Повече за „Крал Артур: Легенда за меча“

Разпространителят на филма разказва повече за него.

Британският режисьор Гай Ричи представя в своя типичен динамичен стил епичния приключенски екшън „Крал Артур: Легенда за меча“. С участието на Чарли Хънам в главната роля, филмът пресъздава класическата легенда за Екскалибур, проследявайки пътят на израстването на Артур от улиците към кралския трон.

Когато бащата на малкия Артур е убит, чичото на Артур, Вортигерн (Джъд Лоу) узурпира короната. Лишен от първородното си право и без да знае потеклото си, Артур израства сред затънтените улички и уличните банди на града. Но когато успява да извади меча от камъка, животът му се преобръща с главата надолу и той е принуден да приеме полагащото му се място на предводител.

Участват още Астрид Берже-Фрисби („Карибски пирати: В непознати води“), номинираният за Оскар Джимон Хонсу („Кървав диамант“), Ейдан Гилън („Игра на тронове“), Ерик Бана („Стар Трек“), Анабел Уолис, Дейвид Бекъм, Микаел Парсбранд и други.

Гай Ричи („Мъжът от U.N.C.L.E.“, филмите за Шерлок Холмс) е режисьор на филма, като за сценария са му помогнали Джоби Харълд и Лайънъл Уиграм. Тримата са и продуценти заедно с носителя на Оскар Акива Голдсман („Красив ум“).

 Всички знаят легендата за Артур… или поне така си мислят. В King Arthur: Legend of the Sword режисьорът Гай Ричи разказва историята по доста различен и модерен начин. В началото на филма Артур все още не е крал, а хулиган и крадец, който ще бъде принуден да открие истинската си съдба, докато се бори срещу монархията, която самият той трябва да управлява.

„За мен най-добрите разкази повеждат главния герой на пътуване, което надхвърля ограниченията и му позволява да надскочи първичната си природа, за да се превърне в истински достоен човек“, казва Ричи. „В нашата версия на легендата, животът на Артур е незначителен в началото: хлапак от бордеите, който скита по улиците със своите авери и с юмруци се противопоставя на закона. Но в последствие действията на другите – някои с добри, някои с не толкова добри намерения – го принуждават да разшири представата си кой би могъл да бъде.“

Чарли Хънам, който е в главната роля, казва: „Гай е взел класическия герой и е пресъздал историята за произхода му по нов, достъпен за новото поколение, начин. Нашият Артур е израснал като груб биткаджия в един малък свят. Той категорично не е благородна душа, която търси справедлива кауза.“

Но каузата го търси. И щом Артур докосва Екскалибур, това удивително парче желязо, здраво закрепено в гранит, животът му ще се промени завинаги… независимо дали му харесва или не.

Лайнъл Уиграм заявява: „Има много различни версии на историята за крал Артур, в които той е бил келтски воин или римски центурион. Митът е адаптиран многократно, отговаряйки на изискванията на различни периоди от време. Предвид тази богата традиция на интерпретация, почувствахме, че стига да запазим основните тематични елементи, ние имаме свободата да покажем своя гледна точка, да се забавляваме с детайлите по начин, чрез който се надяваме да достигнем до днешната публика.“

Сред основните разлики от досегашните филми за Артур е фактът, че най-известният магьосник от тази ера, Мерлин, се появява за кратко. Продуцентът Торън Тунъл обяснява как героят оказва влияние на историята, въпреки липсата му: „Мерлин винаги е внасял вълшебния елемент в легендата за Артур, но искахме да представим по-широка концепция за магия по непоказван досега начин. Запитахме се по какъв начин магьосниците си взаимодействат с простосмъртните и дали всяко тяхно действие има две страни. В края на краищата действието се развива в средновековието през обектива на Гай Ричи, така че може да очаквате доста изненади, а това винаги е вълнуващо.“

Сред любителите на историята в по-тъмните й аспекти е Вортигерн, чичото на Артур и управляващ крал, който е готов да запази трона на всяка цена. За образа на злодея Ричи се обръща към звездата от Шерлок Холмс – Джъд Лоу.

За продуцента Стив Кларк-Хол, който е работил с Ричи в последните му пет филма, едно от най-интересните неща е подходът на режисьора към персонажа. „Гай е много последователен, той иска да е сигурен, че героите във филма притежават притегателна сила, независимо дали са добри момчета или злодеи. Затова е толкова важно за него публиката да може да се свърже с Вортигерн и да разбере отношението му към Артур, Защото това е наистина основната динамика на всички епични действия, желанието да победиш другия; това определя тяхната съдба и на всички останали. И прави историята толкова привлекателна.“

По ирония на съдбата, Вортигерн нямаше да попадне в тази ситуация, ако неговото его и непоколебима амбиция не го бяха накарали да потърси „родения крал“. Тогава племенникът му нямаше да научи кой е в действителност, защото никога не е имал сила или желание да бъде крал. Както Артур сам заявява на чичо си: „Аз съм тук, защото ТИ ме създаде“.

„Това е Артур, който не се стреми към величие – съдбата го предизвиква“, казва Ричи. „И той й се съпротивлява на почти всяка крачка от пътя. Докато Екскалибур не разкрие истинското му призвание“.

„Крал Артур: Легенда за меча“ излиза по кината на 12 май.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
Няма коментари

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |