5 от най-добрите адаптации на сериали за игри

Какво по-хубаво за един фен на сериал, да се срещне още веднъж с любимите си герои чрез компютърна игра? На кои сериали феновете са най-облагодетелствани откъм добри предложения?

През годините много успешни сериали са били адаптирани от гейм-индустрията, в опит да се разшири франчайза и да се припечелят допълнителни приходи от добрата идея. Примери много, но само някои от игрите по сериали наистина запазват атмосферата и настроението на оригинала. Всъщност, невинаги те са най-успешните и във финансово изражение, да не кажем, че ако сте заклет геймър, то изобщо няма да сте съгласни с тази подредба. Но основният критерий днес ще бъде доколко играта успява да предаде атмосферата от сериала, без това да пречи твърде много на геймплея.

 

5. „Наричана още“

Феновете на Сидни Бристоу могат да поемат контрола над героинята в едноименната игра по сериала. Е да, анимациите са малко грознички, хората се движат странно и някак си им липсват вратовете, но ние си знаем коя фигурка кой трябва да бъде. Още повече, създателите на играта са поканили и актьорите от сериала да озвучават своите си герои, което допълнително радва феновете. Управлението на играта е кошмар, но за сметка на това сюжетът е доста добър и включва всички по-важни хора от „Наричана още“. Тук ЦРУ, в лицето на Сидни Бристоу, Арвин Слоун, Ана Еспиноза и Сарк се впускат в надпревара да докопат поредния загадъчен, но много мощен артефакт на Рамбалди. Тук идва и един друг проблем – ако не сте гледали сериала, много трудно ще вникнете и в сюжета на играта. Не се изисква и много мисъл за да изпълнявате мисиите си – при затруднение се включва някои от героите, който обяснява на Сидни какво трябва да направи. Жалко, че не може да обясни как да се управлява героинята по-лесно. Но въпреки това играта спокойно може да мине за сценарий на епизод-два, а именно това е най-важно за феновете.

 

4. „Фарскейп: Играта“

За съжаление играта не е кой знае колко успешна адаптация на сериала за компютърно приключение, но пък добре предава атмосферата на сериала и със сигурност не разочарова феновете. Всички актьори от състава озвучават своите герои, всеки има своя роля в сюжета на играта, макар и някои да имат незаслужено малко време. Играчът може да контролира всеки един от тях, поне от тези, които присъстват за конкретната мисия. Диалогът е добре написан, в съответствие с типичните реплики за героите в сериала. Но за съжаление хубавото, макар и много важно, свършва дотук. Сюжетът е леко изнасилен и половината от мисиите, на които се отправят героите изглеждат излишни, а мотивацията им за тях не е добре изяснена. Геймплеят не изисква много акъл, битките са доста елементарни, а графиката не е от най-напредналите, дори за времето си. Но, това за феновете на сериала са само подробности – кой не би се зарадвал на възможността да изиграе цял епизод (че и повече) от „Фарскейп“, да потича из коридорите на Моя, или да поеме контрола над любимия си герой? Всъщност, Farscape е по-добра от „Наричана още“ заради по-лесния контрол над героите и по-голямото разнообразие от такива, както и заради по-доброто предаване на атмосферата от сериала, въпреки че Alias е маааалко по-добра откъм логика на сюжета и разнообразие на битките.

 

3. „Доктор кой: Приключенските игри“

Всички тези елементи са маааалко по-добре в третата игра в класацията ни – Doctor Who: The Adventure Games. Но това е нормално заради самия им замисъл – тези игри са предвидени по-скоро като разширение на сериала, отколкото като опит да се припечели нещо допълнително покрай успешния франчайз. Всъщност, второто отпада автоматично, защото игрите са напълно безплатни. Те са по-скоро създадени да поддържат интереса на феновете и да им дадат възможност да изиграят няколко епизода, контролирайки главните герои. Доктора и Ейми, разбира се, са озвучени от Мат Смит и Карън Гилън, което в комбинация с добрия сценарий предават отлично атмосферата от сериала. Графиката е по-добра от горните игри заради факта, че тази е по-нова от тях с няколко години, но пък не е нещо кой знае какво, защото е трябвало да се вмести в малък даунлоуд размер и малки системни изисквания. Геймплеят е максимално опростен – не че е елементарно да се превърти играта за час-два, но идеята е била да няма големи трудности, за да може играчът да развива сюжета сравнително плавно и без особени забавяния. Още растящият брой на игрите пък показва, че идеята е успешна и феновете оценяват грижата на ВВС за тях.

 

2. „Досиетата Х: Играта“

Тук ще започна с недостатъка – има твърде малко Мълдър и Скъли! Същинско безобразие е игра, състояща се от 7 диска, да включва любимците на феновете само в последните два, и то поотделно. Но от друга страна, всичко останало се е получило доста добре. Тук нямаме грозни и недодялани компютърни анимации на героите, а истински живи кадри. Играчът поема контрола над агент Крег Уилмор, който е натоварен от Скинър със задачата да открие изчезналите агенти Мълдър и Скъли. Уилмор минава през различни локации и стига до различни шокиращи открития, а накрая и до истината за извънземните сред нас. Всичко това са реално заснети места, с които играчът може да си взаимодейства. Сюжетът също се развива с темпото на нормален епизод и включва всички необходими компоненти, за да остави приятно впечатление у феновете. The X-Files: The Game отнема и доста време, защото не е лесно да се намерят всички необходими следи или да се открие мястото, което да придвижи сюжета напред. Като цяло, играта е необходимо преживяване за всеки фен на „Досиетата“, въпреки престъпната липса на Мълдър и Скъли през повечето време.

 

1. „Стар Трек“

Първото място тук не се заема от някоя конкретна игра по „Стар Трек“, а от факта, че това може би е сериалът с най-много игри, произлезли от него. Някои са успешни, други не толкова, но внушителната им бройка е факт. Започва се още през 1971, когато на BASIC е написана първата текстова игра Star Trek. Там играчът контролира Ентърпрайз и се отбранява срещу нападащи Клингонски кораби. Оттогава историята върви само напред, радвайки феновете година след година. Миналата година излезе и Стар Трек Онлайн, в която играчът си избира раса и командва кораба си, сътрудничейки си  с другите играчи на сървъра. Оказва се, че „Стар Трек“ не е най-успешният франчайз само по телевизията, а и в света на игрите. Разработчиците обикновено са фенове и правят всичко възможно да предадат максимално добре атмосферата, като същевременно големият брой игри предлага и разнообразие от сюжети, начини и цели на игра и т.н., радвайки феновете. Това съвсем не значи, че горните примери нямат алтернативи, просто много малко от тях си струва да се споменават.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
Няма коментари

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |