Класическо досие Х и още повече романтика

Ревю на „Досиетата Х“, епизод 11х03 „Плюс един“.

През последните няколко години не съм казал и една добра дума за Крис Картър, изкуфелия създател на „Досиетата Х“, който хем ни зарадва с възстановяването им, хем ни разочарова със своя принос към него. След третия епизод в текущия сезон обаче мога спокойно да заява, че и в него има останало малко полезно вдъхновение, просто трябва да си пие хапчетата, за да стигне до него, пък били те и от смачкан хляб.

В много отношения този епизод се усеща като от едновремешните – серия от инциденти със свръхестествен привкус събужда интереса на Мълдър, на Скъли не толкова. Докато разследват, двамата случайно попадат на потенциалните извършители, но още няколко човека умират докато се ориентират. Накрая свръхестествената сила се обръща и срещу тях, но те се измъкват в последния момент. Концепцията е интересна, макар и не гениална или добре разработена (има някои недомислици, финалът е претупан, сякаш КК изведнъж се е усетил, че му остават само 3 минути екранно време), атмосферата е старата, но имаме и чудесни бонуси.

Най-важният, разбира се, е развитието на отношенията между Мълдър и Скъли. До голяма степен те са по-важни от сюжета, който ги провокира. Доскоро феновете изпадаха в дива радост ако единия целуне другия по челото, намеквайки за някаква привързаност отвъд колегиалността, а сега могат да се радват на директни потвърждения, че двамата агенти се обичат и правят секс. Е, да, малко е странно, че миналата седмица Мълдър и Скъли спаха на един диван в това, което наричаха „нашия дом“, а сега не могат да спят на едно легло, но най-вероятно става дума за поредно разбъркване на първоначалния ред на епизодите – КК обича да прави такива пакости. Важното е, че има осезаемо развитие, разменени сцени и думи, които феновете на Мълдър и Скъли чакат от години. Не могат да се оплачат от липсата им този сезон.

Другият голям бонус е гостуващата звезда Карън Коновал. Тя вече е играла в два епизода на The X-Files, включително майката в прочутия епизод с уродите 4х02 Home. От 1993 насам всяка година има по няколко гостуващи роли в хубави сериали и е много вероятно да сте я гледали и другаде, дори да не сте я запомнили. Тук обаче тя блести – бях шокиран да разбера, че тя играе не само лудата Джуди, но и нейния брат-близнак. В мъжката си роля може би леко преиграва, но женската я прави перфектна. Изглежда симпатична и невинна като „малката“ Джуди, но е кефещо злорада като „демоничната“ Джуди.

На по-високо от стандартното ниво е и саундтракът. До голяма степен именно музиката помогна за връщането на атмосферата от едно време. Бавна и спокойна музика украсява тихите сцени и им придава повече мистика, а ритмична мелодия внася напрежение преди нечия смърт или стряскащ момент. Вкарването на основната тема на „Досиетата Х“ в нова версия за няколко секунди беше изненадващ бонус.

Ако сериалът не беше спиран за 15 години и Крис Картър не ни беше убил удоволствието от него със скорошните си епизоди, тази серия щеше да бъде много добра. Определено е стъпка в правилната посока, макар и с някои прегрешения, типични за сериалите от 90-те. Свикнали сме да ги прощаваме, когато останалото е толкова хубаво, но ще трябват още няколко такива епизода, преди отново да си върна старата любов към „Досиетата Х“. Засега съм доволен и на малкото.

Следващата седмица ни чака комедийна серия, която Fox рекламира като „най-добрата в сезона“, но ще си позволим да се усъмним в това твърдение, докато не я видим. Това, че миналия сезон комедийната беше най-добрата, не е защото беше комедийна, а защото беше единствената със сравнително издържан сюжет, по-дълбок замисъл и адекватно развитие на героите. Дано и 11х04 „Изгубеното изкуство на потта по челото“ да е като нея, но засега няма причина за високи очаквания.

1 коментар

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Камелия Христова

Епизода си беше як 🙂 И странно дори за едно и също мърморим 🙂 Нелепо беше извъртането на отношенията им… пък и „ХОДИ СПИ НА ДИВАНА“ после гушкане на голо…