davincis-demons

Напролет ще видим „Демоните на Да Винчи”

Новият сериал на телевизия Starz е посветен на изгубените години на гениалния художник

Изображение с име: постер
"Историята е лъжа"

Леонардо Да Винчи е ренесансов художник, създател на една от най-известните картини в човешката история – „Мона Лиза” – едва ли има някой, който да не знае това. В популярната култура Леонардо е познат не само като художник, но и като изобретател и мистик; разностранен гений, чиито живот и труд са предмет на множество спекулации.

Една от последните художествени творби, вдъхновени от него, е книгата на Дан Браун „Шифърът на Леонардо” от 2003 г. – десет години по-късно, предстои да видим сериала на телевизия Starz и Дейвид С. Гойър „Демоните на Да Винчи”. Според екипа, който работи по него, този сериал обещава да бъде не по-малко провокативен, изпълнен с мистерии, страсти и приключения от бестселъра на Дан Браун.

Дейвид Гойър (съавтор на трилогията за Черния рицар, и предстоящият „Супермен: Мъж от стомана”) описва „Демоните на Да Винчи” като историческо фентъзи. Той ще ни покаже Леонардо Да Винчи в нова светлина, и ще вплете в сюжета на сериала някои малко известни факти за него – като това, че е бил вегетарианец, майстор на меча и любител на конната езда. Леонардо безспорно е бил човек надраснал времето си – известни са негови проекти за хеликоптер, изкуствени крила, дори танк, но от тетрадките му липсват много страници, което позволява на Гойър да развихри въображението си и да представи на зрителите изобретения, „изгубени във времето”.

Изображение с име: Da Vinci's Demons 2013
Изпълненият с творчески плам Леонардо (Том Райли), рисува едновременно с двете си ръце.

В ролята на Да Винчи ще се превъплъти Том Райли, според когото образът на Леонардо, създаден от Гойър, съчетава в себе си елементи от Шерлок Холмс, Индиана Джоунс и Тони Старк (звучи вълнуващо!). Партнират му Лара Пълвър (Ирен Адлер от „Шерлок”) и Лора Хадък (изиграла Бетан, любимата на Коен Варварина във „Фантастична светлина”).

Наскоро панелът на сериала пожъна успех на Нюйорксия Комик-Кон. За да го представи, Гойър е използвал два неофициални трейлъра, които са били предназначени само за присъстващите и никога няма да бъдат показани на широка публика. Зрителите в залата са опитали да заснемат с камера кадрите, но докато ги открием, youtube вече ги е цензурирал.

За нас, простосмъртните, е останал само официалния тийзър, в който няма никакви кадри от сериала, значително по-кратък е и единствено известява, че „Историята е лъжа!”.

http://www.youtube.com/watch?v=vooofr-exb0

Според първоначалната информация, първи сезон ще се състои от осем епизода и ще стартира през пролетта на следващата година. В сайта IMDB са обявени имената на първите пет от тях – прави впечатление, че три от епизодите са наречени на Големите Аркани от Таро (Обесеният, Магьосникът, Кулата), което доказва, че сериалът ще се стреми към изграждането на мистична атмосфера. Не бива да се забравя,че демоните от заглавието са метафорични, а не реални, и проектът на Гойър се доближава по дух по-скоро до „Индиана Джоунс” и „Шифърът на Леонардо”, отколкото до „Сръхестествено”. В този смисъл – ако очаквате истински демони и свръхестествени изроди, това не е вашият сериал, но ако харесвате конспирация, мистерии и приключения, би било добра идея да му дадете шанс.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата