5 известни НЛО-измами

Често се чува за някое НЛО тук и там, но болшинството от „репортажите“ са опашати лъжи и заблуди. Ето някои от най-известните случаи на измами с НЛО-та.

Повечето хора, като видят нещо странно и необяснимо в небето, веднага започват да тръбят, че са видели НЛО. От тяхна гледна точка, може и да не лъжат – обектът, който са видели, наистина е бил неидентифициран и летящ. Същото важи и за тоновете снимки, клипове и какво ли още не. Но това, че за тях тези обекти са неидентифицирани, не значи, че те са такива за всички (авторът на измамата може много лесно да ги идентифицира), а още по-малко, че са извънземни космически кораби.

Въпреки това, новините за НЛО-та продължават да будят интерес и да се множат, дори и да са очевидни измами. За днешната класация ще ви разкажем (или припомним) за някои от най-известните случаи на нарочна заблуда, свързана с документиране на извънземни или летящи чинии.

 

5. Житните кръгове

Вече разгледахме подробно житните кръгове и заключихме, че не е много сигурно дали всички те са човешко дело и следователно умишлена заблуда за извънземна намеса или все пак има такива, които наистина са създадени от разум, дошъл от чужда планета. Факт е обаче, че болшинството от кръговете са направени от обикновени хора с малко по-творческа нагласа. Немалко фермери са се възползвали от популярността на интересните форми сред житните поля и са копирали идеята и в своите ниви, за да привлекат интерес към себе си. Ситуацията там вече е като в „лъжливото овчарче“. Дори лично зелените човечета да слязат и да нарисуват нещо, вече никой няма да му обърне внимание, защото темата започна да се изтърква.

 

4. Извънземните в Мексико

Това клипче е привлякло около 20 милиона гледани в мрежата, без да броим и всичките му копия. През 2007-ма то предизвика голям интерес, може би защото беше едно от малкото тогава, които не разчитаха на ниска резолюция и непрестанно тресяща се камера, за да замажат дефектите на измамата. Е, не отне много време на експертите (а и на обикновените хора с малко по-скептична нагласа), за да открият, че палмите са еднакви, а и има нередности с отраженията на светлините от НЛО-тата. Авторът на клипчето бързо си призна, че всичко е изкуствено и направено с програма за триизмерни образи – затова и палмите са идентични – просто има един образ, копиран няколко пъти. Но все пак – браво на човека, защото клипчето наистина изглежда достоверно на пръв поглед. С днешните технологии вече не е трудно да се направят още много такива, пренасяйки извънземните измами на съвсем друго равнище.

 

3. Портата към рая

Кой може да лъже по-добре и да увлича хората след себе си от сектантските лидери? Оказва се, че не една и две секти се възползват от хорската глупост, използвайки извънземни прийоми. Един от най-лошите примери е сектата „Портата към рая“, чийто лидер Маршал Епълуайт през 1996-та е убедил 38 от най-запалените си последователи си да се самоубият едновременно с него, за да могат душите им да се качат на космическия кораб, криещ се зад преминаващата тогава Халеева комета. Разбира се, сведения за космически кораб липсват, а дори и да има такъв, то едва ли самоубийството е начинът да се качиш на него.

 

2. Аутопсията на извънземен

След Розуелския инцидент през 1947 г., фалшивите свидетелства за НЛО преживяват същински бум – къде заради желание за слава и пари, къде заради наивност, мнозина се включват в масовата психоза. Това продължава и десетилетия по-късно – през 1995 година Рей Сантили вади на светло черно-бял запис на аутопсия, извършена уж върху извънземно от Розуел. В кадрите се вижда как лекар изследва трупа на разлагащ се, зловещ хуманоид без косми, с големи очи и глава. Сантили получи много възможности за медийна изява и успя да направи пари от цялата работа, но през 2006-та си призна, че кадрите са фалшиви. Все пак той даде сламка и на тези, които продължиха отчаяно да искат да вярват – по думите му, този запис е фалшив, но пък е реконструкция на реален такъв, направен след Розуелската катастрофа.

Колкото до самата Розуелска катастрофа, истината за нея никога няма да се разбере. Властите ще продължават да убеждават, че катастрофиралото е било метеорологичен балон, а туристическите агенции – истинска летяща чиния. Но тъй като никога няма да узнаем какво аджеба се е разбило и е поставило основите на уфологията, приемаме, че може и да е било от извънземен произход, поради което не включваме Розуел в списъка с измамите.

 

1. Война на световете

Ако не сте чували за предишните случаи, този без съмнение ви е познат. За Вси Светии през 1938 г. радиоканалът CBS излъчва много интересна програма, вдъхновена от романа на Хърбърт Уелс „Война на световете“. Под режисурата на Орсън Уелс, различни водещи и актьори се правят, че са свидетели на истинска извънземна инвазия. Изпълненията им са били толкова реалистични, че мнозина от слушателите им се вързали. Милиони американци са излезли от домовете си в паника и истински страх за живота си. Напрежението от предстоящата Втора световна война вероятно е помогнало на огромно количество хора да повярва, че „Война на световете“ е автентичен новинарски репортаж, а не художествена измислица.

Е, трябва да се отбележи и че по радиото постоянно са прекъсвали „репортажите“ с предупреждения, че излъчваното не е наистина, но това не е попречило на двата милиона човека да се паникьосат и да бъдат измамени. Спомените за тази история са живи и до днес, което ни кара заслужено да отсъдим на „Война на световете“ първото място в класацията.

 

Независимо от броя измами в тази област, човешкото въображение винаги ще бъде пленявано от неизвестното и от това, което може би ни чака в космоса. Много от нас самите също са виждали необясними светлини в небето (аз лично два пъти :)). Разбира се, това не значи, че са били точно извънземни. Но също така, фактът, че повечето от случаите на „свидетелства“ са пълна лъжа, не означава, че извънземни не са ни посещавали наистина…

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
11 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

аватар

моят дядо е участвал в 2 световна война и ми каза че не е била срщо хитлер а срещу марсанците каза ми че през 1 световна когато баща му е участвал машините през 2 те войни са едни и същи само че с друга форма през 1 световна са били 10000000 чапли 100000000 паяци 1000000000 въшки а през 2 световна били 100000000 чапли 1000000000 паяци и 10000000000 въшки през 2 световна предприели друг ход обеденили са се всички държави и пратили 3000000 души да примамят марсианците към средиземно море където 30000 кораба им устройли засада но това не е всичко 100000 самолета има ли мисия да разрушат чаплите 50000000 души със 5000000 танка и 3000000 оръдия имали задача да спрат паяците и въшките те се справили но когато уткрили огън по чаплите самолетите вече били едва 1000 а корабите стреляли със все сила накрая самолетите танковете оръдията и 50000000 души били избити на цената като марсианците останали без въшки паяци но със 500000 чапли и от флота не останало нищо а 500000 паяци се насочили директно към испания там си срещнали испанците и в гръб британци руснаци и българи сред тях и дядо ми свалили ги всичките машини останали само бягащите грозни марсианци хванати всички и избити точно 500000 гадни малки змиевидни същества със сладки малки личеца имам ги на снимка а дядо ми като се прибрал разказал всичко на всеки и аз 1 ден ще разкажа на децата си за това харесвам земята жалко че марсианците може да се върнат с по мощни машини но сега сме по развити от тях това е чао

Извънземен

Видяла е Бойко Борисов да си копае картофите, а след това си намазал филия с мас и шарена сол!

Николай Семерджиев

Скоро ми попадна филмче със заглавие „Интервю с извънземен“. Някой си работил в Зона 51, заснел го тайно и прочее. Страшно неубедитело беше. Извънземното седеше в една полутъмна стая, виждаше му се само главата и по едно време започна да колабира. Нахвърлиха му се двама, явно медици и започнаха да му светят в устата с фенерче…Глупава мистификация, която имам чувството, че е създадена с цел да разубеждава, отколкото обратното.

Петя Ивайлова
petia84

тя все пак не е моя лична позната, а на леля ми – не знам кога и дали ще я видя пак. освен това не е от първите, които са се събудили. би трябвало да има още много очевидци, които си спомнят по-добре. 🙂

maya

Благодаря, ако я видиш помоли я пак да ти я разкаже историята,може да си припомни детайли. Или някой който познава и е присъствал също. Сарказъма е неуместен. Много ми се иска да намеря разкази на свидетели . Първо са ги видяли мисля от балкона
на санаториума и са събудили другите.

Петя Ивайлова
petia84

да – става дума за около 80 годишна жена, приятелка на моя леля, която е била на санаториум там. Не помня подробности, но общо взето е това: една нощ в санаториума се вдигнал много шум, тя станала да разбере какво става, и чула от другите, че са кацнали извънземни. Всички излезли в двора да видят за какво точно става дума ( не знам колко точно хора , но доколкото разбрах – голяма група). Виждали се светлини в далечината зад някакви дървета (било ги е страх да отидат до там), както и около електропроводните стълбове. Някои хора (сред които въпросната), но не всички(!), видели в светлината под стълбовете неестествено издължени хуманоидни очертания. (Не твърдя, че вярвам на 100%, но че се е случило нещо – случило се е – историята е истинска, друг е въпросът какво точно е било). Наблюдаващите предположили, че извънземните са спрели, за да си заредят кораба с ток. По телевизията веднъж споменаха нещо за същата история, но със сарказъм – не помня в кое предаване беше, но казаха, че в Банкя извънземните ходели по улиците.

maya

Може ли да разкажеш какво точно е видяла тази жена тогава в Банкя

Петър Атанасов

Да, и на мен са ми разправяли за летящи чинии, и то над Борисовата градина в София, но ми е малко трудно да повярвам 🙂 Въпреки че де факто трите светещи топки, които аз описах, си бяха точно над Борисовата градина. Може би там им е базата :))))

Петя Ивайлова
petia84

познавам лично трима-четирима човека, които са сигурни, че са видели летяща чиния – дори една възрастна жена, която твърди, че е видяла самите извънземни в Банкя (случаят е известен, мисля, че са го обсъждали по телевизията). Яд ме е, че аз самата не съм виждала нищо такова. А метеоритът беше много впечатляващ – свети ярко и оставя следа в небето посред бял ден – винаги съм си ги представяла като падащи звезди, така че доста надхвърли очакванията ми (и за Тунгуския метеорит има спекулации, че е катастрофирал космически кораб, а той сигурно е изглеждал подобно, докато е падал).

Петър Атанасов

Странно, на мен пък изобщо не би ми хрумнало да си помисля за извънземни ако видя астероид 🙂 Но съм виждал други неща, зад които ми се струва, че стоят извънземни 🙂 По-точно две, като и двете бяха светещи неща в небето.

Едното беше като бях много малък и зяпах звездите, веднъж имаше една жълтеникава звезда, която се движеше супер бързо и без никаква видима траектория – просто правеше завой след завой по небето, нещо като насекомо в буркан. Със сигурност не беше светулка, личеше си, че е нещо голямо, което е далеч, и със сигурност не е било нещо човешко, защото беше невероятно бързо.

Вторият път пък беше като бях малко по-голям и се качихме с приятелите на един висок блок, да гледаме мълниите (имаше буря). В небето освен проблясващи мълнии имаше и три неподвижни жълти кълба, обединени в светещ в същия цвят елипсовиден контур. Отначало въобще не им обърнахме внимание, защото помислихме, че е връх на някаква кула. По едно време един от приятелите ми забеляза, че трите кълба са се преместили и наистина беше така – бяха мръднали малко наляво. След още няколко минути пак видяхме, че са се преместили – започнахме да гледаме предимно тях, а накрая кълбата вече се движеха видимо – пак много бавно, но вече се виждаше. Кацнаха някъде в гората и после цяла нощ не можах да спя, представяйки си как извънземните вече са дошли и ще ни колонизират :))

Петя Ивайлова
petia84

Много добра класация! Въпреки, че се приемам за човек на разума, не мога да отрека, че и аз бих се поддала на някои от тези свидетелства за извънземна дейност – например току що гледах клипчета на падането на руския метеорит от преди дни, и ако това се беше случило у нас, и бях видяла със собствените си очи, сигурно първо щях да помисля, че са извънземни (е, или някакво ново оръжие…), а не че има по-просто обяснение. Предполагам, че това показва някакво желание за самоизмама 😀