Най-добрите книги, на които сме писали ревюта през 2016 г.

Класация според оценките от миналогодишните ни книжни ревюта.

Началото на новата година е добър момент да си спомним за най-хубавите неща, изживени през старата. Част от тях са прекрасните книги, на които сме попадали и които искаме да отличим още веднъж – с класация!

Преди да минем по същество ще отбележим няколко условности:
– През тази година успяхме допълнително да разширим партньорствата си и да обхванем още повече издателства, дори някои самиздати, но е практически невъзможно да се покрие абсолютно всичко, което излиза на пазара.
– Дори и да работехме с всички издателства и самиздати, пак няма как да прочетем всичко, което излиза. Ако дадена книга отсъства, то може и да е защото никой от екипа ни не я е чел и не й е написал ревю, а не защото не е по-добра от включените.
– През тази година сме писали ревюта и на книги, излизали през миналата година, че и по-рано (даже повече, отколкото обикновено – имаме и още да наваксваме). Сметнахме, че е редно да ги включим, за да бъдат и те оценени (след като са пропуснали 2015) и за да имаме основание хубавите издания от 2016, които още не сме прочели, да включим в класацията за 2017.
– Крайните оценки, които са взети като основен критерий за класацията, не са 100% обективни, тъй като е трудно да се сравняват две тотално различни книги, особено ако са оценявани от двама различни ревюиращи (някои са по-щедри в оценките си, други по-строги). Въпреки това, този критерий остава възможно най-подходящият и обективният за такава класация.
– Класацията не претендира за меродавност или изчерпателност – просто напомня за пуснатите през тази година ревюта на книги, които са ни харесали по една или друга причина.

И така, като имаме предвид тези уговорки, вече можем да започваме с изброяването на това, което бихме ви препоръчали от последната година (кликнете на оценките за подробните ревюта). Петото място си делят три книги:

5. Краси Зуркова – Самодива (Оценка: 5,50)

Любовна история, красиво преплетена с мистерия, съчетаваща елементи от българския фолклор с известния мит за Орфей. Теа Славин е красиво българско момиче, чиято сестра мистериозно е починала след странните й увлечения по самодивите и мита за Орфей. Теа решава да разбере какво е станало с нея, но междувременно сърцето й се разкъсва между двама братя. Това, което в началото изглежда любовен триъгълник, в действителност се оказва четириъгълник, в който от една страна стои човешката, силна и страстна любов, а от друга – тази на самодивата, която е като стихия и едновременно дарява живот, но и унищожава този, към когото е насочена… Романът печели, защото е по-сложен, отколкото изглежда на пръв поглед, разглежда любовта по интересен начин и вплита митовете и легендите от балканския фолклор умело и с уважение. Издава: „Егмонт България“.

 

5. Бранимир Събев – Априлска жътва (Оценка: 5,50)

Председателят на хорър клуб „Лазарус“ продължава възходящото си развитие след всеки нов сборник. „Априлска жътва“ е с високо и относително равномерно качество на всичките си разкази (въпреки че отново няма жанрово еднообразие). Много повече от творбите в него оставят спомени за дълго време напред, а Бранимир прави впечатление на по-оформен автор отпреди. Ако досега е търсил себе си, тук вече се намира. Препоръката за тази книга се дава не толкова с акцент върху „да подкрепяме българското“, колкото върху факта, че в сборника наистина има какво да ви хареса. Стилът е сравнително богат и четивен, а разказите са като цяло смислени и въздействащи. Издава: „Ибис“.

 

5. Стив Байн – Годината на демона (Оценка: 5,50)

Продължението на „Дъщерята на меча“ е по-добро от първата част, като доразвива интересните моменти от нея и оставя по-скучните на заден план. Този път носители на духове от миналото и побъркващи хората от настоящето са не мечове, а маски, като техните истории от далечното минало отново са разказани със завладяващи ретроспекции. Както и в първия роман, имаме прекрасно и реалистично потапяне в духа на средновековна Япония, обогатено от фентъзи елементи, но и подкрепено с по-солидна съвременна история. „Годината на демона“ е по-мрачен, по-напрегнат и по-интересен, но и е оставен отворен за трета част, която се надяваме да видим скоро на пазара. Издава: „Сиела“.

 

4. Пиърс Браун – Златен син (Оценка: 5,60)

„Златен син” е много добро продължение, което, макар и да има своите недостатъци, поддържа историята на същото ниво и доразвива подобаващо богатата вселена, сътворена от Пиърс Браун в „Червен изгрев“ (една от най-добрите книги, които сме чели през 2015 г.). Действието се развива в далечното бъдеще, когато хората са покорили Слънчевата система, а обществото е разделено на касти – Цветове. На върха на обществената пирамида са Златните, а техни роби са червените, които мизерстват и умират, за да живеят господарите им в лукс. Дароу обаче успява да проникне сред Златните и да се представи за един от тях, както и да премине през предизвикателствата, поставени пред него. Новите му премеждия са изпълнени с интриги и битки, а финалът представлява калейдоскоп от драматични моменти – страх, любов, триумф, болка и отчаяние се преливат до последната страница… Издава: „Сиела“

 

3. Алистър Рейнолдс – Домът на слънцата (Оценка: 5,70)

„Домът на слънцата” е съвременен фантастичен роман, но напомня на класическите. В него темите за размисъл са по-важни от персонажите, а обстановката, изградена майсторски от автора, засенчва сюжета. Това, разбира се, е както преимущество, така и недостатък на творбата – прави я дълбока, завладяваща и същевременно мрачна по един недепресиращ, мистичен начин, но освен това би могла да отблъсне читателите, привикнали с по-леките и лесни за възприемане „космически опери”. Сюжетът се развива в далечното бъдеще и е твърде сложен, за да се резюмира накратко, но включва клонирани войници, неморално забогатяло семейство, богата на различно еволюирали хора вселена и една личност, разпръсната между хиляди умове… Издава: „Изток-Запад“.

 

2. Яцек Дукай – Други песни (Оценка: 5,83)

„Други песни“ печели с невероятната си алтернативна вселена. Светът на романа е толкова различен от нашия, че е трудно да се възприеме напълно от едно четене. Той е и страшно интересен, изпълнен с нестандартни идеи (но все пак относими към нашия свят) и трудни за осмисляне физични закони и социални порядки. В този свят водещи са не атомите, а петте природни елемента, които се подчиняват на човешката воля. Именно с воля в изобилие разполага главният герой, достатъчно, за да го направи един от най-уважаваните хора в този странен свят. Но дали ще е достатъчно, за да го прекара жив и здрав през изпитанията, които го чакат, и през войната, която се заформя между господарите на Земята и Луната – война, която може да унищожи света при сблъсъка на могъщите им умове… „Други песни“ е висока литература във всеки смисъл на думата, а творческият замах на автора е зашеметяващ. Издава: „Колибри“.

 

1. Виктор Пелевин – Батман Аполо (Оценка: 6,00)

Нестандартен, зловещ и философски, „Батман Аполо“ е роман за вампири като никой друг. Главният герой попада на кръстопът, който засяга не само тялото, но и душата му. Земният му път е свързан с израстване във вампирското общество, подчиняване на вампирската кралица (гигантски прилеп, който понастоящем носи главата на бившата му любовница), а философският – с мистериозния Дракула, който не е такъв, какъвто историята го описва. Стилът на Виктор Пелевин е увлекателен и ярък. В началото обстановката в творбата е прекалено екзотична, нестандартна и дори гротескна, но постепенно авторът дава шанс на читателя да вникне в нея, за което допринася естественият начин, по който са представени персонажите. Пелевин впечатлява с майсторски объркващото преливане между реалност и „сън“, удивителна философска дълбочина и уместен социален коментар за руското общество. Издава: „Колибри“

 

Специални похвали за:

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
Няма коментари

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |