Скритите земи – Класация

Къде бихте отишли на ваканция, ако можехте да избирате, без да се съобразявате с реалността?

Лятото отново е към края си, сезонът на почивките бавно отстъпва пред есенния хлад… Но този факт не бива да помрачава настроението ви – най-малкото, защото винаги може да планирате следващата си ваканция… или поне да помечтаете за нея. Кой знае – може би мечтата ще се сбъдне по-скоро от очакваното? Не всеки може да си позволи да посети любимия си тропически плаж, но с усъвършенстването на технологиите и настъпващата мода на виртуалната реалност, може би далечните райски острови ще станат достъпни за всички мечтатели. Но, ако действително е така, защо да се ограничаваме с тропиците, когато бихме могли да посетим много по-интересни и загадъчни места (така де – във Виртуалния свят…). А именно – места, които са вълнували въображението на поколения обикновени хора и са вдъхновили безброй художници, писатели, сценаристи да създадат прекрасни произведения на изкуството.

В тази малка класация, ще разгледам пет такива места – Скрити земи, които често се появяват във фантастичната литература, филмите и сериалите. Скрити, защото са невидими за очите на обикновените хора, или защото са изчезнали преди хилядолетия, или защото се намират на толкова непристъпни места, че никой, освен посветените, не може да ги достигне.

5. Царство Агарта
subterranean_city_by_boc0-d7zdnl7

Подземен град (източник DeviantArt )

Агарта е легендарен град-държава, разположен в недрата на Земята. Източниците са доста противоречиви – според някои, легендата произхожда от индийската митология и се отнася за град, обитаван от наги (хора-змии), според други – става дума за свещена земя на просветлен народ, подобна на Шамбала. Официалната версия гласи, че митът за Агарта е измислен от френският окултист Александър Сент-Ив д’Алведр, а няма индийски или тибетски първоизточник. Дори и да е така, това не променя факта, че митът за Агарта живее свой собствен живот и се е преплел с други (по-обосновани) легенди за тайни земи, които често вдъхновяват сюжетите на съвременните фантастични романи, игри, филми и сериали. Агарта е свързана и с теорията за Кухата земя – според нея, нашата планета е куха, а ядрото и е действащо „вътрешно” слънце, което е и главният източник на енергия за един фантастичен изгубен свят. Колкото и абсурдно да звучи, митове за Подземния свят, изпълнен със зашеметяващи градове, чудни земи и несметни съкровища имат почти всички земни общества – включително и нашето (чели сте „Тримата братя и златната ябълка”).

4. Изгубеният континент Му
Ако се вярва на легендите, все най-красивите и богати кътчета на света, са изчезнали/скрити ...

Ако се вярва на легендите, все най-красивите и богати кътчета на света са изчезнали/скрити или напълно недостъпни…

Има много легенди за потънали континенти и острови, като първоизточниците им често са неясни или съмнителни. Случаят с Му е именно такъв – според официалната версия, този изгубен континент е измислен от живелия през 19-ти век изследовател и любител на псевдонауката Огюст Льо Плонжон. Множество днешни алтернативни археолози развиват теорията му и слагат знак за равенство между Му и Лемурия (потънал континент), или между Му и Атлантида (потънал континент), или спекулират, че тези земи са изчезнали по едно и също време след чудовищен природен катаклизъм (или война). В действителност, в индийската митология съществуват разкази за потънали преди хилядолетия земи, а и сериозните учени не отричат съществуването на подобни територии, които свързвали континентите и дори стигали до Австралия в предисторическите времена. Дали ще ги наричаме Му, или Лемурия, или Кумари кандам (още един легендарен потънал континент) е общо взето все едно. Неоспорим факт е, че макар и низвергнат от науката, Му е един от най-често използваните в попкултурата митични континенти.

3. Остров Авалон
Тайнствените острови са нещо обичайно за келтския фолклор.

Тайнствените острови са често срещани в келтския фолклор.

Когато крал Артур бил смъртно ранен, сърцето на неговата полусестра – феята Моргана, омекнало и, с помощта на своите посестрими вълшебници, тя отнесла брат си на тайнствения остров Авалон, за да го излекува. Според една версия, той се намира някъде на запад от Британските острови и представлява земя на мечтите, в която всичко е в изобилие, а обитателите й владеят магията и живеят вечно. Според една значително по-реалистична теория, това е старото име на Гластънбъри. Съществува и една съвсем фантастична версия, според която островът се носи (т.е. лети) над морските вълни, може да сменя местоположението си, и може да бъде достигнат само от посветените в тайните му. Любопитно е, че подобни тайни острови са нещо обичайно за келтската митология. Интересна е легендата за Хай Бразил – остров, който дори бил картографиран през средните векове, но в последствие мистериозно изчезнал. Келтите вярвали, че островът е земя на щастието и изобилието – подобно на Авалон и Тир на Ног (друг митичен остров на вечната младост), в който съществуват величествени градове, с улици от злато. Според същата легенда, островът се появявал веднъж на всеки седем години, а в останалото време бил обвит в плътни мъгли и напълно недостъпен за смъртните.

2. Тайнствената Шамбала

maxresdefault-3-1230x923Кой не е чувал за тайнствената земя, скрита в полите на Хималаите? Място, в което студът и ледовете отстъпват на вечната пролет, обитавано от мъдреци и буди… Легендата за това вълшебно място се корени в будистки текстове, според които народът на Шамбала владее забравена божествена наука, която разкрива тайните на Мирозданието. Според някои източници, легендарните снежни човеци пазят границите на Шамбала и не допускат случайни хора да достигнат до това райско кътче.  Много мечтатели са предприемали експедиции, с цел да открият мистериозното място – сред тях е и известният Николай Рьорих. Съществуват данни, че дори злите нацисти се интересували от тайните на Шамбала – вероятно за да сложат ръка на непознати напреднали технологии, които биха им позволили да завладеят света.

1. Атлантида
Тяхната гордост предизвикала гибелта им (източник DeviantArt)

Тяхната гордост предизвикала гибелта им (източник DeviantArt)

Потъналият континент, споменат за първи път от Платон, безспорно е най-популярната и преекспонирана изчезнала земя от всички изброени в тази класация (а и въобще). Най-известната попкултурна версия за гибелта на Атлантида преповтаря историята за Вавилонската кула – а именно – гениалните, но твърде горди обитатели на този континент предизвикали гнева на бог (или иначе казано, предизвикали разрушителен катаклизъм) и земите им потънали под морските вълни. Историята, разказана от Платон, е доста подобна  – според него, страната, наречена Атлантида била описана на египетска колона, преведена от философа Солон. Тази фантастична страна, разположена на голям остров, била разделена от няколко концентрично разположени планини и канали (представяйте си мишена), създадени от самия Посейдон. Владетелите на Атлантида завладели много съседни държави и оглавявали изключително напреднало общество, но инвазията им била отблъсната от атиняните. След като изгубили благоволението на боговете, техният континент потънал в океана само за една нощ. Много съвременни теоретици (алтернативни археолози) вярват, че древните напреднали общества (особено онези от тях, които строили пирамиди), са потомци на атлантите, които успели да се спасят от потопа… Според други, същите тези цивилизации са произлезли от спасили се обитатели на Му, но разбира се няма неоспорими доказателства за която и да е от тези теории, а и в действителност е без значение от кой точно изчезнал континент произлизат древните египтяни и маи…

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
Няма коментари

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |