Лас Вегас за sci-fi фенове

Кратък пътеводител за града на греха!

Свикнали сме да свързваме Лас Вегас с казина, невъобразимо големи хотели, луд нощен живот и атракциони, които са достойна конкуренция дори на най-добрите лунапаркове. Всъщност, целият град си е един голям лунапарк, затова никак не е чудно, че Вегас предлага и забавления за любителите на научната фантастика.

Започваме с нещо, което би развълнувало мнозина, дори и да не са Sci-Fi почитатели. Тур на “Зона 51”. Едва ли има нужда да обясняваме надълго и нашироко за тази свръхсекретна територия в пустинята на Невада.

Официално “Зона 51” се нарича летище “Хоми” или езеро “Груум”. Намира се на 250 километра от Вегас, който нощем също прилича на извънземно произведение с ярките си светлини, безспирния нощен живот и архитектура, която е събрала целия свят по средата на пустинята Мохаве.  Основната функция на базата не е официално споделена, затова и мистиката около “Зона 51” я прави “герой” на множество истории, повечето от които са свързани с извънземни.

Тяхното начало идва още от 50-е години на миналия век, когато базата е използвана за тестване на самолети, които са летели на нетипични, за тогавашните технологични възможности, височини. Естествено, хората, които са забелязвали тези летящи обекти във въздуха, не са знаели за изпитанията, нито че самолет може да лети на такава височина. Продължаващата дейност в базата е свързана с нощни тестове, което означава, че нощното небе е изпълнено с всевъзможни светлини, давайки допълнителен повод за истории от вече споменатия тип. Можем само да гадаем каква е истината за базата, но пък предприемчиви туроператори постоянно организират пътувания до нея. Естествено, самата база е недостъпна за туристи, както и за повечето хора като цяло. За сметка на това можете да се повозите по “Щатски път 375” (познат още като “Извънземната магистрала”), както и да посетите град Рейчъл, който въпреки че има само 54 жители, се радва на голяма популярност, тъй като там НЛО тематиката е налице.

Вегас също има и свой Sci-Fi център. По-скоро мини-кино. Центърът предлага прожекции на филми, комикси, сувенири и предмети на изкуството с научно-фантастична тематика. От коментарите на посетители става ясно, че Sci-Fi центърът не е някакво голямо и бляскаво кино, а място, което би допаднало на истински запалените по научна фантастика. Обстановката е непринудена и доста контрастира с лъскавината на Лас Вегас. Програмата на центъра предлага прожекции, пиеси и тематични събития, за да може да удовлетвори повечето Sci-Fi вкусове. Домакинът, Уилям, обаче държи да се знае едно: “Прожекционната зала на центъра не е театър. Не е кино. Това е малка мултимедийна стая, в която се старя да показвам филми, които не получават много прожекции … [по комерсиалните кина].”  За да направи престоя на посетителите си наистина незабравим, през 2013 Уилям дори организирал “реалистична” прожекция на The Night of the Living Death, чрез филмови реквизити. След прожекцията се наложило пребоядисването на прожекционната зала. Това се казва старателен реализъм.

Посещение във Вегас не би било пълно без отбиването в поне един бар. За късмет на любителите на научната фантастика, в града се намира Millenium Fandom Bar. Мястото е събирателна точка за cosplay фенове, както и за всички почитатели на жанра независимо от предпочитания от тях формат. Барът разполага с филми, сериали, видео игри, комикси, костюми и реквизити на Sci-Fi тематика, като мястото разполага дори с готвач. Основателят на Millenium Fandom Bar, Алекс Пусинери, казва: “Исках да направя бар за всякакви фенове. Не само за тези, които харесват “Стар Трек”, “Ридик” и другите [мейнстрийм продукции]”. Лавиците по стените на това място са изпълнени с всевъзможни реквизити, сувенири и реплики на популярни в научната фантастика предмети. Пусинери има завършена новела и за него барът е следващата стъпка по пътя на творческото му проявление. Всеки петък се организира cosplay вечер, като има отстъпки за посетителите, които дойдат с костюми. Алекс също казва, че барът му има няколко редовни посетители, които не се интересуват от научна фантастика, но идват заради обстановката.

Източник на всички илюстрации: Wikimedia

Трудно е да се опише Вегас с една дума или дори с едно изречение. Може би най-точното определение за града е “събирателен”. В Лас Вегас е събрано най-интересното от целия свят. Има по нещо за всеки, дори за специфичния вкус на почитателите на научната фантастика. Ако се озовете там, то вече имате няколко идеи за развлечение. Градът също така е ежегоден домакин на международен филмов фестивал, Световните серии по покер, циркови представления, концерти, спортни събития, комедийни шоута и куп други събития, които ежегодно събират милиони хора от цял свят. Ако и ние стигнем до там, поне знаем, че има къде да изгледаме някой “инди” филм, както и да изпием по някой “клингонски” шот.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
Няма коментари

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |