5 неща, които компютрите правят само по филмите

Забелязали ли сте, че компютрите във филмите са способни на много повече от вашите собствени? Ето списък на най-нереалистичните моменти около тези машини, когато се използват пред камера.

Ах, компютрите! Да живеят тези умни машинки, които промениха света ни и направиха съществуването на нашето превъзходно онлайн списание възможно! Всъщност, взимаме си думите назад – не искаме да живеят, защото предполагаме, че ако това стане, ще ни изтребят и ще превземат света, но все пак им желаем дълго да са здрави, да работят и да ни радват.

Ако бяхме герои в някой филм, то щяхме да бъдем още по-доброжелателни към компютрите. Все пак там те са много по-полезни и способни на подвизи – с тях може да се направи почти всичко. И ако повечето хора не са много сигурни как точно работи компютърът в реалния живот, то ако погледнем тяхната холивудска версия, те започват буквално да приличат повече на резултат от някаква тъмна магия. Ето списък на няколко неща, които филмите си мислят, че компютрите могат да правят:

 

5. Да приближават и детайлизират всяко изображение

Ако вярваме на филмите, то компютрите са способни да избистрят и най-дребния детайл или отражение от най-скапаната снимка. Не че няма развитие на технологиите, позволяващо значителни постижения в тази сфера, но филмовите компютри са направо шампиони (особено тези в „От местопрестъплението“). Взимаме произволен кадър от охранителна камера, някой поисква компютърджията да увеличи зона Г4 и, като на магия, лицето на убиеца е разкрито в поразяващи детайли. Лично аз като малък бях дотолкова объркан от това нещо, че ми отне години да схвана защо зумването на моя компютър ми вади само някаква пикселирано-размазана цапаница.

4. Да изтриват дистанционно файлове мигновено, и то докато са отворени

100% сте гледали нещо такова. Добрият герой тъкмо се е добрал до скритите файлове в компютъра и чете важната информация, която му решава всички проблеми. Но о, ужас, изведнъж лошият хаква компютъра и започва да ги трие един по един. Не само че заминават перманентно от твърдия диск, но и изчезват от апликацията, която в момента ги държи отворени. Добрият гледа тъпо и притеснено, след което запова френетично да трака по клавиатурата в опит да спре процеса, но уви – безпомощен е. Нито веднъж не му хрумва да изключи интернета или направо компютъра и да извади хард диска. Тук Холивудските компютри всъщност са по-зле от нашите, защото нямат програми, с които да възстановят изтрити файлове – при тях триенето е завинаги.

files-delete

 

3. Да допускат хакване на всяка система за по-малко от минута

Няма компютърна система в света, която да е защитена от хаквания. Колкото повече я хвалят и по-сигурна я изкарват, толкова по-сигурно е, че в някой момент от филма тя ще бъде пробита. И не просто пробита – в „Парола: Риба меч“ хакерът може да се справи за по-малко от минута, и то докато го… разсейват. Честно казано, вече не знам има ли смисъл изобщо да си пускам файъруола.

 

2. Да контролират всичко електронно

Ако си герой във филм в днешно време, можеш спокойно да зарежеш оръжията и експлозивите. Вместо това само си взимаш едно хакерче или поне наръчник за правене на вируси и всички врати са отворени за теб. В „Терминатор 3“ например за роботът не е проблем да запали кола, да я кара и да сменя скоростите й в резултат на един бърз хак. Доста удобно в студените зимни утрини, нали?

car-hack

 

1. Всичко е съвместимо с всичко

Пробвали ли сте да подкарате стара игра на Уиндоус 7? Да работите на PC и Mac? Ако сте имали някакви проблеми, значи нещо не ви е наред, защото във филмите всичко е съвместимо с всичко. Зарежете compatibility модовете, ровичкането в настройките и бърникането по компютъра – вземете си Холивудски компютър! При тях всеки диск и всяка програма върви на всичко и никоя не изисква от тях да си свалят нов пач, да звънят на техническата поддръжка и да се молят на проклетото нещо да потръгне. Нещо повече, компютърният вирус е толкова добър, че може да хакне и унищожи цяла извънземна флотилия, като в „Денят на независимостта“. На кого му трябва да обстрелва летящите чинии с ядрени бомби, щом може да ги зарази с вирус от гаража си?

 

Забелязали ли сте също, че:

– Компютрите във филмите винаги имат много готин интерфейс! Не знаем каква операционна система ползват, но най-важното е не да са практични и удобни, а да изглеждат яко.

– Хакерите и компютърджиите винаги използват само и единствено клавиатурата. Майната й на мишката – за какво ти е да си улесняваш живота, щом можеш да удряш по клавишите произволно. Тук трябва да отбележим, че наистина с клавиатура могат да се постигнат много неща по-бързо отколкото с мишката, стига да отделиш няколко минути да се научиш на тях. Веднъж научиш ли ctrl+c и ctrl+v, започваш да се вбесяваш, когато трябва да чакаш роднините ти да копи-пействат с мишка.

furious-typing

– Обикновено ако нещо с командите не се получи или пък компютърът разбере, че сигурността му е компрометирана, той избухва. Представете си да имахте такава защита на вашия компютър! Нека пробва сега баща ви да се рови из историята на браузъра.

– Няма нищо по-лесно от познаването на трудна парола. Обикновено се искат три опита, но на третия нашият герой винаги познава. Че защо му е на собственика на компютъра да ползва големи и малки букви, цифри и тем подобни?

– Пристигането на мейли обикновено е грандиозно. Да, много хора са нагласили компютъра или устройството си да издава звук при пристигането на писмо, но във филмите, особено по-старите, новите мейли изскачат на цял екран и са съпроводени от цял оркестър. Тези хора не получават ли спамове за виагра?

 

Сигурно има още доста разлики между холивудските и реалните компютри. Ако сме пропуснали нещо, попълнете пропуска в коментарите.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
8 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Itehnological

Няколко забележки.

Enhance на изображения наистина не съществува, но да се изтриват файлове дистанционно е възможно. Дори когато са отворени. Понякога тези програми или не отварят целият файл, а само част от него или го следят за промени и го отварят наново ако е променен. Когато го изтриеш те го рефрешват и Упс. Not found.

Хаковете за под минута: Heartbleed, Goto fail, Ping of death.. През годините е имало толкова много проблеми със компютърните с-ми, така че ако си печен – не ти трябва повече от минутка. Но ако си държиш firewall-a, вероятноста да е отворен някой порт с голям бъг, намалява.

Коли не можем да контролираме. Дори когато снимат филми използват каскадьор, защото е много трудно да направиш робот който да свърши работата перфектно. От друга страна сигурно знаете, че колите на Google Maps са напълно роботизирани.

А за compatibility – Linux е compatible с почти всичко. 😉

Все пак да кажа, че аз с това се занимавам – програмист (хакерските неща са ми хоби).

Мира

Doctor Who 😀 :

Миро

Поздрави за наградата и много успехи за напред, а ако успееш да се снимаш до някоя совалка в НАСА може да направиш една статийка за нас тук г-н Ласков 😀

Неделчо Ласков

Или когато двама хакера се състезават, кой ще напише по-добрия вирус и ще победи вируса на другия. Като цялото състезание всъщност е, кой ще трака по-бързо по клавиатурата… 😀

Мира

Или докато пишат код, на монитора с бясна скорост се сменя текста , а те продължават да си цъкат. Направо не ги знам как не стават разногледи.

Валентин Стайков

Много ме кефи и писането на вируси или пък програми като цяло. Примерно в „Парола: Риба меч“ когато Хю Джакман пише вируса, на екраните му се сглобява някакъв пъзел или куб или там каквото беше. Майната му на сорс кода все пак нали 😀

SargoS
Георги Димитров

Да не забравяме и колко са умни компютрите/програмите/софтуера във филмите. Някои дори се опитват да превземат света 🙂

дамм да речем 2ма програмиста 1 клавиатура … Епик