Между света на мъртвите и живите

Ревю на „Подмененият“ от Брена Йованоф, изд. Кръгозор

Когато отворих „Подмененият“ подходих към книгата с леко недоверие – очаквах да бъде клонинг на „Аз съм номер 4“, което пък е клонинг на още 100 други истории. За щастие, този роман е малко повече.

Издателствата, според мен, неправилно наричат „Подмененият“ тийнейджърски хорър роман. Това си е чиста свръхестествена тийн-драма, примесена с малко митология и малко по-усложнена от останалите в жанра. Ако не си падате по този род книги, препоръчвам ви да прескочите изданието. Но ако сте фенове именно на този тип четива, то този роман най-вероятно ще ви хареса.

След малко скучно и объркващо начало, в което без представяне се намесват твърде много герои, разбираме, че главният герой, Маки Дойл, не е човек. Когато е бил малък, е бил подменен с човешкото бебе на семейството, в което живее. На тях това им е пределно ясно, но те все пак са го приели като собствен син, въпреки всичките му странности – алергията му към желязо, непоносимостта му към кръв и осветена земя, силно развитите обоняние и слух и т.н. Маки обаче стиска зъби и с помощта на семейството и най-добрия си приятел живее живота, който съдбата му е предопределила, като пази същността си в тайна.

Постепенно се разбира, че Маки произхожда от подземията на родното си градче Гентри, където мъртви момичета и древни тайни живеят свой собствен живот, далеч от очите на хората. Всъщност, не толкова далеч, защото те често подменят човешки бебета със свои и това е известно на цялото градче. На всички е ясно, че отвлечените бебета не оцеляват и всеки се надява да не вземат неговото, но и всички са дали мълчаливото си съгласие това да продължава – чрез жертвата на бебетата подземните същества поддържат съществуването си, а в замяна помагат и на града с позитивните си мисли и енергия.

Освен, че има потенциал за нова тийн-идолка, Брена е и лепа.

Разбира се, Маки разстройва грозната симбиоза между двата свята. Той иска да бъде нормален човек с нормално гадже, но и не може да избяга от истинската си същност. Все по-ужасяващите му разкрития обаче не му позволяват да се примири със ситуацията, както е направила по-голямата част от населението на градчето, а да се бори за нещо по-добро за всички.

Вероятно вече забелязахте типичните прилики между този и останалите милион тийнейджърски романа – главен герой, който пази свръхестествената си същност в тайна от другите и иска да бъде нормален гимназист. Човешко момиче, което също се въвлича във свръхестествения свят и в което той се влюбва, както и най-добър приятел, който знае за него и му помага да оцелее без да иска нищо в замяна.

Новото, поне за този жанр (в никакъв случай не е ново въобще, дори е доста банално) е намесата на някои по-сложни идеи като съществуването на древни богове, които сега са отслабнали заради отслабналата вяра на хората в тях, силата на мислите, думите и намеренията, склонността на обществото да игнорира неудобните елементи на битието, като например отвлечените и убитите от подземните същества бебета, щом те му носят комфорт и др. Чест прави на авторката най-вече това, че е вкарала повече герои в обкръжението на Маки, които също имат важна роля в повествованието – неговото семейство, което също си има своите причини да го запази и обича въпреки произхода му. И всъщност именно те са най-симпатичните герои от цялата книга.

Като за дебютен роман, Брена Йованоф се справя добре. Има накъде да развива стила си, за да прави написаното по-четивно и възприемащо се, както и умението си да борави със ситуации и герои, за да развива сюжета. Да се надяваме и че в бъдещите си творби, авторката ще вкара повече оригиналност и напрежение. Липсата на такива в обикновено четиво, с което просто да ти мине времето, далеч не е фатална, но ако иска да си създаде име, ще трябва да се научи да ги използва.

Разбира се, не бива да сме твърде придирчиви – тийн романите в днешно време се продават като топъл хляб и няма как издателство Кръгозор да не удари кьоравото с тази книга. Оттам определено залагат на нея и я промотират, доколкото могат. А нищо чудно след някоя и друга година да видим сериал по мотиви от „Подмененият“ по някоя по-младежка американска телевизия, като CW например.

 

Моята оценка:
История – 4,50
Герои – 4,50
Стил на писане – 5-
Неочаквани обрати – 3,50
Теми за размисъл – 4
Фантастични елементи – 4+
Степен на оригиналност – 3+
Старание на автора – 6
Маркетинг и промоция на книгата – 5+
Хитов потенциал – 6

Общ успех: Мн. добър (4,60)

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
Няма коментари

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |