Най-добрите филми на 2016 г.

Това, което ни спечели, от кинематографията на миналата година.

Завършваме годишните класации с филмите. Отново сме на мнение, че телевизията се представи много по-силно. Докато на малкия екран се чудихме как да покажем максимално количество добри предложения, тук се чудехме какво да съберем от кол и въже, та да има материал. За щастие, имаше хубави продукции и, логично, те са най-напред в класацията.

Напомняме, че всеки от авторите в сайта и от посетителите с над 5 коментара през годината беше поканен да участва в импровизираното жури, а класацията отразява личните ни мнения и нагласи за фантастиката в киното. И така:

На осмо място се нареждат двете предложения на Марвел с еднакъв брой точки – Doctor Strange и Captain America: Civil War. Супергероите на Марвел все още са актуални, като продължават да изненадват и да впечатляват с по нещо отгоре за всеки следващ филм. „Доктор Стрейндж“ дори взе максимум точки от Неделчо Ласков.

6. Lights Out – 9 точки

Петър – 5 точки – Филмите на ужасите рядко впечатляват, но тази година има попадения. „Не гасете светлините“ има интересна и ефективна концепция, даваща хляб за изобилие от начини за борба между хората и злото (игра с различни източници на светлина), достатъчно добри стряскащи моменти, немалоумни герои с достоверни и лесни за възприемане отношения помежду си, в чиято кожа е лесно да се превъплътиш, защото едва ли би реагирал по много по-различен начин от тях. И, разбира се, готин злодей, впил ноктите си в горките хора…

Нед Панайотов – 3 точки – Много страховити “jump scare” моменти, свръхестествен злодей, когото да ругаеш през цялото време, и герои, които поне веднъж мислят рационално (във филм на ужасите). Какво повече ти трябва?

Нед Недев – 1 точка – Интересен хорър, който показва как с толкова нисък бюджет се постигат феноменални резултати.

6. Zootopia – 9 точки

Петя – 4 точки – Едно от най-добрите предложения на Дисни за 2016 г. безспорно е очарователната анимация „Зоотрополис” (аз лично предпочитам „Зоотопия” като заглавие). Филмът не съдържа елемент на мюзикъл, но до известна степен напомня класиките на Дисни – сред които любимата на мнозина версия на „Робин Худ” и (много по-малко известният у нас) „Bedknobs and Broomsticks” с Анджела Лансбъри („Зоотопия“ странно напомня острова на говорещите животни Набумбу – ако не ми вярвате и нямате нищо против класиката, може да потърсите филма и да се уверите сами).

Рин – 3 точки – Приказен фън за малки и големи. Скоро не бях гледал хубава анимация, но тази успя да ме уцели право в десятката с някой и друг бандитски минус, които се прежалват. Забавата е голяма, моментите са не един. Мистерия, крими, разследване, лисици, зайци и какви ли не животинки не само забавляват, но всъщност и ми напомниха за любима детска куклена анимация с лисици, макар и там главните герои да не бяха такива бандити…

Нед Панайотов – 2 точки – Прекрасна комедия не само за деца, но вероятно за всички поколения. Ленивецът Флаш ми е любимият анимационен герой.

5. Star Trek Beyond – 10 точки

Нед Недев – 4 точки – Също като първите два филма, „Стар Трек: Отвъд“ бе едно великолепно приключение в космоса. Хубави ефекти, страхотна музика, интересна история и най-важното е, че за пореден път успяха да потрошат толкова скъп кораб.

Нед Ласков – 3 точки – Според мен, „Стар Трек Отвъд“ беше най-добрият филм от поредицата.

Мира – 2 точки – Поредния добър епизод от „Стар Трек“ – екшън, фантастика и малко комедия – какво му трябва повече на човек.

Петя – 1 точка – Не е кой знае какво, но поне е по-добър от предишния (според мен). Повечето филми през годината бяха доста незапомнящи се, така че летвата за петото място е ниска.

4. Fantastic Beasts and Where to Find Them – 13 точки

Нед Панайотов – 5 точки – За мен това е фентъзи филмът на годината! Незабравимо преживяване. С нетърпение очаквам останалите филми от новата поредица от Магьосническия свят на Джоан Роулинг. Нют, Тина, Куини и Джейкъб са забавни и интересни; фантастичните зверове изглеждат прекрасно, особено Душкото.

Петя – 5 точки – Очевидно не е толкова лесно както за феновете, така и за самата Джоан Роулинг да се откъснат от вселената на „Хари Потър”. Макар че първоначално идеята за предистория звучеше по-скоро като трик за доизцеждане на франчайза, филмът „Фантастични животни…” в действителност е качествена продукция с достатъчно интригуващ сюжет и персонажи, оправдаваща средствата и надеждите, вложени в нея. Четирите продължения вероятно ще бъдат достойната английска конкуренция на бълваните от Дисни (и неотдавна придобитите от тях компании) блокбъстъри.

Мира – 3 точки – Феновете на Хари Потър могат да бъдат доволни от новото попълнение във вселената. Времевият период, в който се развива филма, хвърля различна светлина върху любимия ни магьоснически свят.

3. Deadpool – 15 точки

Нед Недев – 5 точки – Сигурно съм луд, за да дам петте точки на такъв простак, но аз се забавлявах доста. „Дедпул“ излезе в момент, в който ми се гледаше нещо подобно. Той е забавен, развлекателен и повдига настроението.

Мира – 5 точки – Марвел удариха джакпота с първия си 18+ блокбъстър. Дедпул се доказа с огромния си успех и отвори вратите за по-нататъшни проекти
да се доближат повече до съдържанието на комиксите, като се започне с Logan, който очакваме тази година.

Иван – 3 точки – Екшън-комедия, която вдигна скалата на забавлението до максимум.

Нед Ласков – 1 точка – Deadpool заслужава повече от последно място и само една точка, защото беше един от най-добрите филми за годината и определено над обичайното ниво на Марвел, но според мен нещо не достига, за да доминира в класация за фантастични филми. Въпреки всички положителни, оригинални и интересни неща около него, „Дедпул“ си остава филм за супергерои, без особени sci-fi елементи, емоционален заряд и предизвикателства за ума.

Петър – 1 точка – Дедпул е освежаващо попълнение към пантеона на супергероите. Той е насочен към когото трябва както трябва. Бюджетните ограничения, произтичащи от това, не само че не вредят на филма, но и допринасят за това да се получи още по-добре. Това е може би най-доброто, на което комиксовите супергерои са способни в момента.

2. Rogue One: A Star Wars Story – 16 точки

Миро – 5 точки – Безпорно филм на годината, за мен лично! Просто ми върна кефа към сагата след излагането със седма част, друго няма какво да кажа.

Нед Ласков – 4 точки – Дългоочакваното продължение на поредицата няма да остане като най-доброто, но определено беше достойна част от Star Wars.

Мира – 4 точки – Новия филм от Star Wars фселената имаше доста недостатъци (най-вече играта на двамата главни актьори), но компенсира с
емоционален заряд.

Петър – 3 точки – Междузвездните войни опитаха нещо ново и им се получи чудесно! Нестандартният край, спазването на правилата на поредицата, задоволяването на носталгичните фенове и добрата нова история се комбинираха за един от най-добрите филми на годината. Гаред Едуардс внася много свежест в поредицата като я приземява, но същевременно увеличава емоционалния заряд. Лично за мен това е най-добрата част от Star Wars. Ако сюжетът вървеше по-стегнато, щях да му дам максимум точки.

1. Arrival – 22 точки

Иван – 5 точки – Безспорния победител, най-добрия филм който гледах през тази година. Съчетава всичко от интересна история до добра актьорска игра.

Рин – 5 точки – Иска ли питане защо това е номер едно в класацията ми за тази година – продукция, която препоръчвам с две ръце, три крака и четири очи? Всичко започва с едно дълго очакване, едно търсене и опит за разбиране, и страх, разбира се, до средата на филма. И оттам нататък откритието придобива едни по-ясни и дори крайни очертания – не се отказвайте да го изгледате. „Първи контакт“ носи едно голямо послание от надежда за бъдещето – не чие да е, ами това на човечеството, естествено като на филм. Но както тази надежда и разбиране идват от извънземните до хората, по фантастичен калиграфски художествен стил, така и създателите на филма предават едни по-възвишени познания към киноманите, решили да изгледат филма. Остава и зрителите да са израстнали до това ниво, защото… 1/12 не е достатъчно, мили деца.

Миро – 4 точки – Сравнително нискобюджетен на фона на многото блокбъстъри, но пък с много смисъл и, смея да кажа, мъдрост. Определено не е нещо оригинално, но пак е кеф да гледаш добре режисирана и изиграна пиеса.

Нед Недев – 3 точки – Една много интересна и стойностна фантастика. Филмът дава възможност за въображение, а липсата на екшън по никакъв начин не се усеща през двата часа.

Петър – 2 точки – Страхотна концепция с добър обрат. Мистерията на извънземните е ефективно преплетена с лична драма и съдбоносен избор на главната героиня. Филмът определено провокира към размисъл и ни кара да си представим един по-добър свят… или поне по-различен. Ако беше малко по-динамичен, щеше да получи повече точки от мен, тъй като в други аспекти е най-добрият.

Петя – 2 точки – От една страна ми допада оригиналната идея и това, че филмът очевидно се откроява от повечето съвременни фантастики. От друга – не одобрявам посланието, че човек трябва да следва съдбата си и няма право на избор.

Ето и цялата класация:

Наказателни точки:

Иван наказва „Подземен свят: Кървави войни“ – Слаба история, още по-слаби битки, въобще за такъв род филми, в който се търси зрелището, тук то липсваше.

Мира наказва „Отряд самоубийци“ – Огромно разочарование след хубавите трейлъри.

Миро наказва „Ловци на духове“ – Това дори няма да го коментирам… гледах 10 минути и спрях да плача…

Нед Панайотов наказва „Assassin’s Creed“ – Не че беше толкова лош… просто според мен е направен за феновете на играта. Нищо по-малко, но и нищо повече.

Петър наказва „Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта“ – Ясно е, че не съм най-големият фен на супергероите и филмът не е правен за мен, но въпреки това съм потресен от ниското му ниво. Разбирам, че визията е по-важна от сюжета, но чак пък да стигнем до нивото на Трансформърс… От пресилената драматичност ми се доповръща, а тийзърите за следващите продукции от вселената в средата на филма си бяха откровено дразнещо продуктово позициониране. Но зарежете ме мен – хейтя само защото майка ми не се казва Марта…

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
11 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Неделчо Ласков

Дам… Arrival щеше да вземе 5-те точки и при мен, ако бях успял да го гледам навреме. Dr Strange щеше да остане на второ място, макар и с малко. Супер класация!

Петя Ивайлова

И аз съм против двете Светкавици – след последните супергеройски изцепки, предполагам доста хора имат мрачни подозрения относно този филм. Киното не трябва да се бърка на телевизията – ето какво стана с Отряда самоубийци…Не знам дали знаете, но СиДабълю щяха да правят арка посветена на Харли Куин в Стрелата, но им беше забранено „отгоре“. Освен това, Дедшот беше убит в сериала, за да не би да засенчи киноверсията … Остава сега да утрепят и Бари Алън…

Миро

Ти и да не схващаш защо Стар Трек и Стар Уорс имат продължения не е проблем…. важното е, че милионите фенове по света искаме още и още и схващаме…. пък Дедпуул … мхмм забавен и любопитен антигерой, но чак пък нещо не виждано айде сега ами Блейд? ами Уолвърин? и те бяха от същото гърне – не толкова много хумор, което може би си е направо + 😉

Славяна

Не знам как изобщо продължават тези филми да имат продължения – Стар трек, Междузвездни войни, Хари Потър… Но пък изначално не съм фен и на трите поредици и всеки нов филм за мен наистина е за изотчване на всяка капчица пари, не знам какво по-ново и интересно могат да предложат.Аз опредлено не бих ги класирала толкова на горе.
Срам, не срам трябва да си призная, че на Дедпул също щях да дам много точки, защото избяга от доста рамки, които киното налага и се забавлявах на макс, както и на Мис Перигрин – обожавам Самюъл Джаксън като злодей, но и не само – филма си беше доста интригуващ и наистина;д;д;
Макар да съм страшен фен на супергероите нямаше да дам повече точки за тях, защотооо те са филми за развлечение и не носят нищо сериозно, въпреки че минусувите точки щяха да са за Супермен безпрецедентно – няма да преживея двата часа изгубен живот никога, а както каза Петър и моята майка не е Марта 🙂 Но най-вече не мога да простя Светкавицата.. телевизията изгради страхотен образ и сега ще трябва да има две Светкавици.. не схващам, но…

Нед Недев

При мен пък киното и телевизията бяха г/д изравнени тази година и ако трябва да избирам, бих се насочил към киното по-скоро.
От топ 5 „Rogue one“ не съм го гледал, но и не изгарям от желание. „Фантастичните животни“ започна интересно, но в един момент ми стана досаден.
„Доктор Стрейндж“ ми беше в топ 5, но в крайна сметка го изкарах, за да вкарам „Първи контакт“.

рин

Скоро се надявам да си наваксам с фантастичните животни и rogue one, иначе интересна класация се е получило, аз обаче, не се усетих, че единия филм е от тази година и не трябва да се брой…

Петър Атанасов

Принципно и аз не съм на 100% навит, но в крайна сметка какво по-реално и нефантастично има в говорещите животни от зомбитата или андроидите с изкуствен интелект 🙂 Затова приемам.

Мис Перигрин и аз бих я включил, но нямаше къде, евентуално на мястото на Дедпул, ама… не се пребори. Виж за минус едната точка имаше голяяяяма борба при мен.

Петя Ивайлова

Спойлер за „Първи контакт“ – съпругът определено нямаше никакъв избор – ако тя му беше казала отначало, че ще имат обречено дете, той нямаше да се ожени за нея и цялата история щеше да се промени. Детето от виденията (или сънищата?) даде някои малки подсказки, които й помогнаха – ако не се беше родило, може би щеше да се получи някакъв парадокс. А и самите извънземни се държаха така, все едно всичко е предопределено – те ни помагат сега, ние им помагаме за в бъдеще.

Според мен е добра класация. Вярно, че Зоотопия и Книга за джунглата технически не са фантастики, но след като ми беше разрешено, ги включих в класацията си )) Иначе, щях да сложа на тяхно място филми, които ми харесват много по-малко.

Неделчо Ласков

И аз съм малко изненадан от включването на Zootopia, макар че е много хубав. Може би щях да подредя различно моите избрани филми, но за съжаление тази година не успях да гледам много от филмите, които исках. Просто нямах възможността. Надявам се 2017 да е по-силна година за киното. Иначе мисля, че така класацията е доста добра, с изключение на Zootopia, а Dr Strange и Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children трябваше да са по-нагоре.

Иван Стамболийски
infi

Аз съм на мнение че не трябва да се считат филми с животни за фантастика или фентъзи(не ме питайте защо) , макар че да Zootopia е един от добрите филми през тази година.

Петър Атанасов

Първите ми 4 филма са на приблизително еднакво ниво, тази година ми беше най-трудно да ги подредя. Много е трудно да се сравняват толкова различни филми. Изкарах ужасите напред, защото не очаквах да ми харесат толкова, а и някак си ми оставиха по-трайни впечатления само с положителните неща, докато от Роуг уан и Арайвала помня и лошите неща. Но спокойно можеше всеки от четирите да ми вземе максимум точки ако бях в друго настроение по време на подредбата.

Само за Първи контакт да отворя спор

Спойлер:
– не съм съгласен с Петя за посланието. Човек има избор – с този език и умението да виждат в бъдещето просто могат да предвидят какво ще стане, какви ще са последствията от избора им. Но те пак си избират. И нашта реши, че е по-добре да си роди детето, ако и да е обречено. Мъжът й не е съгласен с нея и затова я е зарязал по някое време (той отначало не е схващал какво се случва). Така че нищо предопределено няма и спокойно можеш да следваш каквото си искаш, просто ще знаеш какво ще стане 🙂