Куестове из джунглата

Ревю на филма „Джуманджи: Добре дошли в джунглата“, вече по кината.

Покрай всичкия шум около „Междузвездни войни: Последните джедаи“ и споровете дали филмът е гениален, посредствен или ужасен, беше ясно, че рестартът-продължение на „Джуманджи“ ще остане сравнително незабелязано. Което не е честно, защото филмчето всъщност е доста сполучливо и ви предлага цели 112 минути приятно прекарване с шеги и забавление, дори 1-2 трогателни момента. Това е нещо като ъпдейт на стария филм, като най-приятен ще се стори на порасналите (но не прекалено) геймъри, макар и да не се хареса задължително на едновремешните фенове на „Джуманджи“.

Нямам особени спомени от старото „Джуманджи“, което е и по-добре, защото „Добре дошли в джунглата“ може да се приеме като продължение (нова група деца открива играта), но и като рестарт, защото има някои разлики. Като начало, играта вижда, че никой няма да я играе ако си остане настолна и затова се превръща във видеоигра, тоест старовремският й вид не е запазена марка, а само временна дегизировка. Тя далеч не изглежда толкова опасна и не праща зверове от джунглата да рушат домовете ни, просто засмуква играчите в себе си и ги заплашва с реална смърт ако изхабят и трите си живота в играта. Което не е малко, но е доста по-безобидно от версията й от 1995 г.

Веднъж попаднали в играта, героите трябва да се справят със стандартен куест – магически камък, алчен за власт злодеи, NPC-та, които повтарят едно и също, защото не са програмирани за повече… децата трябва да овладеят новите си тела (редом с техните сили и слабости), да минат през различните мисии и да спасят света, за да се върнат в истинския живот.

Джак Блек, Ник Джонас, Карън Гилън, Дуейн Джонсън и Кевин Харт са в главните роли на "Джуманджи: Добре дошли в джунглата".

Джак Блек, Ник Джонас, Карън Гилън, Дуейн Джонсън и Кевин Харт са в главните роли на „Джуманджи: Добре дошли в джунглата“.

Самите момчета и момичета не са особено дълбоки образи, дори са също толкова стереотипни, колкото аватарите им. Въпреки това комбинацията от двете може да бъде много забавна и поучителна. Зубърът сега е силен и чаровен мъжага, спортистът е слаботелесен дребосък, киселата тийнейджърка е яка мацка, а яката мацка е застаряващ дебелак. Впрочем, Скалата и Карън Гилън се справят доста добре с ролите си и са достатъчно убедителни като тийнейджъри в непривични за тях тела, но Джак Блек е направо впечатляващ. Той играе Бетани в тялото на пухкав чичак перфектно, дори в моментите със сексуален подтекст. Участва и Ник Джонас, за който слуша музиката му и се вълнува от факта, а Кевин Харт се губи сред останалите – и като игра, и като персонаж.

Сценарият е далеч от перфектен – има много моменти, които вероятно е могло да се измислят по-добре, но създадената атмосфера и чаровната комедия компенсират всички недостатъци. Хубавото е, че текстът си признава слабостите, признава и че те са типични за почти всички холивудски блокбъстъри, но концепцията му позволява да ги има и дори да се шегува с тях. Все пак става дума за видеоигра, нормално е NPC-тата да са ходещи скици (ако не знаете какво е NPC, може и да не харесате филма чак толкова – не че има някаква гейминг терминология в него, но наистина много помага да си цъкал някога игри, за да му се насладиш, и то ако може да са от началото на 90-те).

Може и да гледате с недоверие на Jumanji: Welcome to the Jungle, както и аз правих в началото, да си кажете „айде, ще го пропусна, защото не го рекламират много“, но аз препоръчвам да му дадете шанс. Той ще ви разсмее, ще ви позволи да се отпуснете за около два часа и ще ви зареди с положителни емоции. Не е кой знае колко амбициозна цел, но е постигната много добре!

 

Моята оценка:
История – 5
Герои – 5-
Режисура, ефекти и актьорска игра – 5.50
Eлементи на изненада – 5+
Теми за размисъл – 4+
Емоционален заряд – 5.50
Фантастични елементи – 6+
Саундтрак – 5+
Старание на екипа – 5+
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 5

Обща оценка: Мн. добър (5.20)

7 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петя Ивайлова

Най-после и аз го гледах. Много приятен филм – може да го включа в класацията си. 🙂 Все пак няма емоционалния заряд на оригинала.

Славяна

Филма ми хареса, беше забавен, не натоварва и дори имаше емоционални моменти, в които съпругът ми се разчуства!!! Малко екшъна ми дойде в повече, но в последно време всички филми са така. Надявам се, че благодарение на финалната сцена, ще се съдържат от още продължения, спин офи и т. н, защото завършека е чудесен.

Петър Атанасов

Ама пък имаше и забавни моменти – например като

Спойлер:
се целуваха Карън и Скалата, като се учеше Карън да е секси мацка, като флиртуваше Джак Блек с мъжете и откриваше как се ползва пишката, като правеше Скалата чаровната физиономия… Също ми хареса как са пренесли НПС-тата от игрите във филма.

. Както съм написал, филмът е далеч от идеален, но е забавен и разпускащ. На едно ниво ми е като качество на сценария с Последните джедаи, само дето тук нямаше амбиция за нещо повече и нямаше как да ме разочарова. Учуден съм, че на теб ти е толкова ниско в очите, ама шанс 🙂

Иван Стамболийски
infi

@Петър Атанасов това беше единствения силен момент в този филм, макар че доста спорно е колко реалистичен е 😀

Петър Атанасов

И тук има такъв елемент, но не е толкова наблегнато на него.

Спойлер:
За малко да пусна сълза на края, когато героят на Ник Джонас се срещна с Бетани, но вече възрастен и с деца. Въпреки че двамата не можаха да си направят зарибявка и любов заради различните времена, той все пак не я е забравил и е кръстил дъщеря си на нея. Не знам инфи какво толкова го е подразнило, но за мен това беше силен момент 🙂
Петя Ивайлова

Този сигурно ще е забавен, но първият беше трогателен, защото един от главните герои беше заседнал в играта за 30-тина години – животът на семейството му беше провален, а накрая цялата реалност беше рестартирана.

Иван Стамболийски
infi

Този филм трябва да се изучава в училищата, в урок „Как да не пишем сценарий за филми“, освен това го считам за подигравка с оригинала, макар приятната визия, филма не става.