5 коментара
Falling Skies Logo

Прогнозата днес: Падащи небеса

В ранната понеделнишка утрин наше време се очакват тежки превалявания от падащи небеса, буреносни битки с извънземни и опити за оцеляване в урагана на извънземната инвазия.

Изображение с име: falling skiesНовият научно-фантастичен сериал на TNT Falling Skies ще види бял свят тази вечер в САЩ с първите си два епизода, излъчени един след друг. Стивън Спилбърг ще опита да изкуши феновете на жанра с историята на последните оцелели хора след извънземна инвазия на Земята. Ноа Уайли от „Спешно отделение“ ще бъде главният герой Том Мейсън, който прилага своите знания по история, за да помага на групата да оцелее, а Муун Блъдгууд от „Терминатор 4: Спасение“ ще играе Ан Глас, която ще лекува психическите травми на преживелите тоталната разруха на нашата планета. Уил Патън от „Агенцията“, „Армагедон“ ще използва военното си обучение, за да поведе хората към спасение. Тримата лидери и групата оцелели от Бостън ще търси убежище в свят, където ужасяващи извънземни съкрушават всяка съпротива и отвличат деца, за да експериментират с тях. Първите 5 минути от пилотния епизод са отдавна в интернет, вижте ги тук. Ако пък искате да почакате и да гледате всичко наведнъж, задоволете се засега с трейлъра:

Бутон за зареждане на YouTube видео

Falling Skies няма да залага на една единствена история, която да развива през целия сезон, а по-скоро на обща сюжетна рамка, която да обедини отделните епизоди, всеки от който ще има собствен сюжет. В началото оцелелите ще се грижат за най-основните си нужди – запасите от храна, а във втория епизод ще дръзнат да откраднат малко оръжия и амуниции, за да подсигурят защитата си. Историите ще бъдат обединени от желанието на Том да спаси отвлечения си от извънземните син, разногласията му с водача на групата и опитите на оцелелите да разберат за кой дявол са дошли извънземните на нашата планета и какво искат. Отговорите на тези въпроси ще се дават малко по малко, като не всичко ще е ясно в края на сезона, макар че сценаристът Марк Ферхайден („Бойна звезда Галактика“, „Герои“, „Маската“ и др.) обещава зрителите да придобият задоволителна представа за целите на нашествениците с течение на времето. „Извънземните са наистина страшни и не са от типа, на който можеш да кажеш „Хайде да поспрем с борбата и да обсъдим нещата“, обяснява Марк. В този смисъл те няма сами да седнат и да разкажат за себе си, информацията ще се придобива и анализира от самите хора. Сценаристите са се опитали да постигнат баланс между екшън сцени с плашещите извънземни и емоционални моменти на семейна драма. „Сериалът е доста извън нормалните жанрове за телевизията“, казва Ноа Уайли. „С това тя цели да привлече нови зрители, но същевременно е запазила и достатъчно топлота и човечност в отношенията между героите, за да не отритне и старите си фенове.“

Изображение с име: Noah WyleСамият Ноа е бил доста пестелив с появяванията си на екран след „Спешно отделение“. Финансовата сигурност, която ролята преди 17 години му е донесла, му е позволила възможността да се занимава и развива в други области. Но именно сценарият и героят му, създадени от Стивън Спилбърг (който е още режисьор и продуцент), го убеждават да се върне пред камерата и да се заеме с нелеката роля. Фактор е и желанието му да се покаже като герои пред двамата си малчугани от реалния живот.

За пръв път съм сред по-старите в актьорския състав. В този смисъл ми беше много трудно да бъда на едно ниво физически с младоците наоколо. Ролята беше изтощителна и изискваше много усилия, но съм доволен, защото ми даде много свобода. Стилът на Спилбърг си личи отвсякъде – героите се движат много повече от камерата и това не е лесно да се постигне. Вече помня само хубавите моменти от снимките и съм забравил всичките синини и рани, които си причиних при цялото това скачане, тичане, гмуркане, каране на мотоциклети и какво ли още не.

Изображение с име: falling skies„Падащи небеса“ идва в точния момент, за да замени „Игра на тронове“, чийто последен епизод за първия сезон ще се излъчва едновременно по конкурентния канал HBO. Може би от TNT трябваше да съобразят и да изтеглят откриването на амбициозния проект с една седмица, за да не противопоставят двете надежди на жанра и да не се оплакват после от ниски рейтинги. От друга страна, пилотният епизод е заснет през декември 2009 и двугодишното чакане за излъчване е достатъчно дълъг период. Още повече, ако сериалът си заслужава, то третият епизод със сигурност ще събере повече зрители, което ще постави началото на възходяща тенденция. Това нас ни вълнува само индиректно – българите така и така могат да гледат и двете когато си поискат, но все пак рейтингите в САЩ имат значение и за нас, доколкото определят кой сериал ще продължи с нови сезони и кой не. TNT все пак има стабилно доверие в „Падащи небеса“, като вече дори крои планове за сценаристи, които да поемат втория сезон на драмата.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата