Трейлъри за War for the Planet of the Apes и Spider-Man: Homecoming

За хората ли е планетата или за маймуните? А може би за хората-паяци?

Този уикенд мина под знака на два големи филма от обичани поредици с дълга история, които ще видим догодина. Пуснаха трейлъри за „Войната за планетата на маймуните“ и „Спайдър-Мен: Завръщане у дома“.

„Планетата на маймуните“, например, никога не е била сред най-емблематичните холивудски продукции, но различни версии на тази концепция се появяват от 1968 г. насам. Римейкът от 2011 г. беше изненадващо приличен и сам стана начало на поредица. Успех постигна и продължението от 2014 г. Сега предстои „Войната за планетата на маймуните“, в който Анди Серкис се завръща като маймуната Цезар под режисурата на Мат Рийвс. Цезар се опита да съжителства мирно с хората, но явно не му се получава. Войната, започнала в предишния филм, ще продължи и догодина, а маймуната-пацифист вече ще е уморена от безсмислени проповеди за мир. Агресията в него съвсем ще се пробуди, когато види част от своите събратя пленени и принудени да робуват на хората в планинска военна база. Човешката страна на нещата този път ще бъде представена от Уди Хареслън, който също получава своята възможност да блесне в трейлъра, но определено акцентът ще бъде върху Цезар и маймуните, които продължават да стават все по-многобройни, интелигентни и човешки на вид и държание.

Ето и официалното резюме: „Във War for the Planet of the Apes, третата част от хвалената блокбъстър-поредица, Цезар и маймуните му са принудени да се изправят в тежък конфликт срещу армия, водена от безпощадния Полковник. След като маймуните претърпяват невъобразими загуби, Цезар се бори с мрачните си инстинкти и започва своето собствено митично пътуване към отмъщението. Когато пътуването ги изправи лице в лице, Цезар и Полковника започват епична битка, която ще определи чий вид ще е бъдещият господар на планетата.“

Въпреки че се очаква да бъде нещо като край за трилогията, War of the Planet of the Apes едва ли ще е последният филм от тази поредица. Продуцентът Дилан Кларк смята, че телевизията вече влияе много силно на киното, а публиката гледа на филмите като на епизоди. Затова, докато публиката обича Цезар, който несъмнено е интересен персонаж, те ще продължат да го показват също като в сериал. От друга страна, хората не са чисти злодеи – всяка от страните се бори за своето място под слънцето и режисьорът се опитва да разкаже историята и за двете страни – отново, като в добър съвременен сериал. За щастие, има и граници в заемките от телевизионните похвати – въпреки че Коба от предишния филм се оказа много по-сполучлив персонаж, отколкото е било предвидено, и това е накарало екипа да се замисли дали е трябвало да го оставят жив, вместо да го убиват, сега поне са приели, че стореното е сторено и няма да го връщат в сюжета, за да привличат зрители.

„Войната за планетата на маймуните“ излиза на 14 юли.

war-for-planet-apes-poster

 

Да преминем сега към Spider-Man: Homecoming. След като Том Холанд опита червено-синия костюм за „Първият отмъстител: Войната на героите“, той ще оглави свой собствен филм, в който официално ще поеме факлата от интерпретациите на Тоби Магуайър и Андрю Гарфилд. Първите два трейлъра към него излязоха вчера – американски и международен. Първият се концентрира повече върху училищния живот на Питър Паркър, докато вторият акцентира на екшъна и злодеите. И в двата се вижда, че новият Човек-паяк тепърва ще се учи да използва новите си способности, но и да живее в свят, където той далеч не е единственият супергерой.

Злодеят на филма ще е непоказван в киното досега – Вълчър или Лешояда. Всъщност, той е първият, срещу когото Спайдърмен се изправя в комиксите, така че е странно, че чак сега го виждаме на голям екран (макар че Сам Райми е искал да го използва за неговата поредица, но обстоятелствата са го спрели, а Марк Уеб направо го планира за своя трети филм, преди студиото да се откаже от него). В ролята ще влезе небезизвестният Майкъл Кийтън, който го прави доста зловещ. Критиците на Запад смятат, че високопрофилният актьор и представянето му в трейлърите са знак, че може би това ще е най-добрият злодей в кино вселената на Марвел досега.

За да се отличи от предишните две поредици, този Спайдърмен ще пропусне включването на някои от емблематичните герои, поне засега. Така например, Питър Паркър ще има нов най-добър приятел, а предишният – Озбърн, който в последствие става Гоблин, не се вижда никъде. Няма го и чичо Бен по някаква причина, може би защото сценаристите се страхуват, че на публиката й е писнало да гледа как умира в първия филм. Ново е и момичето, по което Питър ще си пада, отново с цел разнообразие. Разбира се, „ново“ е доста условно казано, защото всички герои продължават да са взети от комиксите, а не измислени специално за филма. Просто има достатъчно материал, откъдето да се черпи вдъхновение.

Том Холанд пък доста се е постарал за влизането си в култовия образ – нацепил е тяло след спазване на строг режим и се е записал тайно в американска гимназия за три дни, за да усети каква е атмосферата там. Актьорът е учил в мъжко училище в Лондон, затова преживяването му се е сторило доста странно. Това е станало преди да се появи в Captain America: Civil War, така че никой не го е познал, дори след като е казал на едно от децата. Добрата форма пък му е помогнала да направи сам повечето от каскадите.

Как ще се приеме „Спайдър-Мен: Завръщане у дома“ предстои да видим, но Марвел са убедени, че продуктът е добър и героят няма как да остане без следващи появи. Затова и вече официално са поръчали продължение, което да излезе на 5 юли 2019. Spider-Man: Homecoming пък излиза на 7 юли 2017, два месеца след „Пазители на галактиката vol. 2“.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
Няма коментари

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |