5 сцени с унищожение на Земята

Никой не може да каже колко пъти Земята е била унищожавана в научната фантастика. Но можем да откроим най-зрелищните и добре направените сцени, в които Земята престава да съществува.

Психолозите казват, че кефът, който хората изпитват, когато гледат сцени на масови разрушения, се дължи на собствената им неудовлетвореност от живота. Е, тогава тази класация е за най-неудовлетворените, тъй като е за готини сцени, в които Земята отива на кино. Пригответе се да преживеете Края на света цели 5 пъти в следващите няколко минути. Започваме:

 

5. „Пътеводител на галактическия стопаджия“ (2005)

http://www.youtube.com/watch?v=U9ZLi4sjcvQ

Във филмовата адаптация на култовата класика унищожението на Земята е представено сравнително скромно. Сцената обаче влиза в класацията заради самата идея – родната ни планета е унищожена, защото е на пътя на новата космическа магистрала. Е, поне няколко човека оцеляват, за да се запознаят със вселената, която, ако се съди по книгата (не и по филма), е доста забавно място. Не е приятно, че останалите загиват в един кратък миг, но какво да се прави – кои сме ние, че да пречим на прогреса?

 

4. „Доктор кой“ (2005)

Тук сцената е по-красива, с повече сюжет зад себе си и доста по-напрегната. След 5 милиарда години идва моментът, в който нашето слънце най-накрая става на супернова. Тогава нашата малка синя планета вече е доста известна из вселената. Някои от най-големите богаташи се събират на „Платформа 1“, за да гледат на живо последните мигове на Земята. Оказва се обаче, че последният чистокръвен човек е скроил мръсен номер на гостите. Щитовете на платформата са повредени, за да може суперновата да убие всички присъстващи, а терористът да спечели от сриването на акциите на компаниите им. Така краят на нашия свят засяга богаташите много по-лично от от обикновеното вълнение за поредното скъпо зрелище.

 

3. „Стар Трек: Ентърпрайз“ (2003)

Екипажът на Ентърпрайз се озовава в бъдещето само за да види с очите си как Земята е взривена от сферите на Зиндите. Шестте раси наистина мразят човечеството, а нашите герои, въпреки всичките си победи дотук, не могат да направят нищо, освен да гледат. Дори уж неемоционалната Вулканка е потресена от гледката, а камо ли тези на борда, които са били родени на малката синя планета. За щастие, тази времева линия е само алтернативна. Ентърпрайз предотвратява реализирането й и спасява планетата от зловещото й бъдеще.

 

2. „Пророчеството“ (2009)

Ако не сте гледали филма, прескочете написаното и веднага поправете грешката си. Абзацът съдържа спойлери.

Активността на слънцето стремително се повишава и само най-големите гении могат да предположат, че тя ще достигне такъв връх, който ще унищожи цялата планета. За съжаление, на нашата планета те се броят на пръстите на едната ръка – не че ако бяха повече, можеха да направят нещо по въпроса. Като спасители тук се явяват мистериозните извънземни, които отвличат две деца и ги пращат на друга планета, за да могат там да възстановят човечеството. Останалите обаче сме обречени и можем само да се прегърнем докато чакаме последните си мигове. Сцената влиза толкова напред в класацията не толкова заради емоционалния си заряд, колкото заради детайлното представяне на Апокалипсиса.

 

1. „Лекс“ (2002)

Много хора изобщо не харесват този сериал, но въпреки това слагам сцената на първо място. Първо, тя е важна за голяма част от сюжетните линии и е на особено подходящо място в общата история. Ефектите, особено като за годината и сериала, са много добри. Най-вече, при това унищожение емоционалният заряд е много силен, но не защото ни пука особено за Земята. Нашата „грозна синя планета“ е последната жертва на най-мощното оръжие за унищожение в двете вселени – космическият кораб Лекс, на който е кръстен сериалът. Той вече е престарял и изкуфял – затова и се подчинява на командата на безнадеждно побъркания от любов робот 790. Но дори и смъртта на Лекс не е най-тъжното в сюжета – то тепърва предстои…

 

Ако искате да се вкарате в ситуация на още масова смърт и разруха, обърнете внимание и на 5-те начина човечеството да изчезне.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
2 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |