2 коментара
mars one ttt

Ще покорим ли скоро Червената планета ?

В ход е частен проект за създаване на човешко селище на повърхността на Марс. Междувременно, НАСА също планира да изпрати хора там

Изображение с име: curiosity_02
До две десетилетия роувърите на НАСА из дебрите на Марс ще си имат човешка компания.

Възможно е вече да сте виждали съобщения в медиите за проекта Mars One. Неговите създатели твърдят, че е дошло времето да се даде старт на колонизацията на Космоса, като се започне от Марс. Макар че това звучи като чиста научна фантастика, проектът вече е в ход, и само след няколко години ще започнат първите по-съществени (т.е. включващи космически полети) етапи от реализацията му.

Уникалното за този проект е, че целият процес по осъществяването му, ще бъде излъчван като реалити шоу. Това звучи донякъде несериозно, но в действителност подобно важно събитие, дори и ако не беше запланувано като телевизионно шоу, би било следено от целия свят (при това най-вероятно на живо).

От една страна заради връзката с реалити телевизията, от друга заради някои неясноти що се отнася до техническата част, а и не на последно място заради това, че полетът не предвижда връщане на колонизаторите (т.е. те ще умрат на чуждата планета – рано, или късно…), тази инициатива се сблъсква с някои сериозни критики и съмнения.  

Междувременно, от НАСА имат свои планове за изпращане на хора на Червената планета в недалечно бъдеще – през 2030г. Това доказва, че колкото и съмнително да звучи намерението за изграждане на човешко селище на Марс през 2023г. (каквито са плановете на Mars One), вероятно сме на границата на нов етап в развитието на човечеството – а именно – покоряването на чужди планети. Макар да изглежда почти невъзможно и действително да не са изобретени достатъчно добри технологии за пътуване в Космоса, ако тези проекти се изпълнят, ще навлезем в нова ера от историята на човешкия род, която ще си съперничи и дори ще задмине по значимост епохата на Великите географски открития.

В следващите седмици ще може да проследите в SciFi.bg поредица от статии с подробности заMars One – неговите етапи, плюсове и минуси, както и за хората, които стоят зад него. Освен това, ще се опитаме да обясним защо Марс е следващата логична стъпка след полетите до Луната, както и какви са алтернативите на колонизаторската мисия.

Статиите от поредицата:

Част 1: Проектът Mars One – вдъхновяващ или ужасяващ?

Част 2: Поддръжници и критици на Mars One; основания за спорове

Част 3: Защо Марс?

Част 4: Какъв би бил животът на Марс?

Част 5: Следващи стъпки в Космоса – алтернативи и проекти.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата