1 коментар
Paul-Kidby-Banner-1

Риана Пратчет ще продължи поредицата „Светът на Диска”

Запознайте се с Риана Пратчет – дъщерята на Тери Пратчет и наследницата на Света на Диска.

Изображение с име: 523753_10151037019570025_1477661302_n
Тери Пратчет на премиерата на последната си книга "Доджър" - според дрес кода, всички са облечени с викториански костюми.

Както феновете на Тери Пратчет отдавна знаят, авторът на десетки фентъзи романи страда от болестта на Алцхаймер и състоянието му се влошава от 2007 година насам. Въпреки това, той продължава неуморно да твори и дори в момента работи върху няколко нови книги, сред които и автобиографията му. Наскоро Пратчет основа и продуцентска компания, в чиято дейност участва активно.

Макар че не се е отказал и няма намерение да се отказва от живота, Тери Пратчет не е от хората, които отбягват трудните теми. Именно затова той повдигна въпроса за легитимирането на евтаназията (която е престъпление в повечето европейски страни) и създаде документалния филм „Да избереш смъртта”. Редом с това, той обяви в едно от последните си интервюта, че краят на поредицата му за Света на Диска няма да дойде скоро и неговата дъщеря Риана ще продължи делото му.

Изображение с име: 599396_360401670696291_94803270_n
Риана е отраснала с книгите за Света на Диска.

Риана Пратчет е един от създателите на компанията Наративия, автор на сценарии за компютърни игри (сред които Tomb Raider, поредицата Overlord и др.), комикси и няколко книги (неиздавани на български досега). Тя е единствено дете на английския писател и много от творбите му са посветени на нея. Това предполага, че тя е добре запозната с обстановката в Света на Диска и би могла да се справи със задачата да продължи поредицата.

Въпреки това, не се знае как ще се променят нещата, когато (дано не скоро!) Дискът премине под нейн контрол. Книгите на Пратчет се отличават със специфичен стил и съдържат едновременно общочовешки и философски идеи, хумор и оптимизъм. Писателят твърди, че не обича да нарушава покоя на своите герои без нужда и не се стреми да пише еднакъв брой книги от различните поредици. Вече 30 години Светът на Диска се обновява непрекъснато и героите му не са застинали във времето, а търпят развитие с всяка следваща книга. Читателите могат да наблюдават дори известна смяна на поколенията и въвеждането на нови герои като Мойст Фон Липуиг и Тифани Болежкова. Да продължи да пише книги за Света на Диска без да изневерява на тази тенденция, няма да е лесна задача за Риана Пратчет, но със сигурност голяма част от феновете на поредицата ще я приемат и последват в посоката, в която ги отведе.

Риана се включва в създаването на сценариите на предстоящия сериал за градската стража на Анкх-Морпорк, така че скоро ще имаме възможност да изпитаме способността й да пише сюжети за живота на Диска. Междувременно, работата по сериала напредва и вече беше съобщено, че цената на първи сезон ще бъде около 26 милиона лири, което е двойно повече от първоначално обявеното. Наети са и някои от актьорите за главните роли, но засега имената им са тайна.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата