7 коментара
StarWarsWallpaper1024

Шок! Дисни ще прави Star Wars 7!

Disney е купила Lucasfilm за 4 милиарда долара и вече работи по „Междузвездни войни: Епизод 7“!

Отдавна не е имало новина за киното, която да потресе света, колкото тази! Дисни е броила на Джордж Лукас и приближените му малко повече от 4 милиарда долара, за да придобие права над Лукасфилм и всичките им филми. Това означава, че правата за „Междузвездни войни“ и отчасти „Индиана Джоунс“ вече са в компанията на Мики Маус!

Не само това – от Дисни не губят време да капитализират сделката си и вече са започнали работа по нов епизод на Star Wars! Той се очаква някъде през 2015-та, а след това ще има нови филми на всеки 2-3 години! Лукас ще остане да надзирава развитието на поредицата, която го направи звезда, като творчески консултант, за да е сигурно, че няма да има твърде много отклонения от канона.

Изображение с име: star-wars-54728

Ако вече сте успели да премигнете поне веднъж и да затворите падналото си чене, продължавайте да четете.

По-рано тази година Лукас обяви намерението си да остави правенето на блокбъстъри зад гърба си. Едва ли обаче някой е можел да си помисли, че има предвид такива радикални мерки. Лукасфилм се присъединява към Пиксар и Марвел Ентъртейнмънт, които също са собственост на Дисни, придобити след създаването на съответните им хитове. Ето и официалните изявления по въпроса (за да не си помислите, че има лъжа или измама):

„Лукасфилм отразява необикновената страст, визия и творчество на своя основател, Джордж Лукас“, обяснява Робърт Айгър, изпълнителен директор в Дисни. „Тази транзакция комбинира портфолио от световни хитове като „Междузвездни войни“, един от най-великите семейни франчайзи на всички времена, с уникалната креативност на Дисни, разпростряна на множество платформи, бизнеси и пазари.“

„През изминалите 35 години беше мое удоволствие да видя как Star Wars се предава от едно поколение на друго“, казва самият Лукас. „Сега дойде време да предам „Междузвездни войни“ на още едно ново поколение филмови дейци. Винаги съм вярвал, че Star Wars ще ме надживеят и е важно да осигуря този преход докато още съм на този свят. Уверен съм, че с новия си дом в Дисни, „Междузвездни войни“ ще разцъфнат и ще блестят още много поколения наред. Опитът на Дисни дава възможност на Лукасфилм да остави нови следи в киното, телевизията, интерактивните медии, развлекателните паркове и т.н.“

Сигурни сме, че четирите милиарда (това са числата с по 9 нули), които Лукас е получил, също са били добра мотивация за него да преотстъпи творбите си на „следващите поколения“. Тепърва ще се уточнява и хонорарът му като творчески консултант на бъдещите ленти.

Изображение с име: George-Lucas-retiring-from-Blockbuster-Filmmaking
Лукас и портфейлът му излизат най-доволни от цялата работа.

Катлин Кенеди, която е продуцирала филми като „Обратно в бъдещето“, „Туистър“, „Шесто чувство“ и др. ринещи се в пари проекти, ще бъде изпълнителен продуцент в Star Wars: Episode 7. Тя ще направи всичко възможно новият филм да е факт през 2015-та, година, която също официално е обявена. Вече се мисли и за нов анимационен сериал, допълнение към „Войните на клонираните“.

Новината определено е голяма, но оставя някои въпроси нерешени – доколко новите епизоди ще се различават от недолюбваните епизоди 1-3, с какво ще се занимава сюжета и ще засегне ли някоя от безбройните книги и игри, издавани през последните десетилетия, какво е бъдещето на планирания суперскъп сериал по „Междузвездни войни“?

За „Индиана Джоунс“ нещата са още по-мъгляви – там правата не са изцяло на Лукасфилм, съответно сега на Дисни, защото Парамаунт също има претенции. Затова ситуацията е сложна и докато я изясняват адвокатите, „Междузвездни войни“ ще е с приоритет пред „Индиана Джоунс“.

Сигурни сме, че новините тепърва ще валят. Каквото и да стане, сваляме шапка на Дисни, които очевидно са решени да превземат развлекателната индустрия на Запад. С „Отмъстителите“ и цялата марвелова комиксова вселена, с всичките анимации на Пиксар, а сега и с култовите франчайзи на Лукас, нещата вървят точно натам. Дано да е за добро!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата