„Надежда всяка тука оставете, вие, що пристъпвате тук“

Ревю на „Както горе, така и долу“ от Станимир Ставрев

absbasНа 12 септември по родните кина излиза новият нискобюджетен хорър на не особено известния режисьор Джон Ерик Доудъл. Гледането на ужаси на големия екран със сигурност е специално преживяване както за феновете на жанра, така и за неособено големите запалянковци. Ако все още не сте решили дали това е филмът за вас, следващите редове може да ви дадат малко по-ясна представа.

Сюжетът на филма разказва историята на младата археоложка и професор по символика Скарлет Марлоу (лека препратка към героя на Джоузеф Конрад в краткия му роман „Сърцето на Мрака“), която тръгва по стъпките на покойния си баща, за да открие истината за Философския камък. Следата я води към световноизвестните катакомби на Париж, истинско място с около 6 милиона трупове, където тъмнината и лудостта царуват.

Като ужас, „Както горе, така и долу“ определено не показва особена оригиналност и иновативност. Заснет с портативна камера, похват използван и преди в „Проклятието Блеър“, „Кловърфийлд“ и „Паранормална активност“, този хорър разчита на клаустрофобични сцени и стряскащи моменти, вместо на бавен и загнеждащ се в сърцето неописуем ужас. Въпреки това, преобладаващото чувство, че филмът е домашно видео, а не високобюджетна холивудска продукция, добавя нужната доза реализъм и напрежение, която класифицира лентата по-скоро към хорър жанра, отколкото към приключенските филми.

„Както горе, така и долу“ не насочва вниманието си към ужаса на катакомбите под Париж, а по-скоро към тъмнината в душите на своите герои. Изненадващо за хорър филм, точно те са това, което кара продукцията на Джон Ерик Доудъл да се открои сред останалите.

absbcrew

Главната героиня, Скарлет Марлоу, умело изиграна от британката Пердита Уийкс, е млада и привлекателна археоложка, която става все по-плашещо обсебваща и луда с всяка изминала минута. Със сигурност тя е от типажа герои, които човек едновременно харесва и мрази. Маниакалното ѝ желание да докаже, че баща ѝ не е бил душевноболен, принуждават чаровната героиня да взема някои доста съмнителни и неразумни решения, които водят до леко неприятен край за съпътниците ѝ. Въпреки всичко, Пердита Уийкс успява да изгради един многопластов персонаж, който е не по-малко вдъхновяващ и интригуващ от големите имена на Индиана Джоунс, Лара Крофт и Нейтън Дрейк. Не би било лоша идея, ако режисьорите в Холивуд вземат предвид младата британка за ролята на Лара Крофт в престоящия рестарт на поредицата за Tomb Raider, базирана на хитовата игра от 2013. Актрисата със сигурност има излъчването и харизмата нужни за новия доста по-реалистичен образ на повелителката на гробниците.

aasbjДругият по-ярък герой във филма е Джордж, изигран от звездата на „Кловърфийлд“ и сериала „Мад Мен“ Бен Фелдман. Преводач и историк на групата, Джордж е персонаж, който е много по-близко до публиката от Скарлет. Страдащ от клаустрофобия и ненавиждащ идеята да се зарови в дупка на 100 метра под земята, Джордж е човекът, който бива завлечен в катакомбите против волята му. Той е нещо като събеседника ви, който мрази ужаси, но все пак гледа заедно с вас.

Ефектите на „Както горе, така и долу“ със сигурност не са впечатляващи. Те са по-скоро като нещо, което би излязло от това да ползвате камерата си с нощно виждане в мазето. Изненадващо обаче те са точно на място с документалния тон на филма. Музика няма или дори и да има, тя не се забелязва на фона на звуците от стъпки, срутвания, писъци и диалози.

Като за финал ще приключа с това, че филмът е смеска от „Индиана Джоунс“,“ Кловърфийлд“ и „Шифърът на Леонардо“. Ако искате да гледате лежерно хорърче, което няма да промени вижданията ви за жанра и няма да ви накара да спите на светната лампа, то този филм е точно за вас. Ако не, по-добре да се върнете назад към класическите и основополагащи ужаси, докато чакате за нещо по-добро.

 

БележникМоята оценка:
История – 4
Герои – 5
Режисура и ефекти – 4
Актьорска игра – 5
Eлементи на изненада – 3.5
Теми за размисъл – 5
Емоционален заряд – 4.5
Фантастични елементи – 4
Липса на саундтрак – 6
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 3.5

Общ успех: Мн. Добър (4.50)

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
5 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Мартин

На кое кино?

Станимир Ставрев

Гледах го на кино.

Martin

ti kude go gleda ???

Martin

Ti kude go gleda 4e praish review ? 😀

[…] […]