5 начина човечеството да изчезне

Мрачни сценарии за бъдещето, които жанрът ни предлага. Някои хора наистина мислят, че краят ни наближава, а други гледат на тях с насмешка. При всички положения си струва да задълбаем в темата.

Една от най-експлоатираните теми във фантастиката е апокалипсисът. Незнайно защо, един от най-често срещаните сюжети е изчезването на вида ни, дори опустошаването или разрушаването на цялата ни планета, заедно с нас. Тези истории понякога се правят с цел да демонстрират човешката воля и способност за оцеляване, или пък за да изразят мнение, че цивилизацията ни е тръгнала по грешен път. Понякога бедствията, които сполетяват човечеството, не унищожават всички ни, или поне не накуп, но друг път целият ни вид бива унищожен с един замах. Scifi.bg взе най-възможните и най-често срещаните в жанра начини да срещнем края си и ги подреди според това доколко те биха донесли фатален и абсолютен край на човечеството.

 

5. Екологична катастрофа

Един от начините да оцелеем още малко в негодна за дишане атмосфера, е да издигнем сградите си до място, където въздухът е годен за дишане. Друг начин - да построим куполи, в които въздухът да се пречиства.

Тази тема всъщност е доста актуална и извън фантастиката. Вече и бебетата знаят, че човечеството произвежда твърде много боклук и вреди само на себе си и планетата си. Широко се тръби за вредните газове, с които насищаме атмосферата, парниковия ефект, замърсените води и т.н. Поне пет пъти годишно се чува за някой петролен разлив, авария в завод и др. случаи на еднократни масивни замърсявания, които взети заедно представляват главозамайващо количество отпадък, поет от Земята. Всичко това, според 90% от учените, вече се отразява на планетата и живота ни, а ако продължи, ще започва да се усеща все по-осезаемо. Но не може просто да спрем да замърсяваме, защото това означава да се откажем от редица удобства на съвременния живот, ако не и от цялата си икономика. Затова и почти нищо не се прави.

Безброй фантастики са избрали именно този вариант за да опишат мрачното ни бъдеще. Въздухът е изпълнен с вредни пушеци, които закриват слънцето и луната, всички животни и растения навън са изчезнали, а храна за малкото оцелели хора се отглежда само в лабораторни условия.

Макар и може би най-вероятният да се случи наяве, този сценарий не означава тотален апокалипсис. Планетата ни не може да се замърси отведнъж, това е бавен процес, който отнема десетилетия, и хората ще имат време да се подготвят. Поне по-заможните и високопоставените. Обикновените хора няма да оцелеят дълго в безплодната пустош, в която малко по малко се превръща Земята, но расата ни все ще успее да продължи по един или друг начин. Затова и го поставяме едва на пето място.

 

4. Ядрена война

След Хирошима ядрената гъба е позната гледка

Друга доста неприятна човешка черта, освен склонността да замърсява и да унищожава бавно собствения си дом, е агресията. Хората постоянно воюват помежду си. Може да си мислим, че живеем в мирно и цивилизовано общество, но всъщност сме много, много далеч от изкореняването на военните конфликти. Погледнете Африка с революциите, Близкия изток с талибаните, САЩ с постоянната жажда за нефт, Русия с териториите и съседите си, Южна и Северна Корея, Израел и Ирак и вероятно още дузина опасни зони, за които не знаем или не се сещаме в момента. Втората Световна Война сякаш няма да бъде последната, а ако се стигне до Трета, мнозина смятат, че човечеството ще се върне в каменната ера. Колко ядрени оръжия са необходими, за да предизвикат екологична катастрофа, от която да пострадат абсолютно всички? Колко хора ще бъдат убити докато се стигне до някакъв компромис между враждуващите групи? Или нито едните, нито другите ще бъдат склонни да отстъпят, а войната ще продължи докато не се избият всички?

Фантастиката по-скоро избягва да предлага такива сценарии на Земята, но редовно в космическите пътешествия на героите се включва по някоя такава планета. На нас ни се ще да вярваме, че сме по-добри и тук няма да се случи, но дали наистина е така?

Едно малко разклонение от този сценарий е и войната с роботите. Ако им дадем изкуствен интелект и физическо превъзходство, те дали няма да осъзнаят силата си и да се обърнат срещу създателите си? Засега това е само фантастичен сюжет, но ако дори и Стийв Возняк прогнозира, че това ще се случи, дали можем да се успокояваме?

 

3. Извънземна инвазия

Че ние няма да оцелеем - няма, но поне този апокалипсис би бил най-зрелищният.

Е, да, този сценарий изглежда доста по-невероятен от горните. Ние не сме сигурни в съществуването на извънземните, още по-малко в такива, които да искат да ни унищожат. Въпреки това обаче имаме своите небезоснователни съмнения. А учените смятат, че ако една по-висша цивилизация срещне по-нисша такава, която да има нещо полезно за първата, то тази среща неминуемо ще е пагубна за втората, така, както европейците са избили индианците в Америка. Само дето тук ще става дума за зелени човечета (или черни изроди, а може би хора-гущери-Посетители), които ще избият нас.

Отново има шанс част от човечеството да оцелее – все ще се намери някой подземен бункер, който да устои на евентуална инвазия и да съхрани макар и малка група хора. Но като цяло фантастиката често се оказва твърде оптимистична за изхода от един такъв конфликт. Извънземните все показват някоя своя слаба страна, която ние умело експлоатираме, за да ги изгоним от света си. Но в реалността е доста малко вероятно такъв късмет да ни спаси.

 

2. Метеорит

Ще последваме ли съдбата на динозаврите някой ден?

Космосът обаче крие и по-реални заплахи от извънземните. Той е много слабо изследвана територия, която е и доста динамична, тъй като нашата галактика се движи в него. Както едно време метеорит е унищожил динозаврите, така може да унищожи и нас. Да, вече имаме значителни технически възможности, можем да забележим наближаващ метеорит достатъчно рано и да се защитим достатъчно адекватно, че да избегнем тотално унищожение на земната повърхност. Но пак няма гаранция, че това ще ни помогне. Не всички са толкова находчиви колкото Брус Уилис в „Армагедон“.

Да не говорим, че един такъв метеорит може да пренася живи организми със себе си. Някои от тях може да са сексапилни като Наташа Хенстридж във „Видове“, но други ще ни убиват по далеч по-брутални начини. Или пък просто ще бъдат непознати болести, с които няма да можем да се справим. Така ще бъдем изтребени по съвсем мирен, но доста по-неумолим начин.

Сценарият е на второ място, защото ако метеоритът е достатъчно голям, той може да унищожи цялата ни планета от раз и да не ни остави никаква надежда за спасение.

 

1. Денят на Страшния съд

На 21 Май тази година нищо не стана, но пък 3 дни по-късно официално открихме Scifi.bg

Религиозните сюжети също са на голяма почит във фантастиката. Да, такива филми са богохулство и истински вярващите дори не ги гледат, убедени, че създателите им ще се пържат в Ада, но пък предоставят хубави зрелища. Този сценарий е на първо място, въпреки че е най-малко възможен (или поне не по-възможен от извънземната инвазия), защото той пък ще означава тотален и абсолютен край на човешката раса. Ако приемем, че има Бог, който ни е създал, и той реши да прекрати експеримента си, то няма как да разчитаме, че един подземен бункер ще ни спаси. Всички души ще бъдат прибрани и ще бъдат изправени пред Страшния съд. Грешниците отиват в Ада, а праведниците в Рая. Изключения и пропуски няма да има, защото всичко е според Божествения замисъл. Доста крайно, ако питате мен. Но не и достатъчно вероятно, че да ме убеди да си даря имуществото на сектите, които го използват.

 

Всъщност има и други възможни начини цивилизацията ни да свърши. Може зависимостта ни от Слънцето да ни изиграе лоша шега, ако то стане по-горещо или по-студено по някаква причина. Виждали сме по филмите и мащабни картини на адски земетресения или бури, които ни попиляват (макар да е твърде нереално това да се случи едновременно в целия свят). Човешкото въображение е способно да измисли много начини, по които светът ни да рухне, кой от кой по-зрелищни на 3D. Може би дори малко прекаляваме с тази своя мания по апокалипсиса, все пак цивилизацията ни е устояла на много трудности и видът ни се е развивал десетки хиляди години. Трудно е да се унищожи нещо такова. Но пък и нищо не е вечно и де факто нямаме гаранция, че на 21.12.2012 светът наистина няма да свърши. Или пък на следващата дата, която медиите ще тиражират, когато и този ден мине без особени произшествия..

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
9 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

… това за пчелите извънземни нещо съм го пропуснал, явно до сега съм живял в заблуда, че пчелите са „модернизирани“ оси.
Не съм химикофизик, но явно има нещо в меда което го прави резистентен на радиация, всичко е до правилно подреждане на атоми 😀
Предполагам ако те изчезнат, ще има наистина последици, но не толкова катастрофални, все пак не само те играят роля при опрашването на растенията.

Неделчо Ласков

Според Доктор Кой първите пчели са дошли от космоса, т.е. са извънземни по произход… И не е чудно, защото медът е единствената храна, която нито се разваля (не започва да гние), нито поема радиация!!! Този факт сам по себе си е силно озадачаващ, а като добавим „единствената“ става направо трудно за вярване…

maxobg

отдавам не обявяването на най вероятната причина за апокалипсис на земята ,недоглеждане или младост(на списанието или сайта).най мрачната и най вероятна причина ще е изчезването на пчелите!! не е мое мнение ,а на американски учени

peaceful91

Мдааам, на нас, българите, 2012 няма да ни повлияе (нали сме 20ина години назад и от сорта), но масовото изтъпяване определено вече взима превес над нещата… xD

Това са едни от най-пропагандираните. Иначе би могло да се случат какви ли не други неочаквани неща, като нашествие на буболечки убийци, голи охлюви, или пък масово изтъпяване 😀

Vas

Само пет? Разочарован съм…

Петя Ивайлова
petia84

Много интересна статия! А догодина сигурно ще е една интересна година!;)