Подробности и интересни факти за Доктор Стрейндж

Бенедикт Къмбърбач влиза в комиксовата вселена.

Другата седмица излиза „Доктор Стрейндж“ – премиерата е на 4 ноември на 3D, IMAX 3D и 4DX, но предпремиерни прожекции ще има и на предишния ден. Ние вече сме ви показвали трейлъри за него и би трябвало да имате обща представа за новия персонаж в супергеройската вселена на Марвел. Сега обаче ще разгледаме новата продукция в детайли и ще опитаме да разберем защо Марвел промотира Doctor Strange толкова усилено.

Филмът ще покаже историята на неврохирурга д-р Стивън Стрейндж, чийто живот се променя изцяло след ужасяваща автомобилна катастрофа, заради която не може повече да използва ръцете си. Когато традиционната медицина го предава, той търси изцеление и надежда на необичайно място – мистериозен анклав на име Камар-Тадж. Стивън бързо разбира, че това не е просто център за лечение, но също и фронтовата линия на битката срещу невидими зли сили, които искат да унищожат нашата реалност. Скоро Стрейндж – въоръжен с новопридобити магически сили – ще трябва да избере дали да се завърне към охолния си живот или да загърби всичко, за да защитава света като най-могъщия жив магьосник.

С други думи, както и ранните ревюта потвърждават, става дума за сравнително типична история от вселената на Марвел, но с интересни визии и специални ефекти, показващи достигането на нови измерения за първи път. Героят е нов за зрителите, но не и за феновете на комиксите, където играе доста важна роля.

Ето и кои са главните герои в предстоящия филм:

ДОКТОР СТИВЪН СТРЕЙНДЖ (Бенедикт Къмбърбач)

Доктор Стивън Стрейндж е някога високо оценяван, но арогантен хирург, който – вследствие на трагичен инцидент – губи лекарските си умения и кариера. Търсейки начин да възстанови способностите си, той обикаля света, докато не среща Древния, енигматичен учител, който му предлага да го въведе в тайните на Мистичните изкуства.

 МОРДО (Чуетел Едиофор)

Също като Доктор Стрейндж, Карл Мордо е чирак на Древния, който е изучил Мистичните изкуства и алтернативните измерения. Със сложен и емоционален характер, той лесно може да се окаже приятел, съперник или лют враг на най-новия ученик на Древния.

ДОКТОР КРИСТИН ПАЛМЪР (Рейчъл Макадамс

Д-р Кристин Палмър е висококвалифициран травматолог, която е не само колега на д-р Стрейндж, но и негов приятел. Когато ужасяващият инцидент, който осакатява ръцете на Стрейндж, поставя приятелството им на карта, д-р Палмър осъзнава, че Стрейндж трябва сам да преоткрие собствената си стойност. Но никога не си е и помисляла какъв необичаен път ще поеме той – или как това ще се стовари обратно в живота ѝ.

УОНГ (Бенедикт Уонг

Пазител на огромната библиотека на Камар-Тадж с всичките ѝ мистични томове, нетърпящият глупости Уонг решава кой е достоен да се учи от личната колекция на Древния и следи свещените заклинания да не попаднат в грешните ръце. Макар и мълчалив и скромен, няма никакво съмнение, че който и да се опита да открадне от библиотеката на Уонг, ще трябва да мине първо през него.

ДЖОНАТАН ПАНГБОРН (Бенджамин Брат

Стрейндж попада на Джонатан Памгборн, вярвайки, че той притежава важна информация за излекуването на ръцете му.

КАЙСИЛИЪС (Мадс Микелсен

Като много от учениците в Камар-Тадж, Касилиъс пристига, за да научи тайните на Мултивселената. Той обръща гръб на Древния и ученията ѝ, когато започва да вярва, че не му се дава достъп до определено познание. В тези забранени сили Касилиъс вижда отговора на цялото страдание на човечеството – способността да облекчи човешките болки. Касилиъс, заедно със своите последователи Зилоти, ще използва всяко злонамерено средство на свое разположение, за да слее реалността ни със сенчестите сили от другото измерение, дори и това да доведе до края на живота такъв, какъвто го познаваме.

ДРЕВНИЯ (Тилда Суинтън

Мъдрият и енигматичен герой, познат само като Древния, пази тайните на Мистичните изкуства от много, много време. Когато среща Стрейндж, вековният мъдрец вижда потенциал в опърпания бивш хирург и се съгласява да му покаже друга страна на реалността: мистичните пътища на магията!

За финал сме събрали и малко интересни факти около продукцията:

 • „Доктор Стрейндж“ е сниман в Лондон, Ню Йорк, Катманду (Непал) и Хонконг.
 • 49 души работят върху рисунките и скиците, скулптурите, ръчно правените модели, 3D принтирането и други дейности по създаването на сценографията. Близо 800 рисунки, 3000 концептуални рисунки и 40 модела на декори са създадени в рамките на снимачния процес.
 • Комиксите на Стив Дитко всъхновяват средата, създадена за филма.
 • Когато гледате филма ще забележите доминиращото присъствие на геометрични фигури и модели.
 • 21 декора са построени за снимките на филма. Има много впечатляващи реални декори, включително най-големият – дворът на Камар-Тадж и улицата, който е с размери близо 50х25 метра.
 • До 100 човека работят по костюмите по време на подготвителния период и снимките на продукцията.
 • Силуетът на Плаща за левитация е много важен в комикс вселената на Марвел и неговото създаване е една от най-сериозните задачи пред костюмографите на Александра Бърн, в която се включват 20 души. Заради раязличните му използвания по време на снимките са произведени 18 плаща.
 • Колата, която Доктор Стрейндж кара като хирург във филма, е Ламборгини. Шест Ламборгинита са използвани за снимките.
 • Един от обективите, използвани във филма, си има собствена киноистория, бидейки използван в снимките на „Лорънс Арабски“.
 • За да влезе в образа на д-р Стивън Стрейндж, Бенедикт Къмбърбач прекарва време с истински неврохирурзи, а режисьорът, операторът и сценографът посещават различни нюйоркски операционни и спешни отделения, за да добият представа за осветлението и текстурите, които трябва да пресъздадат във филма за създаването на реалистична болнична среда на екран.
 • Трудно се е спазвал графикът на снимките в Непал, тъй като се оказва, че много непалци са фенове на ТВ поредицата на BBC TV с Бенедикт Къмбърбач – „Шерлок“. На площад Патан Дурбар се събира тълпа от стотици фенове, които крещят името му. Бенедикт излиза на един от прозорците, за да помаха на тълпата, което подлудява почитателите му и много от момичетата изпадат в истеричен смях.
 • Някои от интериорните сцени са снимани в историческия колеж Ексетър, част от университета Оксфорд. Дж.Р.Р. Толкин е една от многото известни личности, завършили Ексетър.
 • Във филма, адресът на Санктум Санкторум, Блийкър Стрийт 177А, е измислен адрес и намигване към комиксите. Близо 10 месеца и работата на петима артисти отнема финализирането на сценографията и детайлите от фоайето на Санктум Санкторум.
 • По време на снимки в Ню Йорк Бенедикт Къмбърбач – напълно облечен като Доктор Стрейндж – отскача в паузата между две сцени за чаша следобед чай със съпругата си и приятели в кафене в Гринич Вилидж. Присъствието на истински супергерой сред тях успява изненада трудно впечатляващите се от каквото и да е било нюйоркчани.
 • Малко преди края на снимките на последната сцена от филма, Къмбърбач влиза в случаен магазин за комиски в Ню Йорк, за да поздрави персонала и клиентите, и моментът бързо е увековечен с множество селфита, които обикалят целия свят.
 • Декорът на улицата в Хонконг е построен на сервизен път в студиата Longcross Studios в Лондон и е с дължина над 200 метра. За направата им са използвани реални снимки, направени от сценографския отдел в Хонконг. Декорите включват 35 магазина, включително ресторанти, сергии за храна, химическо чистене, автомеханик, магазин за часовници, месарница, билкова аптека, магазини за битови стоки, хартия и печатница.
 • Уличните сцени в Хонконг, едни от най-сложните екшън сцени, снимани някога от Marvel Studios, са заснети в няколко етапа на разрушение, започвайки от чисти улици, които постепенно са разрушени. Точно обратното се случва на екрана, като сцените започват с разрушенията и се връщат към естественото състояние на улицата. Това означава, че всичко трябва да се състари – от надписите на магазините до автомобилите. За да „асистират“ на разрушенията са използвани 350 тона истински чакъл.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
4 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Иван Петков

Марвел са ильоменати!!1!1

светослав панайотов

в филма са използувани символи на ритуалната -Соломонова и Хаус магия-100%,не е за вярване,че тъпите хамериканци пипнаха тази тема,тези,които сме навътре в материята ,знаем много добре за какво иде реч!!!

Петър Атанасов

Статията показва, че филмът (предполагаемо) опитва да разчупи нови бариери за кино-вселената на Марвел, вкарва важен за комиксите герои във филмите (който обаче е непознат за зрителите) и е доста мащабна продукция. С това се обяснява по-усилената промоция 🙂

Радо

„Сега обаче ще разгледаме новата продукция в детайли и ще опитаме да разберем защо Марвел промотира Doctor Strange толкова усилено.“ – аз не разбрах на този въпрос направили се опит да се отговори или присъстваше по-скоро за обем :\