Готъм из основи – ревю на четвърти и пети епизод

Ревюто съдържа спойлери!

gotham-alfred-pennyworth-poster

Шон Пъртуи в ролята на Алфред Пениуърт

Точно четири-пет епизода бяха нужни и главната история на първия сезон на „Готъм“ вече изглежда ясна. Сюжетът най-вероятно ще проследи развитието на случая с убийството на сем. Уейн и нарастващата война между мафиотските фамилии Фалконе и Мароуни. Като наблъскаме и Пингвина и Фиш Мууни във всичко това, нещата напременно трябва да станат интересни, но дали ще се получи?

Въпреки че четвъртият и петият епизод са далеч по-добри от предните, има още много да се желае от „Готъм“. Като за начало, сериалът се рекламира като историята за града преди Батман, обаче всяка сюжетна линия е дълбоко преплетена с малкия Брус, който в момента е доста по-значим персонаж дори от главния герой Джеймс. В крайна сметка явно и създателите на сериала все още не са сигурни дали сериала им е за Гордън или за Уейн. Ако изберат втората опция обаче, Батман със сигурност ще трябва да се появи или „Готъм“ ще стане „Смолвил“-а на тъмния рицар.

Не мога да не отбележа и някои от проблемите на сериала, които все още са налице, за жалост. Бен Маккензи се справя страхотно с ролята на детектив Гордън, въпреки че ролята не му предоставя почти никакъв материал, засега. Развитието на персонажа му изостава значително зад герои като Пингвина, Брус, Фиш и Алфред. Същото се отнася за годеницата му Барбара и партньора му Харви Бълок. Проблема не е, че героите са лоши, а просто, че историята не е стигнала до момент, в който да ги въвлече достатъчно в случващите се около тях събития. За съжаление сериалът би бил почти същият, ако Монтоя и Алън разследваха случаите, вместо Харви и Джим.

За сметка на тях обаче другите герои започват да се развиват наистина интригуващо. Брус става все по-интересен като персонаж, а след пет епизода, вече съм напълно готов да приема новата версия на Алфред. Дори бих отбелязал, че Шон Пъртуи (Алфред) и Дейвид Мазъз (Брус) се превръщат в звездите на сериала, редом с Робин Лорд Тейлър (Пингвина) и Джон Доман (Фалконе).

Друго интересно нещо е структурата на епизодите, която започна да се променя към по-добро с последните два. Ако в началото сериите бяха тип „От местопрестъплението“ с неособено заплетени случаи, то сега те клонят повече към модела на „Стрелата“, в който повечето врагове се оказват значими накрая. Освен това, събитията вече са доста по-свързани с главния сюжет на сезона, както се вижда с отварянето на Аркъм и появата на първата Венъм отрова.

Независимо, че сериалът вече е поръчан за пълен пакет от 22 епизода, Фокс не трябва да оставят това да ги заслепи. Лично аз се надявам скоростта на развитието на персонажи и истории да се вдигне значимо, намаляйки филър епизодите до абсолютния минимум.

Промо на шести епизод „Духът на козата“

Пълен списък на препратки към комиксите, които открих в четвърти и пети епизод:

Четвърти епизод:

Bane_breaks_Batman

Бейн чупи гръбнака на Батман в страница от историята Knightfall, Batman #497 (юли 1993)

1. Освалд се скри в хладилника по време на обира. Студът е сериозна тема в живота на Пингвина. Неслучайно и нощният му клуб се казва „The Iceberg Lounge“. В сериала пък Освалд започва като мениджър на ресторант.
2. Плановете за града Аркъм. За всички геймъри Аркъм Сити е свещена локация, носеща името на една от игрите на година 2011 – Batman: Arkham City. Носят се слухове, че персонажа Хъш също ще се появи скоро. Дали няма да видим и Хюго Стрейндж, човекът разкрил самоличността на Батман и един от главните личности зад града Аркъм?
3. Момичето на Фиш, Лиза, бе представена в обстановка силно подходяща за магьосницата Затана Затара (която, надявам се, ще се появи в сериала „Константин“ по СиБиЕс“.) Затана носи мрежести чоропогащи, би се появила в пиано бар и със сигурност би изпяла „Омагьосана“, песента с която Лиза се яви на кастинга. За първи път от доста време „Готъм“ пуска намеци, които не са свръх очевидни.
4. Начина, по който момичетата се смееха и движеха в сцената между Пингвина и Гордън на улицата, изглеждаше все едно ги напада група от много Харли Куин.
5. Първото момиче на сцената в бара на Фиш носеше бял грим и ярко червеникаво-лилаво червило. Лек намек, че сценаристите не са забравили за Жокера.
6. Шефът на подчинените на Марони се казва Франки Карбоун. Във всепризната от фенове и критици сага „The Long Halloween”, Франки Карбоун е името на един от гангстерите. Тъй като и в реалния живот Хелоуин наближава, може би Франки ще има по-голяма роля в някой от следващите епизоди.
7. Проблемите на Барбара и Джим Гордън със сигурност не са нещо ново. Пак заради работа бе и причината, поради която Барбара изостави Джим във финала на Нолановата трилогия „Тъмния рицар: Възраждане“

Пети епизод:
1. Вайпър е първата версия на популярния наркотик Венъм, който по-късно ще се превърне в голям проблем за Батман с появата на човека, който пречупи прилепа – Бейн.
2. Брус гледа „Маската на Зоро“ по телевизията. В някои истории това е филмът, от който Брус и родителите му се прибират в съдбовната нощ.
3. В епизода чуваме имената на Зевс и Матис. Възможно е имената им да имат нещо общо със злодеите Макси Зевс и Бартън Матис (Създателя на кукли).

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
5 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Мартин

Поздравления за ревютата! Чакам ги с нетърпение и ги чета с интерес. Аз следя сериала и мисля, че първите епизоди бяха малко еднообразни, но с последните 2-3 епизода му се вдигна малко нивото и се очертава да става все по-интересно. Интересно ми e дали по-нататък ще включат и историята на Mr. Freeze, защото ми е един от любимите злодеи 🙂

Станимир Ставрев

Ами Batman: Year One все пак има Batman и това е нещото което липсва на Готъм.
Batman Beyond е страхотно, но ще трябва да почакаме да развият филмовата вселена. Прекалено рано е за такъв филм, а и освен това DC отдавна ги критикуват, че се страхуват да правят филми които не са за Batman или Superman.

Драго

Ами аз практически съм гледал една серия (цяла) и другото мисля, че се класира за още половин. Batman: Year One беше доста по сполучлива версия на тази тематика (Godron-centric, макар, че ти казваш, че Готъм се отмества от тази си ос).
Ревютата са написани от фен обаче и затова ме радва да ги чета – препратки, интерпретации, сравнения.
Я, докато сме на темата, кажи си мнението за Batman Beyond? Според мен това е проект, който си заслужава пълнометражен филм, а не някакви Justice League’s (нищо, че от това се печелят най-много пари сега, Батман си работи най-добре сам и другите никога не са му на нивото).

Станимир Ставрев

Извинявам се за закъснението, просто не ми оставаше време тези седмици. Радвам се, че все още ти е интересно, въпреки, че не гледаш сериала вече.

Драго

Позакъсня, но си се отчел. Хайде, че аз ги чакам тези ревюта, въпреки, че отдавна не го следя. Интересни са ми препратките към комиксите определено.