Повече за Westworld

„Западен свят“ започва по HBO от утре, 3 октомври.

Драматичният сериал „Западен свят“ (Westworld) започва първия си сезон от 10 едночасови епизода на 3 октомври, по НВО в 04:00 и в 21:00 българско време. Сериите ще бъдат на разположение и онлайн на HBO GO, като първи епизод на нов сезон ще е и безплатен за гледане дори без регистрация. Създаден от Джонатан Нолан (Interstellar, The Dark Knight) и Лиса Джой (Pushing Daisies, Burn Notice), които са и изпълнителни продуценти и сценаристи, а Нолан е и режисьор, сериалът е базиран на филма „Западен свят“ (1973) на Майкъл Крайтън (наличен на HBO GO).

Развиващ се на кръстопътя на близкото бъдеще и въображаемо минало, „Западен свят“ е мрачна одисея за зората на изкуственото съзнание и бъдещето на греха и изследва свят, в който всяко човешко желание, независимо дали е благородно или низко, може да бъде задоволено.

В „Западен свят“ участват Антъни Хопкинс (Носител на „Оскар“ за „Мълчанието на агнетата“), Ед Харис (Носител на „Златен глобус“ и номиниран за Еми за „Смяна в плана“ на НВО), Ивън Рейчъл Ууд (номинирана за „Златен глобус“ за “Thirteen”; номинирана за Еми и Златен глобус за „Милдред Пиърс“ на НВО), Джеймс Марсдън (филмите “X-Men”), Танди Нютън (“Мисията невъзможна 2”) и Джефри Райт (от „Утвърждаване“ на НВО; носител на Еми и Златен глобус за “Ангели в Америка” на НВО).

Сред основните персонажи в „Западен свят“ са:

 • Д-р Робърт Форд (Антъни Хопкинс) – брилянтен, тих и дълбокомислен, творческият директор, главен програмист и основател на „Западен свят“ има безкомпромисна визия за парка.
 • Човекът в черно (Ед Харис) е квинтесенцията на чистото зло у един човек.
 • Долорес Абърнати (Ивън Рейчъл Ууд) е красива и мила провинциалистка, дъщеря на фермер, която започва да открива, че цялото й идилично съществувание е всъщност една сложно устроена лъжа.
 • Теди Флъд (Джеймс Марсдън) – новодошъл в малкия град в прерията, скоро проявява както чара, така и таланта си с револвера.
 • Мийви Мили (Танди Нютън) – красива и с остър като бръснач ум, тя е гениална в разчитането на човека отсреща и съвършена в оцеляването, но цялото й отношение от типа „оттам, където отивате вие, аз се връщам“ ще бъде поставено на изпитание.
 • Бърнард Лоуи (Джефри Райт) е брилянтен и благороден ръководител на Програмния отдел на парка, чиито прецизни наблюдения над човешката природа са източник на безгранично вдъхновение за творбата на живота му: да създава изкуствени хора.

Съсценаристът Нолън казва: „Като надграждаме невероятно провокативната концепция на оригиналния филм, ние искаме да повдигнем въпроса:  Ако можехме напълно да се потопим в една фантазия, в която можем да правим каквото си поискаме, щяхме ли да открием неща за себе си, които не ни се ще да знаем?“

Съсценаристката Джой добавя: Също искахме да изследваме какво означава да бъдеш човек отвън навътре – през очите на „приемниците“: достоверните герои с изкуствен интелект, които са главната атракция на парка. Това е размисъл над съзнанието – благословията и бремето му – красиво олицетворени от забележителния ни актьорски състав.”

В сериала участват и Теса Томпсън (“Крийд: Сърце на шампион”), Сидсе Бабет Кнудсен (Borgen), Джими Симпсън (“Нюзрум” на НВО), Родриго Санторо (“Фокус”), Шарън Уудуърд (“Да отгледаш Хоуп”), Ингрид Болсо Бернал (Chernobyl Diaries), Бен Барнс (“Хрониките на Нарния“), Саймън Куотърман (The Devil Inside), Анджела Сарафиян (The Twilight Saga: Breaking Dawn), Люк Хемсуърт (Infini) и Клифтън Колинс, младши (Star Trek).

 • Шарлът Хейл (Теса Томпсън) е мистериозен и умел провокатор с уникален поглед към „Западен свят“.
 • Тереса Кълън (Сидсе Бабет Кнудсен), ръководител на „Качествен контрол“ на „Западен свят“, е отговорна за това парка да не изпадне в сътояние на хаос без сценарий.
 • Нов посетител, Уилям (Джими Симпсън) първоначално е предпазлив с по-сладострастните атракции на парка, но малко по малко открива по-дълбоки значения.
 • Хектор Ескатон (Родриго Санторо), вечният „най-търсен“ бандит на „Западен свят“ е привърженик на теорията, че Западът е диво място и единственият начин да оцелееш е ти да станеш хищникът.
 • Елси Хюс (Шанън Уудуърд), ироничната изгряваща звезда на Поведенческия отдел, е натоварена със задачата да диагностицира странните прояви в държанието на приемниците в парка.
 • Армистис (Ингрид Болсо Бердал) е див боец и брутален престъпник, чиято жестокост е равна единствено на изключителната й лоялност към съзаклятниците й.
 • Клемънтайн (Анджела Сарафиян), една от най-популярните атракции на „Западен свят“, е майстор в завоалирането. Стъбс (Люк Хемсуърт) е здраво стъпилият на земята ръководител на Сигурност, натоварен с наблюдението на интеракциите между приемници и гости на парка.

Очевидно е, че HBO залага много на сериала, а трейлърите загатват за наистина интересна идея, развита в богат, динамичен и провокативен сюжет. Само времето ще покаже дали на „Западен свят“ е отредено да стане световен културен феномен като „Игра на тронове“ или да изфиряса набързо като „Останалите“. При всички положения, засега сериалът изглежда много зарибяващ, така че определено ще му обръщаме внимание!

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
2 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петя Ивайлова

За сега се въздържам, имам много неща за гледане. След 20 години ще накарам домашният си робот с ИИ да го изгледа (заедно с Терминатор, Матрицата, БЗГ, Екс махина, Аз, роботът и др.) 😉

Определено си струва да му се даде шанс, поне от трейлърите досега… Само че ме съмнява да се превърне в новия „Игра на Тронове“… Само времето ще покаже. ?