Става ли Батман за ЛЕГО?

Ревю на „ЛЕГО Филмът: Батман“, по кината от 10 февруари.

Утре по кината излиза една анимационна комедия, създадена за феновете както на Батман и супергероите по принцип, така и на LEGO. „ЛЕГО Филмът“ от 2014 година изненадващо доказа, че с пластмасовите човечета може да се измисли забавно приключение, което да допадне на малки и големи. Сега „ЛЕГО Филмът: Батман“ ще опита същото, като главният герой несъмнено ще е атракция за феновете на DC Comics, които също имат участие. Но дали успява?

Честно казано, въпреки че критиците дават 97% одобрение, а публиката, по предварителни индикации – 98%, на мен лично не ми хареса. Очаквах шегите да са по-забавни, а филмът да не е чак толкова детски. Хуморът не е и наполовина толкова хаплив, колкото може да бъде, а същевременно филмът от самото начало тръгва с тежък апломб, че ще бъде най-забавното нещо, което сте гледали. Това не означава, че няма да ви хареса, даже на децата ви със сигурност ще им хареса, просто в случая явно аз съм кривия, а и си е моя вината, че отидох на прожекция, за която предварително знаех, че имам клонящ към нулата интерес.

В своя ЛЕГО вариант прилеповидният супергерой е също толкова непобедим, колкото и в другите анимации, посветени на него. Още в първата сцена Жокера опитва смел план за унищожение на Готъм сити, въвличащ всички стандартни врагове на Батман, че и някои нови, измислени от сценаристите за комедиен ефект. Батман и високотехнологичните му джаджи обаче почти не се затрудняват с атаката, след което Готъм отново е спасен. Задава се обаче промяна – комисар Гордън се пенсионира и дъщеря му става новият комисар, който ще варди града от престъпления. Тя доста акуратно отбелязва, че Батман може и да е полезен и атрактивен, но Готъм продължава да е най-престъпният град в света, а лудите престъпници си бродят незаловени. Запленен от красотата на новата комисарка, Брус Уейн пък без да иска осиновява досадно сираче, което е най-големият му фен.

Жокера, от своя страна, опитва нова пакост – покрай Супермен и неговата борба с Генерал Зод, той разбира за космически затвор, в който са вкарани най-ужасяващите и разрушителни злодеи на всички времена (както и на всички филми и сериали). Жокера успешно използва арогантността и самоувереността на Батман, за да влезе вътре и да ги освободи, при което най-накрая успява да посее истински хаос в града, с който дори Тъмния рицар не може да се справи (сам). Тази ситуация ще накара Батман да осъзнае грешките си, да престане да бъде самовлюбен темерут, да допусне хора до себе си и да позволи на близките му да му помогнат, защото няма по-голяма сила от семейната обич…

Общо взето, може да се каже, че сюжетът е богат, тъй като действието постоянно прескача с бясна скорост от едно място на друго, от една ситуация на друга, но пък с повече послания, логика и последователност, отколкото в „Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта“ (но не повече, отколкото във филмите на Пиксар и Дисни, например). За развитие на героите не може да се говори (освен при Батман), тъй като филмът избира да ни залее с максимално количество такива, без да търси качество (все пак, една от целите е да ви накара да купите играчки – най-добре е да се покаже цялата стока). Това обаче няма и значение, защото идеята е да се получи един разпускащ и забавен детски филм, в който самият Батман да послужи за пример на малчуганите, че трябва да бъдат задружни и да не се делят от близките си. За възрастните пък кефът ще дойде от количеството любими техни злодеи, които ще видят в ЛЕГО вариант (Годзила, Кинг Конг, Окото на Саурон, Волдеморт, далеците и др.).

Анимацията е на високо ниво – комбинира мрачната естетика на Батман с шарените визии, които по принцип се използват в детските филмчета, по добър начин. Интересно е да видите ЛЕГО-версиите на любими ваши персонажи, макар че фоновете и сградите не са винаги в ЛЕГО-формат, което малко разваля стила. 3D-то е безсмислено, но това не е за първи път и може да се очаква.

„ЛЕГО Филмът: Батман“ се предлага само с дублаж по кината, което може и да е удачно за децата, но не е най-добрият вариант за възрастните, знаещи английски. Част от шегите се губи, усещането е друго. Дублажът обаче има и положителни страни – някои от гласовете на героите са толкова дебилни, че комичният ефект при тях е много по-силен, отколкото би трябвало да бъде (както е случаят с Харли Куин, която изглежда доста дебела в ЛЕГО вариант, но краде сцени по-ефективно, отколкото в „Отряд самоубийци“).

Не мога да дам препоръка дали да ходите на „ЛЕГО Филмът: Батман“ или не, защото мнението ми е коренно противоположно на това на останалите. Явно универсално се харесва, докато за мен представлява час и половина, хвърлени на вятъра. Най-добре ще е да се доверите на себе си и на това доколко изобщо имате интерес към простотийки от този тип. Ако имате желание да му дадете шанс – давайте смело. Ако не обичате да давате пари за детски – недейте.

Моята оценка:
История – 4
Герои – 3
Анимация – 5.50
Eлементи на изненада – 4
Теми за размисъл – 4
Емоционален заряд – 3
Фантастични елементи – 5
Саундтрак – 5
Старание на екипа – 5
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 5

Обща оценка: Добър (4,35)

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
Няма коментари

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |