it-t

„ТО“ счупи рекордите

Най-новият филм по Стивън Кинг събира почти 180 милиона в първия си уикенд.

Изображение с име: it-struzenIT задмина дори най-оптимистичните прогнози за дебюта си. Новата екранизация на култовия роман от Стивън Кинг събра 51 милиона долара само от САЩ и само в петък, а за целия уикенд приходите са 117 милиона от САЩ и 62 милиона от чужбина. Със 179-тe милиона в джоба на продуцентите, „ТО“ е най-успешната хорър премиера на всички времена и най-успешната премиера на който и да е филм, излизал през септември месец. За съжаление, не можа да пребори „Дедпул“ за най-добър дебютен уикенд на филм, забранен за деца, но пък с бюджет от едва 35 милиона долара рентабилността му бие всички останали.

Причините за този успех са много – образът на клоуна Пениуайз спокойно може да се нарече част от световната поп-култура и филмът за него беше чакан отдавна. IT имаше доста добър маркетинг със сполучливи трейлъри и нестандартни кампании (червени балони, клоуни, които стряскат хората, зловещи деца в жълти дъждобрани и т.н.). Получи страхотни отзиви, критиците го похвалиха и убедиха зрителите, че си заслужава да се гледа (псевдокритиците също). И не на последно място – просто е добър и се харесва на хората.

Успехът идва добре дошъл както за Ню Лайн Синема и Уорнър Брос, които в последно време отстъпват все повече пазарен дял на Дисни и дъщерните компании, така и за киното като цяло, което отбелязва най-слабото си лято от много години насам. Но най-добре идва за Анди Мускети и екипа му, които вече работят здраво по втората част и вероятно предвкусват успеха, който ще ги чака там. Ние също ще чакаме продължението (може би през 2019?) с нетърпение.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата