Стават ли новите Костенурки Нинджа?

Ами… зависи от гледната точка. Ревю на филма „Костенурките Нинджа“.

Вероятно четете това ревю с надеждата да научите от него дали си струва да гледате новия блокбъстър римейк „Костенурките Нинджа“ на кино или не. Няма как да ви дам такава универсална препоръка, но ще ви кажа следното: „Костенурките Нинджа“ са точно това, което очаквате – нито повече, нито по-малко, и само вие си знаете дали ви се гледат или не. Ако отидете с нагласа тип „Йееее, любимото ми детско се завръща“, то филмът ще ви хареса. Ако отидете с предубеждение като „Сигурно ще е поредната идиотия за дечица и инфантилни дебили“, ще видите точно това и няма да ви хареса. „Костенурките Нинджа“ е филм, който не търси и не се стреми да ухажва нова публика – той е точно това, което изглежда, и е предназначен точно за тези, които искат да го гледат, независимо от видяното в трейлъра, рекламата или интернет.

Почитателите на „Трансформърс“ и филмите за супергерои (но от по-първите на Марвел, не от новите, че те са твърде сериозни и зрели за такова сравнение) със сигурност ще останат доволни. Хуморът е на една идея по-добро ниво, зрелищата си струват (Майкъл Бей не е режисьор, а само продуцент, но има няколко намигвания към стила му) и ако търсите филм, на който да се забавлявате, без да ви се налага да мислите – честито!

Феновете на старите костенурки нинджа също ще бъдат доволни. Сюжетът е на ниво 7-ми епизод от 8-ми сезон на анимационния сериал, но обстановката и част от действащите лица са живи хора и като цяло продуктът е няколкостотин пъти по-скъп. Костенурките са добре направени, дори има няколко опита всяка от тях да се отличи от събратята си със собствен характер (а не само чрез различни оръжия, цветове на маските и имена). Мен ако питате, най-симпатичната костенурка е жълтата, но не се сещам как се казваше.

Тези, които са на възраст над 8 години и не попадат в нито една категория от гореизброените, по-добре да се насочат към по-подходящ за тях филм. Ако се дразните на абсурдни и инфантилни сюжети, ако ви е втръснало от римейкове за деца без грам новаторство, то просто не се мъчете с костенурките, независимо колко трилиона човека отидат да ги гледат.

Дори героите от филма оценяват Меган Фокс предимно по задника й.

Дори героите от филма оценяват Меган Фокс предимно по задника й.

Сюжетът, както вече споменах, е безобразно клиширан и притежава дълбочината на книжка за оцветяване. Април О`Нийл (Меган Фокс) е журналистка, която хем е безмозъчна, хем иска да става сериозна репортерка, но злобната й шефка я праща да отразява само маловажни събития, подходящи за излъчването й, като събрали се да правят гимнастика жени в центъра на Ню Йорк. Април обаче знае, че заслужава повече, затова напряга малкия си мозък и започва да се вманиачава в клана Фут – престъпници, които от години тероризират града. По време на едно от разследванията си тя се натъква на мистериозни пазители, които предотвратяват престъпленията на клана. Опитите й да убеди колегите си, че четири мутирали и обучени в бойните изкуства костенурки, отгледани от баща й, бранят града от престъпници, удрят на камък и тя се принуждава да задълбае сама в историята. Това обаче води до известни неприятности, включително разрушаването на бърлогата на костенурките в канализацията, доближаването на учителя им (мутирал по същия начин отвратителен плъх) до смъртта и задействането на план, целящ изтреблението на нюйоркчани.

Няма да задълбавам в дупките и пропастите на сюжета, така както направих с „Люси“, само ще ви кажа, че Люк Бесон и Скарлет Йохансон могат ряпа да ядат, що се отнася до абсурди и недомислици. Но, както споменах, идете с мисълта, че ще гледате епизод 7 от сезон 8 на анимацията, и няма да се впечатлявате от тях чак толкова. Ако пък във филмите на Марвел злодеите ви се струват слабо развити, то вижте Шрьодер тук. Лошковците в други комиксови адаптации може да са еднопластови, но в „Костенурките Нинджа“ са 0,00001-пластови. Вземете най-лошите реплики от „Трансформърс“, омешайте ги, и ще получите всичко, което главният злодей изрича през целия филм.

Е, все пак, като споменах „Трансформърс“ (което беше неизбежно), длъжен съм да призная, че „Костенурките Нинджа“ са малко по-добри. Докато роботите просто ме отегчиха до смърт, тук имаше една наистина добра и напрегната екшън сцена (спускане по лавина с камион), 2-3 успешни шеги, дори и няколко момента, в които 3D-то се използва адекватно. Докато и двата филма са предназначени за деца, този е с една идея по-изпипан и, без да съм фен на франчайза, усетих любовта към оригиналната идея, заложена в детайлите. Това в никакъв случай не го прави шедьовър, но трябваше да си го кажа. Също така, сценаристите са възприели подхода „нека да си признаем, че основната идея е пълен абсурд, и да караме нататък“, което също е доста добро решение. И най-хубавото – костенурките са с един час по-кратки от трансформърите.

Общо взето, Teenage Mutant Ninja Turtles не са катастрофата, която много хора, включително и аз, очакваха, и ако смятате, че един такъв филм ще ви върне в детството или ще ви забавлява – гледайте го без да се притеснявате. Но ако подобни римейкове не са вашата слабост, по-добре идете на доказано добрия „Пазители на галактиката“ и си дайте парите за нещо, което наистина ги заслужава.

 

БележникМоята оценка:

История – 3-
Герои – 4-
Режисура и ефекти – 5
Актьорска игра – 4
Елементи на изненада – 3-
Теми за размисъл – 3-
Емоционален заряд – 4
Фантастични елементи – 3
Саундтрак – 4
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 5

Общ успех: Добър (3,70)

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.