводни, например бебета-костенурки или малки водни змии. Дебне плячката си, прикачен някъде на морското дъно. След това инжектира съответните ензими в жертвата и изпива вътрешността й по вече познатия начин. Въпреки името си, той не може да диша под вода и трябва да изплува периодично, за да си поеме въздух.

 

Изображение с име: Amblypygids
Хем паяк, хем скорпион, хем рак - що е то?

1. Амблипиг

Амблипигите са смеска между паяк, скорпион и рак. Принадлежат към семейството на паяците и скорпионите, но нямат опашка, жило или отровни зъби, нито могат да плетат паяжина. Докато паяците ходят с осемте си крака, амблипигите ходят настрани само със задните си шест. Двата предни са еволюирали в дълги и тънки сензорни органи. Отделно имат и други два предни крайника, с които ловят плячката си и се бият. Въпреки отвратителния си вид, който ги праща на първо място в класацията, те са безобидни за хората, което ги прави подходящи за домашни любимци… на луди хора.

Изображение с име: baby amblypygids
Попринцип е правило в природата, че всички бебета-животни са сладки. Това обаче не важи за насекомите, а най-малко за амблипигското потомство!

Иначе живеят в тропически и субтропически влажни региони. Някои подвидове са подземни, а други спят през деня и ловуват през нощта. По подобие на горния бръмбар, женската не снася, а носи яйцата под корема си. Когато се излюпят, ларвите изпълзяват на гърба й и остават здраво вкопчени там докато дойде време за метаморфозата им. Бебетата имат медузоподобни крака и зеленикаво тяло, което им дава наистина извънземен вид.

Амблипиг е използван за силно заклинание в „Хари Потър и огненият бокал“, а бебето-амблипигче донякъде прилича на нанобот.

 

И така, класацията, която ще вземе първо място в „най-гнусните класации на SciFi.bg“, е към края си. Това е повод да завършим цялата статия с усмивка. И не чия да е, а тази върху гърба на паяка Theridion Grallator:

Изображение с име: Theridion Grallator
Този паяк гледа на живота с оптимизъм. Вероятно е изпратен от извънземните, за да ни се присмива винаги, щом го погледнем.
Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата