Лабиринтът: Последният епизод

Ревю на филма „Лабиринтът: Последният кандидат“, по кината от 26 януари.

Последният оцелял от вълната тийн-трилогии по тийн-книги най-накрая доразказва своята история. „Лабиринтът“ завършва адекватно на предишните две части, като не се старае да спечели нови зрители или да върне вече отказали се, но пък със сигурност ще се хареса на феновете на поредицата. Групичката главни герои – Томас, Тереза, Нют и Минхо, минава през серия от физически и емоционални изпитания, лошите възрастни д-р Ава Пейдж и Дженсън (Ейдън Гилън от „Игра на тронове“) са притиснати до стената, което ги прави по-опасни от всякога, а сбърканяците и бедняците в опустошените земи са готови да колят и да бесят на поразия.

Ще започна с това, че историята отново е пълна с недомислици и противоречия. Това важи за всички нива от
– глобалното – в света на Лабиринта и ЗЛО все още няма особена логика,
– през средномащабното – цялата първа екшън сцена представлява изпълнение на безумен план, който не би проработил, дори не би бил изпробван в нито една реалистична ситуация,
– до тъпи гафове в детайлите – като този главните герои успешно да се скрият от минаващия патрул на полицията зад… прозрачна витрина!
На много въпроси не е отговорено, най-болезненият от които е как по-точно лабиринтът и обгорените земи помагат за изграждането на имунитет и търсенето на лекарство. Не можеха ли годините мъки за децата и милиардите долари за строеж на Лабиринт с ГМО-паяци да бъдат спестени, ако просто някой беше взел кръв от Томас в самото начало срещу добра дума и шоколадче?

Актьорската игра няма да я коментирам, защото повечето изпълнители са дечурлига, събрани от кол и въже, и, меко казано, не блестят с впечатляващ талант. Много от героите са недоразвити и недообяснени – най-лошо се набива в очите лидерът на бедняците около Последния град на ЗЛО, чиито история и мотивация остават тайна. В книгите явно има някакъв любовен триъгълник между Томас, Тереза и Бренда, но адаптацията му тук е като неуспешно абортиран зародиш.

Всичко това обаче вие си го знаете, защото вече сте гледали предните два филма (най-вече втория, който беше разочарование за много хора). Същите недостатъци ги имаше и там. Щом проявявате интерес към третата част, значи вие сте ги преодоляли или не сте ги сметнали за особено лоши и сте готови да възприемате хубавото. А такова също има.

На първо място, това са личните истории на Томас, Тереза и Нют, донякъде и на Минхо. Последният е в плен на лошите и е измъчван брутално в името на това да бъде извлечен лек за болестта от кръвта му. С Нют знаете какво се случва ако сте чели книгата, тук е представено много добре и много трогателно, макар и да не става ясно кога точно Нют и Томас са развили толкова здраво приятелство. Тереза направи своя избор още в миналата серия, а сега се принуждава да живее с него. Тя обаче не е отрицателен герой, колкото и да се опитват да я изкарат такава, а и тръпката между нея и Томас все още съществува. Дори може да се каже, че е най-интересният персонаж, въпреки че преди предателството беше най-скучният и безперспективният, а актрисата е все толкова бездарна. Самият Томас е в центъра на всичко и му се налага да положи сериозни усилия и да жертва почти всичко, за да оцелее.

Много от по-объркващите елементи и сюжети на книгата са спестени, което е голям плюс за филмите. Без да съм чел нещо повече от ревюта за книгите, разбирам, че там има странични неща като телепатични връзки, обвързаности между Томас и ЗЛО, разпокъсване на историята с нови лабиринти и др. моменти, които тук удачно въобще не се споменават. Може би така се губят част от обратите, темите за размисъл и посланията на книгите, но пък се постига една малко по-издържана история за сценария и се позволява повече място както за емоционалните моменти, така и за екшъна. Остават все пак някои въпроси, върху които да поразсъждавате – дали си струва да се изтормозят група невинни деца, ако това може да доведе до спасение на човечеството, и има ли бъдеще за човечеството – както реалното, така и това във филма, което за пореден път е драстично намалено.

Огромен плюс на Maze Runner е Последният град на ЗЛО. Смея да твърдя, че това е един от най-красивите футуристични градове, които съм виждал на голям екран. Е, няма летящи коли и е доста беден откъм холограмни реклами, не изглежда като много отдалечен от нас във времето, но е впечатляващ. Кадрите с него не са малко, но и не са достатъчно, за да му се наслади зрителят напълно. А накрая, когато бедняците от покрайнините пробиват във вътрешността и започват да го рушат, красотата, макар и смъртоносна, става завладяваща. Около главните герои летят куршуми, експлодират коли и се сриват сгради, което прави последната третина интересна както откъм сюжет и напрежение, така и откъм визуални ефекти. Единствено огънят в баш финалната сцена е очевидно компютърно анимиран, което отнема от ефекта й, но останалото е добре!

Дори да не сте съвсем сигурни какво точно гледате, филмът има висок емоционален заряд, който ще успее да ви докосне. Ако сте фенове на филмовата поредица (какъвто аз не съм), вероятно ще пророните някоя и друга сълза. Ако сте от почитателите на книгите и дебнете кое е направено вярно с оригинала и къде сценаристът си е позволявал твърде много свобода – не съм сигурен какво да ви кажа, защото аз не съм ги чел и не мога да правя подробно сравнение, но ви съветвам да не се ограничавате с очаквания за конкретни моменти.

В крайна сметка, докато „Игрите на глада“ завърши слабо в сравнение с втората му част, а „Дивергенти“ така се забатачи, че не можа даже и да завърши, „Лабиринтът“ вече е увенчан с достоен и изстрадан финал, което не е малко постижение. Maze Runner: The Death Cure или „Лабиринтът: Последният кандидат“ в никакъв случай не може да се нарече кино шедьовър, но има своите попадения и постига своите цели. Най-важното е, че почитателите, доколкото още има такива, ще останат доволни.

 

Моята оценка:
История – 5
Герои – 5
Режисура, ефекти и актьорска игра – 5+
Eлементи на изненада – 4.50
Теми за размисъл – 4+
Емоционален заряд – 5.50
Фантастични елементи – 5.50
Саундтрак – 5
Старание на екипа – 5
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 5

Обща оценка: Мн. добър (5.00)

1 коментар

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Иван Стамболийски

Изключителна загуба на време… А първата част ми е толкова любима 🙁