Още приключения с Алиса

Ревю на филма „Алиса в Огледалния свят“, по кината от 27 май.

Да си луд е много забавно! Може простосмъртните да ти се смеят и да те мислят за странен, но те дори не подозират за това колко по-добре се живее, ако не вярваш в невъзможното и ако следваш мечтите си напук на всички. За да запазиш лудостта, си, най-добре е да се обградиш с още по-луди и от теб. А къде можеш да намериш повече луди отколкото в Страната на чудесата на Луис Карол Тим Бъртън? Дисни отново ни кани там, където физичните закони нямат място, а всяко действие е причина за експлозия от цветове и красиви компютърни ефекти. Този път Миа Вашиковска ще се озове там след нов неприятен сблъсък с тесногръдието и сивотата на истинския свят, но не през заешка дупка, а през огледало. И ще се впусне в надпревара с Времето (Саша Барон Коен), за да спаси семейството на Лудия Шапкар (Джони Деп) и да поправи несправедливостта, скарала Червената кралица (Хелена Бонам Картър) и Бялата кралица (Ан Хатауей). А ние ще се наслаждаваме на това колко луди са всички изброени и през какви шантави приключения ни прекарват.

Няма какво да се лъжем, Alice Through the Looking Glass си е детско и като такова си има някои слабости – започва доста хаотично, а персонажите са неразработени. За реализъм не може да се говори не само в Страната на чудесата, но и в човешкия свят, въпреки че той се води с една идея по-близо до реалността. Сюжетът включва познати елементи за филмите (вече и сериалите) на Дисни, а хепиендът е задължителен. Въпреки това, не бих могъл да нарека „Алиса в Огледалния свят“ стандартен или предсказуем, а шантавите детайли винаги могат да те разсмеят или изненадат.

Сюжетът всъщност е доста по-завързан и завъртян, отколкото може да се очаква. На Алиса й се налага да открадне хроносферата от Времето и да се върне с нея назад в миналото, за да спаси семейството на Шапкаря. Колкото по-назад се връща обаче, толкова по-навързани стават събитията и толкова по-застрашена става вселената. Междувременно я преследва самото време – в своята забавна и леко мрачна персонификация от Саша Барон Коен. Самият той има силни плюсове и силни минуси като герой, но пък е много интересен. Една от любимите ми реплики, която ще запомня задълго, е отговорът му на молбата на Алиса да й отдели малко време. Той казва „Самият аз съм времето. За да ти отделя от времето си, трябва да ти отделя от себе си.“

Още по-интересно е, че Времето е влюбен в Червената кралица. Която всъщност го използва, за да вземе хроносферата за себе си. И въпреки че трейлърите го описват като злодей, а Алиса го смята за крадец, той не е злодей – той просто е Времето. Ако сценаристите бяха задълбочили още малко в развитието и същността на героя и не го бяха направили комичен герой, щеше да се получи нещо много по-завладяващо, а Саша Барон Коен щеше да направи една от най-добрите си роли. Уви, оставаме си само с интересните загатнати идеи и потенциал (което също не е малко – повечето филми и дотам не стигат).

Времето е и нещо като Смърт - негова задача е, когато някой умре, часовникът му да бъде преместен от Залата на живите в Залата на мъртвите.

Времето е и нещо като Смърт – негова задача е, когато някой умре, часовникът му да бъде преместен от Залата на живите в Залата на мъртвите.

Голям плюс на филма е визията на филма – пътуването през времето, всяко кътче от Страната на чудесата, всеки по-динамичен момент – всичко е ужасно красиво, особено когато се гледа на IMAX. Дизайнът е превъзходен, а компютърната анимация наистина ще вкара вас и децата ви в приказен свят. Впрочем, ако отрочетата ви гледат внимателно, може и да се научат на това до какви беди водят лъжите, колко важно е да вярваме на близките си хора и да ги подкрепяме, защо не бива да се ебаваме с Времето и други полезни за възпитанието неща.

Почитателите на романа на Луис Карол не бива да очакват филма да има нещо общо с него, а феновете на първия Бъртънов Alice in Wonderland би трябвало да намерят втория за по-добър (впрочем, тук режисьор е не Бъртън, а Джеймс Бобин („Мъпетите“), който се справя неочаквано добре), като дори Миа Вашиковска вече е пораснала и е станала по-хубава, направо мома за женене (макар че малко се видиотява щом минава през огледалото). Всъщност, всички сме пораснали, но нека не се предаваме на възрастта и натякванията на околните – детското, лудото продължава да живее в нас и най-упоритите ще си го пазим завинаги.

бележникМоята оценка:

История – 5
Герои – 5
Режисура, ефекти и актьорска игра – 7
Eлементи на изненада – 6
Теми за размисъл – 5
Емоционален заряд – 5.50
Фантастични елементи – 6+
Саундтрак – 5
Старание на екипа – 5.50
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 5

Общ успех: Отличен (5,53)

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
3 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

SargoS

Определено се присъединявам към предните коментари. Едно време играта беше на косъм да ми докара кошмари 🙂 Психо-трилър- ужаси версия на Алиса ще е нещо, което определено ще кърти мивки 🙂 За съжаление вече 2 поредни филма с Алиса излизат и е дооста малка вероятността някой да се захване с нова версия…

Петър Атанасов

Оооооо, не си само ти фен на American McGee’s Alice. Аз не знам защо още не са направили филм по нея, бих се размазал от кеф. И много хора са като нас, странно, че не са се възползвали от потенциала.

Иван Стамболийски
infi

Ами филмчето е тъпичко, историята не гребва, не ти пука особено за главните герои, виж някой второстепенни бяха интересно но за тях почти нищо. Да определено филма разпалва въображението, използвал е всяка секунда CGI да покаже някоя картина. Макар че поне 20м(или поне на мен ми се сториха толкова) от филма бяха някакви морски вълни.
Сега най-големия плюс на филма – актьорите – рядко коментирам актьорската игра. По простата причина че ако филма ми хареса въобще не ми пука как играят актьорите. Е тук понеже филма не ми беше интересен трябваше да търся нещо друго да оправдая ходенето на кино (освен CGI ) е актьорите бяха според мен много добри. A Сашинката е супер, неговата роля като Времето обмисли целия филм. Макар филма да вони на Дисни – актьорите ползват добър сапун да измият миризмата. Определено децата ви ще останат доволни, пак и вие, дори има няколко поуки.
Лично аз съм фен на друга визия на Страната на чудесата (American McGee’s Alice), но кой ли ме пита мен…