4 супер ремикса на The Hanging Tree

В чест на завършека на поредицата „Игрите на глада“ представяме 4 от най-добрите ремикси на култовата песен от третия филм – The Hanging Tree.

The Hunger Games най-накрая завършиха с пирова победа за Катнис и свободолюбивите панемци от окръзите. Никой не спори, че последните два филма, адаптациите на третата книга, не бяха най-силните части от поредицата и сюжетът в тях можеше да бъде по-събран. Въпреки това, колкото и да беше безсъбитиен, „Сойка-присмехулка – Част 1“ се отличи с една силно емоционална сцена, подкрепена от перфектния саундтрак – песента The Hanging Tree в изпълнение на Дженифър Лоурънс, текст от Сюзан Колинс (от книгите) и музика от Джеймс Нютън Хауърд. Нека си я припомним:

В книгите Катнис научава песента от баща си, но като малка не разбира смисъла й. След смъртта му тя не може да си избие мелодията от главата, а когато започва революцията срещу Капитола посланието на песента й става по-ясно. Въпреки трагичния завършек на историята в текста, The Hanging Tree става нещо като химн на бунтовниците срещу тиранията на президента Сноу. Именно вдъхновението за саможертва, което песента носи на хората във филма, прави сцената толкова трогателна и въздействаща.

Първоначално Дженифър Лоурънс не е искала да пее, защото се е ужасявала, че гласът й ще звучи ужасно. В последствие обаче почти не се е наложила компютърна обработка на гласа й. Продуцентите пък не включват The Hanging Tree в официалния саундтрак на първия филм, вероятно защото не смятат, че заслужава. Песента обаче започва да се пуска по радиата (включително и под формата на ремикси) и става хит в десетки държави, достигайки номер 1 в чартовете на Германия, Австрия и Унгария.

„Дървото на обесения“ се оказва и много подходяща за ремиксиране, поради което най-различни нейни версии се въртят по радиата и събират милиони гледания в youtube. Превръщането на лиричната мелодия в дискотечен трак за купон може и да опетнява посланието й, но пък кой не обича хубав купон? Ако и на вас ви харесва песента колкото на мен, пригответе се да я слушате в различни версии до втръсване 🙂

Rebel Remix

Започваме с най-краткия ремикс, който е сред най-сполучливите и стана хит дори по някои от българските радиа. В малко над две минути той успява да запази емоционалния заряд на оригиналната песен, същевременно вдъхновявайки танц и раздвижвайки кръвта на слушателя. Единственият му минус е, че не е по-дълъг.

Manu Reimers Deep House Remix

Тази версия е достатъчно дълга, като интерпретира песента със сравнително ново звучене в началото, за да остави кулминационния момент почти непокътнат в началото му и дори подсилен във втората половина. Не можах да намеря информация за Ману Раймерс в интернет, но определено звучи като румънец – бийтът спокойно може да послужи за песен на Ина или Акчент.

Alternative Radio Mix

Не знам дали тази версия са я пускали по което и да било радио, но определено заслужава. Авторът придава леко рок/уестърн звучене с по-традиционни инструменти. Звучи по-приповдигнато от оригинала, но отново е със силен емоционален заряд.

Impossible Remix (пиано версия)

Това не е точно ремикс, а изсвирване на песента само на пиано. И не е точно изсвирване, защото, за да изкарате всички ноти, трябва да имате около 5 ръце. Но звучи много красиво и е доста вярно с оригинала.

 

За финал, нещо немузикално – знаете ли колко точно Катнис обича Пита?

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
4 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петър Атанасов

Още една версия, този път пародия, но с много истини – https://www.youtube.com/watch?v=g-U0ABycndc

И за да завършим куплета
…If we met at midnight
In the hanging tree!

Иван Петков

Strange things have happened here,
No stranger would it be…

Впрочем, на мен ето този ми е любим – малко така ваканционно настроение ми носи – https://www.youtube.com/watch?v=RENKRzQePSk

Мира

Where they strung up a man
They say who murdered three.

Tee mit Zitrone

Are you, are you
Coming to the tree…